Politika

EU i narod očekuju povratak opozicije u Skupštinu

Evropski komesar za proširenje Johanes Han smatra da je politička situacija u Crnoj Gori prilično delikantna zbog bojkota Skupštine od strane opozicije, prenosi Euractiv.

“Vjerujem da će politički lideri u Crnoj Gori pronaći kompromis i da će dijalogom postignuti dogovor da se opozicija vrati u klupe Skupštine. To je ono što mi očekujemo i to je ono što narod očekuje od demokratski izabranih predstavnika”, naveo je Han.

On je u intervjuu za Euractiv rekao da očekuje da svi crnogorski organi pokažu odgovornost i transparentno istraže šta se dogodilo na dan izbora, 16. oktobra prošle godine, prenosi Euractiv.

“Svakako da želim da zakon prilikom toga bude upotpunosti poštovan. Pratimo situaciju na terenu i pozivam sve strane da pokažu odgovornost i razumijevanje”, rekao je Han.

On je dodao da su veze Evropske unije i Crne Gore veoma bliske, i da je to zaključio iz sastanaka u kojima je učestvovao lično.

Han, koji je u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori boravio u decembru prošle godine, planira da se sretne brzo sa svim političkim subjektima.

“Sa 26 otvorenih poglavlja u pregovaračkom procesu, sa reformama koje su u toku, Crna Gora je favorit u integracijama u EU. Vodeći se razgovorima sa Vladom, opozicijom i nevladinim sektorom, mogu sa punim pravom reći da je Crna Gora upotpunosti posvećena evropskom putu. Sa naše strane stižu isti signali”, kazao je Han.

Send this to a friend