Politika

EU nastavlja trend proširenja ka zemljama Zapadnog Balkana, jačanje vladavine prava kao imperativ

Savjet Evropske unije (EU) će u decembru dodatno  potvrditi svoju posvijećenost proširenju evropske porodice, za koje se smatra da ostaje ključna politika evropskog bloka, međutim da bi se došlo do toga, od zemalja na Zapadnom Balkanu se traži da se dodatno angažuju u ključnim reformama, pogotovo onima koje se tiču i zagovaraju vladavinu prava.

Ovo stoji u nacrtu zaključaka koji će ministri EU usvojiti na sastanku koji treba da se održi  8. decembra.

“Proširenje i dalje predstavlja strateško ulaganje u mir, demokratiju, prosperitet, sigurnost i stabilnost u Evropi. Savjet EU ponavlja da je prihvatanje i zalaganje za osnovne evropske vrednosti i evropsku perspektivu čvrst strateški izbor, od suštinskog značaja za sve partnere koji teže članstvu u EU”, stoji u nacrtu zaključaka EU

“U skladu sa ovim, Savjet i dalje očekuje da partneri preuzmu vođstvo i u potpunosti se posvete evropskim vrijednostima i demonstriraju svoju političku volju energičnim sprovođenjem neophodnih reformi u interesu svog naroda”, navodi se u nacrtu.

Ministri opštih poslova EU upozoriće zemlje regiona da je potrebno da se usresrede na temeljne reforme kako bi se otklonili brojni trajni strukturni nedostaci u oblastima vladavine prava, osnovnih prava, jačanja demokratskih institucija i reforme javne uprave, kao i u odnosu na ekonomske kriterijume.

“Čvrsti i održivi rezultati sprovođenja reformi i konkretni i opipljivi rezultati u ovim ključnim oblastima i dalje su od suštinskog značaja, posebno za određivanje ukupnog tempa pristupnih pregovora”, upozoriće ministri putem zaključaka za koji je planirano da se  usvoji na sastanku 8. decembra.

Savjet opštih poslova EU će predočiti zemljama predpristupnicama  da je vladavina prava jedan od glavnih izazova u zemljama regiona, a često je  u korelaciji sa nedostatkom političke volje, kontinuiranim elementima ‘zarobljenih država’ i nedostacima u sudskoj nezavisnosti, institucionalnom otporu i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i sve teže okruženje za civilno društvo. Ministri će poručiti da sva ova pitanja treba da imaju najveći prioritet.

Uz poruku da dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja ostaju jako bitni  elementi procesa proširenja, ministri će  se osvrnuti i na  postignuti napredak i ponoviće značaj inkluzivne regionalne saradnje, posebno realizacije zajedničkog regionalnog tržišta Zapadnog Balkana.

Očekuje se da Savjet EU pozove na dalje napore u cilju razrešavanja  nasleđa prošlosti i podsticanju pomirenja mešu zemljama, zasnovanog na klimi tolerancije, inkluzivnosti i povjerenja, uz snažno učešće civilnog društva.

U nacrtu zaključaka se poručuje da je neophodno riješiti  sva otvorena pitanja, uključujući bilateralne granične sporove koje vladaju među zemljama Zapadnog Balkana, kao i pitanja sukcesije i preostale slučajeve nestalih osoba.

Ministri EU će, kako se očekuje, potencirati  važnost ispunjenja pravde prema žrtvama ratnih zločina, i podvući neophodnost saradnje i pune podrške, kako radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, tako i Specijalnih vijeća sa centralnim sjedištem u Hagu.

Send this to a friend