Politika

EU ojačana, Zapadni Balkan da pokaže da je dio Evrope

Evropska unija je, nakon unutrašnjih dešavanja koja su uzdrmala njene temelje, ojačala i proširila sfere uticaja na globalnom planu, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević mladim diplomatama iz 30 država, ocjenjujući da zemlje Zapadnog Balkana moraju zajednički isticati važnost prisustva EU u regionu i podsjećati da su oduvijek dio Evrope.

Drljević je, govoreći na panelu u okviru 12. Ljetnje škole za mlade diplomate “Gavro Vuković”, koja je u Kolašinu okupila oko 50 mladih diplomata iz 30 država, istakao da je politika proširenja kroz istoriju EU prepoznata kao jedan od ključnih mehanizama jačanja jedinstva, evropskog duha i saradnje i njegovanja različitosti.

On je naveo da je potrebno razumjeti da Uniji i državama članicama politika proširenja nije uvijek u vrhu prioriteta, jer imaju potrebu da se okrenu svojim građanima i međusobnim odnosima.

“Na nama sa Zapadnog Balkana je da zajednički potenciramo važnost prisustva EU na ovom prostoru i podsjećamo da mi jesmo dio Evrope, te da želimo sa njima da dijelimo iste demokratske vrijednosti i principe. EU kakvu danas poznajemo, sa 28 država članica i vrlo specifičnim i zahtjevnim sistemom donošenja odluka, ne samo da opstaje i da se adaptira na promjene, već evoluirajući kontinuirano jača i širi svoje sfere uticaja na globalnom planu. Upravo iz tog razloga je kroz vrijeme, od njenog osnivanja, kontinuirano privlačila druge evropske države da joj se priključe”, istakao je Drljević.

Prema njegovim riječima, tokom proteklog perioda je u programima šestomjesečnih predsjedavanja EU proširenje na Zapadni Balkan bilo visoko među prioritetima Bugarskoj, Austriji i Rumuniji, a da se očekuje da bude i Finskoj, Hrvatskoj, kao i Njemačkoj, imajući u vidu da je posebna podrška upućena zemljama regiona kroz Berlinski proces – platformu koju je inicirala upravo kancelarka Angela Merkel.

Istakao je da Crna Gora ostaje posvećena reformskim aktivnostima na putu ka članstvu, o čemu svjedoči i broj otvorenih poglavlja i faza pregovora u kojoj se nalazi.

“Nakon usklađivanja našeg zakonodavnog okvira sa evropskim standardima i jačanja institucija, uspostavili smo sistem koji nam omogućava da efekte reformi vidimo u svakodnevnom životu građana, koji, svjesni prednosti samog procesa pristupanja EU, u ogromnom procentu podržavaju evropski put naše države. Spremni smo da intenziviramo aktivnosti i ostanemo predvodnik integracija u regionu, uz posvećenost dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj saradnji, na koju smo posebno ponosni”, zaključio je Drljević.

Send this to a friend