Politika

EU planira da granične straže zaustavljaju migrante, djelovaće i u Crnoj Gori?

Junker

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker uskoro bi trebalo da predstavi plan o osnivanju evropske granične straže koja će biti postavljena na spoljnim granicama Unije, a samim tim i na granici s Crnom Gorom.

Osnivanje evropske granične i obalske straže s 10.000 naoružanih pripadnika spremnih za razmještaj po spoljnim granicama, ali i s ovlašćenima da djeluju u dravama van EU, ako im to te zemlje dopuste (dakle, zemlje poput Srbije, Crne Gore ili BiH), sprema se da saopšti predsjednik Evropske komisije an Klod Junker u sjutrašnjem govoru o stanju Unije pred Evropskim parlamentom u Strazburu, prenosi Večernji.hr.

Junker želi da ti evropski graničari budu spremni za početak rada 2020. godine, što je ubrzan rok u odnosu na sve planove koji su se dosad spominjali kada je bila riječ o takvoj ideji.

Trenutno ne postoje evropski graničari, nego svaka država članica ima svoju graničnu stražu, a evropski propisi dopuštaju da se maksimalno 1.500 nacionalnih graničara mobilizuje i uputi na neki zajednički evropski zadatak.

U budućnosti bi, međutim, postojala evropska granična straža s 10.000 ljudi, a i ovlašćenja bi joj bile puno veće, a njeno raspoređivanje puno brže i učestalije. Ti novi evropski graničari imali bi ovlašćenja i da sprečavaju neovlašćene prelaske migranata iz jedne države članice EU u drugu te da vraćaju odbijene tražioce azila u zemlje van EU iz kojih su došli.

Plan o formiranju evropske granične straže trebao bi formalno da bude predstavljen sljedeće sedmice na sastanku u Beču, nakon čega će uslijediti rasprava o predlogu izmjene postojeće uredbe, čime bi se broj policajaca povećao s 1.500 na 10.000.

Prođe li predlog, povećaće se broj policajaca s kojima će pojedina zemlja učestvovati u radu evropske granične straže.

Sada evropske granične policijske snage rade tako da se stavljaju na raspolaganje Frontexu u roku od pet radnih dana nakon što izvršni direktor Frontexa i država članica EU koja traži pomoć usuglase operativni plan. Kada je riječ zemljama koje nisu članice EU, Frontex je s njima sklapao posebne sporazume kako bi im mogao pomoći, a istovremeno smanjiti pritisak na spoljne granice Evropske unije.

Tako su već Albanija i Makedonija parafirale nacrt sporazuma za operativnu saradnju s Frontexom, a nacrt sporazuma s Crnom Gorom usaglašen je na tehničkom nivou sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, pregovori su u toku.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
OZNA
Gost
OZNA

Ne u EU brlog!
Vec su nam z(a)gadili primorje !
Stranci nas naseljavaju i osvajaju.
Glavari zive u paralelnoj stvarnosti.
Kad nas se mozda sjete, bit ce kasno!

Окле
Gost
Окле

Не у ЕУ, то би био крај за ЦГ, веће државе као Бугарска и Румунија имају проблем са исељавањем становништва, а о Хрватској нећу ни да причам, они ће нестати за 30 година. За нас би било још више погубно.

G s
Gost
G s

Ja idem prvom prilikom. Iz ekonomskih razloga.

VHS
Gost
VHS

Eto mogu Kinezi taman da naprave i zid dok su tu.

Milorad Popovic
Gost
Milorad Popovic

Ovi isti i priznase i podrzase (NATO i EU) suverenu CG 2006 pa sad ni hleba nemamo a omladine nigdje unistije nemastina,droga gey lobi itd

prijatelj
Gost
prijatelj

Milorade prijatelju je si li ti onaj crnogorski pisac?📚 A za komentar si u pravu. Sve je pogrešno od 2006 do danas.

Orahovac
Gost
Orahovac

U pravu si
Milo je pogrijesio što nije uveo kao tuđman da mora da se potpise lojalnost drzavi pa ko je protiv drzave u kojoj zivi da krivicno odgovara.

Orahovac
Gost
Orahovac

Nemaš hleba a Milooorade
A drobovi Vam do poda tebi I klovnovima is DF

4 nahije
Gost
4 nahije

Da antifašističkim vrijednostima! Ne evropskoj uniji!

Popovic Cuca
Gost
Popovic Cuca

Dobro dosli kod nas u Cuce,Cetinje i Cucke Lipe sve poslo za BG da se naselimo ako bog da i da imamo sto vise DPS glasova

Pavle Djurisic
Gost
Pavle Djurisic

Vi NATO i USA ste ih doveli do nasih granica a znate dobro iz koih razloga…sram vas bilo…

Orahovac
Gost
Orahovac

Pavle đe ti je Hitlerov orden za hrabrost
Držiš li ga zajedno sa ordenom Sv.Save ?

MEEE
Gost
MEEE

Narod ih ne zeli… pa nek ih Dule vodi u Mojkovac!

Msse avetinjo
Gost
Msse avetinjo

CEK DA VAM KRENU PA CETE IH LAKO ZAUSTAVIT….NATO JE ZATO TU PA NEK UPRU

Gost
Gost
Gost

Crna Gora je na straži uskoro.

Send this to a friend