Politika

EU planira da granične straže zaustavljaju migrante, djelovaće i u Crnoj Gori?

Junker

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker uskoro bi trebalo da predstavi plan o osnivanju evropske granične straže koja će biti postavljena na spoljnim granicama Unije, a samim tim i na granici s Crnom Gorom.

Osnivanje evropske granične i obalske straže s 10.000 naoružanih pripadnika spremnih za razmještaj po spoljnim granicama, ali i s ovlašćenima da djeluju u dravama van EU, ako im to te zemlje dopuste (dakle, zemlje poput Srbije, Crne Gore ili BiH), sprema se da saopšti predsjednik Evropske komisije an Klod Junker u sjutrašnjem govoru o stanju Unije pred Evropskim parlamentom u Strazburu, prenosi Večernji.hr.

Junker želi da ti evropski graničari budu spremni za početak rada 2020. godine, što je ubrzan rok u odnosu na sve planove koji su se dosad spominjali kada je bila riječ o takvoj ideji.

Trenutno ne postoje evropski graničari, nego svaka država članica ima svoju graničnu stražu, a evropski propisi dopuštaju da se maksimalno 1.500 nacionalnih graničara mobilizuje i uputi na neki zajednički evropski zadatak.

U budućnosti bi, međutim, postojala evropska granična straža s 10.000 ljudi, a i ovlašćenja bi joj bile puno veće, a njeno raspoređivanje puno brže i učestalije. Ti novi evropski graničari imali bi ovlašćenja i da sprečavaju neovlašćene prelaske migranata iz jedne države članice EU u drugu te da vraćaju odbijene tražioce azila u zemlje van EU iz kojih su došli.

Plan o formiranju evropske granične straže trebao bi formalno da bude predstavljen sljedeće sedmice na sastanku u Beču, nakon čega će uslijediti rasprava o predlogu izmjene postojeće uredbe, čime bi se broj policajaca povećao s 1.500 na 10.000.

Prođe li predlog, povećaće se broj policajaca s kojima će pojedina zemlja učestvovati u radu evropske granične straže.

Sada evropske granične policijske snage rade tako da se stavljaju na raspolaganje Frontexu u roku od pet radnih dana nakon što izvršni direktor Frontexa i država članica EU koja traži pomoć usuglase operativni plan. Kada je riječ zemljama koje nisu članice EU, Frontex je s njima sklapao posebne sporazume kako bi im mogao pomoći, a istovremeno smanjiti pritisak na spoljne granice Evropske unije.

Tako su već Albanija i Makedonija parafirale nacrt sporazuma za operativnu saradnju s Frontexom, a nacrt sporazuma s Crnom Gorom usaglašen je na tehničkom nivou sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, pregovori su u toku.

15 Komentara na "EU planira da granične straže zaustavljaju migrante, djelovaće i u Crnoj Gori?"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend