Politika

EU standardi ne služe da biste zadovoljili briselske diplomate

Željko Rajner, hrvatski političar, aktuelni potpredsjednik i bivši predsjednik hrvatskog sabora, kaže da je Hrvatska od samog početka podupirala ulazak Crne Gore u NATO, zbog čega mu je izuzetno drago što će Crna Gora za manje od mjesec dana postati članica NATO porodice.

“Jednako tako Hrvatska podupire put Crne Gore u EU i sve što je do nas, učinićemo da se to što prije ostvari. EU se u ovom času nalazi u vrlo osjetljivom trenutku. Kao što znate, dogodio se Brexit, a postoje i razne centrigualne sile, koje su učinile da Evropa danas bude nešto drugačija od Evrope u vrijeme kad je Hrvatska pristupala EU”, kaže Rajner u razgovoru za DN.

On je, međutim, uvjeren da za evropske temelje, EU nema ozbiljne alternative.

“Upravo zbog toga nam je stalo da Crna Gora, kao naš susjed uđe u EU. Govorim iz hrvatskog iskustva, pristupanje EU, nije samo trenutak službenog priznavanje zemlje kao dijela Evrope, nego je puno važniji proces koji svaka zemlja mora proći do članstva”, ističe hrvatski političar.

Dodaje da se pred zemlje koje pretenduju na članstvo postavljaju određeni standardi i zahtjevi, koje zemlje moraju ispuniti.

“Neki mogu misliti da ti standardi i zahtjevi postoje naprosto da zadovoljimo nekakve birokrate u EU, ali to nije baš tako. To je prvenstveno na korist građanima zemlje koja ulazi u EU. I Hrvatska je morala neke stvari dovesti u red da bi zadovoljila te uslove, ali to je sve koristilo prvenstveno hrvatskom narodu”, smatra Rajner.

U Crnoj Gori, dodaje, postoji snažna volja da se uđe u EU, i kako ističe, dovoljna sposobnost da se zahtjevi koje EU postavlja mogu ispuniti.

Komentarišući odluku crnogorske opozicije da više od pola godine bojkotuje rad parlamenta, hrvatski parlamentarac kaže da je u takvoj situaciji ključan dijalog.

“Parlamenti i parlamentarna demokratija postoji upravo zato da se različita mišljenja koje se naravno ne moraju podudarati u nekakvom argumentovanom dijalogu pokušaju razriješiti tamo gdje to treba. To je upravo parlament, to nije ulica, to nisu neka mjesta izvan, to je u demokratijama upravo Skupština i ja se nadam da će se tako dogoditi u Crnoj Gori”, rekao je on, dodajući da je rješenje parlamentarne krize u Crnoj Gori jedino razgovor.

Reiner, koji je nedavno postao katolički vitez, i zajedno s još šest laika i dva sveštenika imenovan za viteza Reda svetoga groba u Jerusalimu, objasnio je za naš list o kakvoj se tituli radi.

“Vitezovi Svetog groba su organizacija koja je direktno pod Svetim Ocem i koja vuče korijene iz Srednjeg vijeka, ali danas ima sasvim drugačiju ulogu. Jedan smjer je duhovni, a drugi je vezan uz konkretno pomaganje opstanka hrišćana na Bliskom istoku. Prema tome, jedna od naših uloga je to da sami im pripomažemo i pronalazimo donacije kako bi oni ostali tamo”, kaže Reiner. Dodaje da je ova titula forma onoga što je puno važnije.

“To je humanost i duhovnost i to je pomaganje onima koji su u potrebi”, zaključio je hrvatski vitez.

Send this to a friend