Politika

EUSAIR doprinosi uspješnom pristupanju Crne Gore EU

Crna Gora je prva država koja nije članica Evropske unije, a koja od maja uspješno predsjedava Strategijom za Jadransko-jonski region (EUSAIR), sa prioritetima koji su usmjereni na oblast plavog rasta i turizma, s fokusom na životnu sredinu, poručio je savjetnik nacionalne IPA koordinatorke i zamjenik EUSAIR koordinatorke za EU fondove, Vučić Ćetković.

Ćetković je, na otvaranju  dvodnevne Međunarodne konferencije o Integralnom upravljanju obalnim područjima i Prostornom planiranju mora, koja je održana u Budvi, istakao da je predsjedavanje Crne Gore od velikog značaja, imajući u vidu da EUSAIR služi kao jedan od mehanizama koji pomažu u procesu pristupanja EU.

“Crna Gora je snažno posvećena ispunjavanju prioriteta Predsjedavanja koji se odnose na promociju područja plavog rasta i turizma, te integrisano upravljanje obalnim područjem. Resorne institucije, u saradnji sa partnerima i zainteresovanim stranama, napravile su značajne pomake u ovim oblastima“, ocijenio je on.

Ćetković je rekao da su, u pravcu ispunjenja ciljeva postavljenih EUSAIR-om, crnogorski partneri uključeni u sprovođenje 15 projekata izabranih u okviru prvog poziva za podnošenje prijedloga projekata okviru transnacionalnog Intereg Jadransko-jonskog programa (ADRION), sa ukupnim budžetom od 1,6 miliona eura.

Posebno je ukazao na značaj projekta PORTODIMARE čiji je cilj unapređenje kapaciteta u transnacionalnom rješavanju ekološke ranjivosti, fragmentacije i očuvanja ekosistemskih usluga u jadransko-jonskom području.

“Uvjeren sam da će crnogorske institucije i organizacije biti sigurni partneri u budućim aktivnostima programa EUSAIR-a i ADRION-a“, dodao je on.

Konferenciju je organizovalo Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore u okviru projekta PORTODIMARE koji se finasirana u okviru transnacionalnog Interreg Jadransko-jonskog programa (ADRION), a koji doprinosi sprovođenju ciljeva iz EUSAIR-a.

S.Đ.

Send this to a friend