Politika RANKO ĐONOVIĆ, PUBLICISTA, POLITIČKI ANALITIČAR

Evropa sad i budžet fantastika iz ništa u ništa

Ranko Đonović, Foto: RTCG

Ne trebaju bilo kakva ekonomska, pravna, tehnička, politička… znanja pa da biste primijetili da se iz ništa što nudi ‘Evropa sad’ ne može dobiti bilo što drugo do-ništa. Možda je ipak dobro da postojeće stanje potraje još koji mjesec, bez obzira što smo danas na putu ekonomskog sunovrata, ali kad izgubimo u standardu i finansijama, dobićemo, vjerujem, u glavama mnogih. Skupo plaćeno, ali izgleda da je neophodno, kaže u razgovoru za Dnevne publicista i politički analitičar Ranko Đonović, komentarišući trenutno najaktuelniju priču u državi o novom budžetu i projektu na koji se oslanja.

Građani već računaju kolika će im biti plata, pa je stvoren utisak da je svako ko ne glasa za ovaj budžet njihov neprijatelj. Kako Vi gledate na ovaj projekat?

ĐONOVIĆ: Projekat “Evropa sad” i budžet koji se predlaže od aktuelne Vlade i dakako usvaja od parlamentarne većine može da se visoko rangiraju na ljestvici ekonomske fantastike. Ne trebaju bilo kakva ekonomska, pravna, tehnička, politička … znanja pa da biste primijetili da se iz ništa što nudi “ Evropa sad” ne može dobiti bilo što drugo do ništa. Odnosno da se nova vrijednost ne može dobiti prebacanjem iz jednog džepa u drugi. Ipak, ovaj projekat može dati rezultat jedino u kratkom roku na tržištu glasova. Dakle – prevarom. Ovaj projekat, takođe, pogotovu na duže staze, dovodi Crnu Goru do ekonomskog sloma, a krajnji cilj mu može biti ekonomska zavisnost od susjedne države-Srbije.

Što u Srbiji ne kriju…

ĐONOVIĆ: Tako je. To su srpski zvaničnici i javno saopštili. Tako će se od starog načertanijevskog projekta iz 1844. godine, a danas malog Šengena, “srpskog sveta”, trougla Beograd Podgorica Banja Luka ili najnovijeg Srbija –  Albanija – Sjeverna Makedonija, pokušati uvući Crna Gora u raljama srpskog hegemonističkog projekta. Da ekonomski projekat “Evropa sad” vodi ka ovom kraju ne treba imati dileme, a koliko će Crna Gora na tom sunovratu napredovati u nazadovanju zavisi od uspjeha ovakvih na narednim parlamentarnim izborima koje treba uskoro očekivati.

Kroz raspravu o budžetu otkriveno je da je bilo planirano novo zaduživanje države za čak 1,4 miliona eura. Spajić je izjavio kasnije da povlači dio o zaduženju. S obzirom da Vlada nikomne polaže račune, može li se dogoditi da nas zaduže i samo obavijeste da su to morali da urade, kao u slučaju onih čuvenih 750 miliona tri dana nakon formiranja Vlade?

ĐONOVIĆ: Kroz ovaj budžet planira se zaduživanje Crne Gore taman kao i ono tajno zaduženje od 750 miliona koje je urađeno samo tri dana poslije formiranja Vlade, a danas je jasno da je bilo dogovoreno i prije nego su imenovani za ministre. Za tako nešto danas ministar Spajić je pokušao da provuče da to može uraditi po vlastitoj volji bez znanja bilo kog drugog. Zar nije očigledno da ovakvim finansijskim potezima treba da se obezglavi država Crna Gora, dovede do gladi i ekonomske zavisnosti od nekog drugog, a o čemu sam govorio u prethodnom odgovoru.

Prepoznajete li u namjerama Vlade pokušaj ekonomskog slamanja Crne Gore kako bismo spas potražiliu Srbiji?

ĐONOVIĆ: Ako nam je jasna spoljna politika Srbije, odnosno projekat “velike Srbije”, onda nam je jasno da se projekat “Evropa sad” uklapa u velikosrpski politički cilj i teško da se opravdanje može naći za našu Vladu i većinsku volju u parlamentu u neznanju Vlade ili mladosti naših ministara. Zato je stalno potrebno skretati pažnju sa ovih životnih tema države Crne Gore na one periferne i sitne probleme gdje bismo na kraju mogli zaključiti kako smo zaklali vola zbog kila mesa. Nerijetko se čuje i u samom parlamentu da se radi o klasičnoj izdaji države Crne Gore. Ne može se koristiti termin izdaja, već se treba upotrijebiti pravi, a on se zove veleizdaja.

Čemu danas služi parlament Crne Gore, imajući u vidu da pojedini ministri izbjegavaju da se pojave, poput ministarke četiri resora Vesne Bratić? Ili situaciju da kada se raspravlja o budžetu za narednu godinu ministri finansija i ekonomskog razvoja, umjesto u Skupštini, učestvuju u emisiji TV Vijesti?

ĐONOVIĆ: Parlament Crne Gore danas služi za predstavnike vlasti kao rezervna pista za samoreklamiranje političkih manekena zakonodavne i izvršne vlasti. Za one koji su od stila i ukusa to može biti samo antireklama i prikaz kvazi stila i ukusa. Kako tržište takva i roba, pravilo je ponude i tražnje. Traži to ona manjiska destruktivna Crna Gora, bilo da se radi o neznanju, bilo da je prevarena.

A izbjegavanje Skupštine?

ĐONOVIĆ: Ministri izbjegavaju parlament kad god imaju priliku da se reklamiraju na nekoj TV stanici. Rade to i kad se u parlamentu raspravlja o životnim pitanjima građana ili države Crne Gore, recimo budžetu, nacionalnim interesima i slično. Pokazali su to vrlo konkretno ministri Spajić i Milatović tako što su načisto napustili sjednicu parlamenta da bi učestvovali u emisliji “Načisto” na TV Vijesti. Eto, oni su tada dali prednost TV Vijesti u odnosu na narodne predstavnike u parlamentu.

Recimo, ministarka četiri resora Vesna Bratić najbolje se reklamira kad se ne reklamira. Onime što ona radi i govori ne ostavlja dilemu da ona ne voli državu Crnu Goru i sve crnogorsko, nego je čak i mrzi, samo zato što je Crna Gora država, a Crnogorci nacija. Ona i njoj slični nose neslogu između Srbije i Crne Gore, odnosno između Srba i Crnogoraca, a tako nešto je primjetno i iz govora njenog tijela.

Iako je inicijativa za smjenu Vlade odložena, njeno ponovno aktiviranje se očekuje već početkom naredne godine.

ĐONOVIĆ: Deaktivirana je dojučerašnja aktivna inicijativa za smjenu Vlade, a takva inicijativa bila je prisutna u javnosti u većoj mjeri od vlasti nego od opozicije. Da je vlast suprotstavljena opoziciji i opozicija vlasti je prirodna, ali apsurd je potpun kad je vlast protiv vlasti i protiv opozicije. Kod ovakvog karaktera vlasti ono što naveče kao stav i princip zamrkne obično ujutru ne osvane i nepromijenjeno traje od uspostavljanja ove srpsko-ruske-četničko-crkvene i kožna čije još vlasti. Vrlo jasno i slikovito se pokazuje da ono što se krivo rodi vrijeme ne ispravi, odnosno one da od stotine otaca dobijemo kilavu djecu. Od te vlasti imamo predizborno pa do danas udvaranje i dodvoravanje građanima, a što dolazi poslije već osjećamo kao narod, a tek hoćemo.

Predsjednik Crne Gore je izjavio da cilj opozicije nije obaranje Vlade sa jednim poslanikom više, već da se kroz podršku toj inicijativi vidi da u Crnoj Gori postoji široki evropski front. Ko bi se sve mogao naći u tom frontu?

ĐONOVIĆ: U Crnoj Gori postoji istinski širok evropski front kod građana i u to nema nikakve sumnje, međutim, jedan dio predstavnika tog istog naroda u Crnoj Gori u parlamentu manipuliše voljom i krajnjim ciljem onih preko kojih su dobili vlast. Na riječima su vrlo glasni i veliki evropejci, a na djelu sve suprotno tom cilju. Izvjesno, dio njih jeste za onaj dio evropskih negativnih kretanja koji se prepoznaje na evropskoj krajnjoj desnici.

Nijesam optimista da će se sa ovakvim predstavnicima vlasti u crnogorskom parlamentu doći do formiranja širokog evropskog fronta i pogrešno je tu očekivati dobre rezultate. Možda je ipak dobro da postojeće stanje potraje još koji mjesec, bez obzira što smo danas na putu ekonomskog sunovrata, ali kad izgubimo u standardu i finansijama, dobićemo, vjerujem, uglavama mnogih. Skupo plaćeno, ah izgleda da je neophodno.

Kako komentarišete odluku Brisela o spajanju Crne Gore i Srbije u okviru istog Direktorata za pregovore? Predsjednik države je, podsjetiću, rekao da je Srbija uspjela da izlobira za sebe i stvori ljepšu sliku o sebi, a zašto je imala tako čist teren, pitanje je za nas. Kako ovo komentarišete?

ĐONOVIĆ: Odluka o spajanju Crne Gore i Srbije u okviru istog direktorata za pregovore u Briselu je još jedan potez u kojem je lobiranje srpske diplomati je upravo njihov vrlo bitan posao kastvaranju “velike Srbije”. Crna Gora kao dio Srbije dobro bi im došla kao nadoknada za već izgubljeno Kosovo, čega je duboko svjestan politički vrh Srbije. Crna Gora i Republika Srpska su dio njihovog velikodržavnog plana i daje joj maha da nastavi da bude najveći remetilački faktor na ovom dijelu naše planete te omogućava da i dalje kao dobar trgovac trguje teritorijama, ali i u ekonomskom smislu.

Zašto je Crna Gora ćutala i bez glasa dozvolila da Srbija lobira njem prestigne i u SAD i u Briselu ulazak crnogorskog direktorata u srpski i zašto to crnogorska javnost ne zna to treba istražiti do kraja. Svakako su isključeni ekonomski razlozi Brisela ili slučajnosti, a politički razlozi su više nego jasni.

SUKOB GP URA I DEMOKRATA NEMA NIKAKVO ZNAČENJE

Na političkoj sceni sve je jasniji sukob između Ure i Demokrata. O čemu se tu radi?

ĐONOVIĆ: U Crnoj Gori, a naročito na njenoj političkoj sceni riječ je izgubila svoje značenje, izgubila je na težini i ne obavezuje. Riječ češće služi za manipulaciju, laž itd. Ono što čujemo iz vladajuće koalicije i ono što političke partije i pojedinci upućuju jedni drugima, ono u što se zaklinju ne znači ama baš ništa. Zato sukob koji pratim ovih dana između Demokrata i Ure nema za dalji razvoj događaja nikakvo značenje, a mene podsjeća na onu pitalicu koja glasi “što će se desiti kada se sretnu dva ovna na brvnu” i odgovora koji glasi: “popustiće brvno”. Ovime ne mislim na njihovo obrazovanje ili inteligenciju, već na njihov inat i tvrdoglavost, karijerizam itd. Njihovi međusobni napadi i njihove riječi, najkraće rečeno, prezirem.

Na kraju ipak moram reći da duboko vjerujem i pored svega da će Crna Gora ostati i opstati kao država. Već su joj dosta naškodili sa strane uz pomoć domaćega zla, ali tako nešto dešavalo se i mnogo puta ranije. Pošto je Crna Gora davno nastala i sve vrijeme opstala, opstaće i sad kao država.

Smeta im autoritet Đukanovića, pa hoće da ga sruše zagonom

Aktuelnoj vlasti očigledno najviše smeta predsjednik države Milo Đukanović, za čiju smjenu lobiraju po svijetu. Kako ovo objašnjavate, odnosno šta ovim vlast pokazuje?

ĐONOVIĆ: Između aktuelne vlasti u Crnoj Gori i velikosrpskog projekta treba staviti znak jednakosti, a onda je jasno zašto njima smeta predsjednik Crne Gore Milo Đukanović Njegov uticaj na unutrašnjem političkom planu u Crnoj Gori kao i na spoljnopolitičkoj sceni je izuzetno veliki i uklanjanjem njega na bilo koji način bio bi im značajno olakšan posao. Zato Đukanovića treba rušiti spolja i iznutra, zakonom i bez zakona, ustavno i neustavno, milom ili silom ili, skraćeno rečeno, ne zakonom nego zagonom. Stariji će se sjetiti ovih riječi koje smo prvi put čuli prije više od 30 godina, a potom je bila srušena država Jugoslavija, sa njom stotine hiljada života, ali i srušeni i oni koji su branili tu i takvu Jugoslaviju.

Zato vjerujem ako bude nas građana Crne Gore da im to nećemo dozvoliti bilo kako se nacionalno i vjerski osjećali jer za sve nas Crna Gora je posljednja linija odbrane. Nazad nemamo kud, odstupnice nam nema ni za pedalj.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rade
Gost
Rade

Plan je dobar budzet nije savrsen zbog rogova u vreci medu vladajucom koalicijom.bice suficit u budzetu zalazem zivot jer su iskljuceni presretaci budetskih sredstava.smanjiti potrosnju na privilegije kola gorivo stanove.kontrolisati krade iz budzeta obavezno.gradani su ugrozeni jos eksploatisani a vlasti se razmecu novcem i uglavnom ne rade svoj posao.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Ovo je sam sebi postavlja pitanja

Evo ga opet
Gost
Evo ga opet

E evo ga jos jedan multipraktik. Za šaku dolara!!!!!!!

Lovcenska
Gost
Lovcenska

E vala se razumije u ekonomiju ! Ne moze se u eu sa platama od 200 eura !

Lovcenska
Gost
Lovcenska

A ni sa cijenom ljeba 50 centi

dpero
Gost
dpero

Normalno,ksko ce popuniti budzet, nema proizvodnje,izvoza a turizam u pandemiji!??Samo zaduzivanje ,laz za primitivne glasace a onda bankrot!!Ovi eksperti se samo izvlace iz vlasti jer ne smiju da kazu istinu!!!

Send this to a friend