Politika

Evropska perspektiva je lijepak koji vezuje države Zapadnog Balkana

Čarls Tanok

Evropska unija se danas suočava sa Bregzitom i porastom populističkih, evroskeptičnih pokreta širom bloka. Ostajem, ipak, optimističan i za EU i za Crnu Goru. Kao što se mnogo toga promijenilo u posljednjih deset, puno se može promijeniti u sljedećih deset godina, rekao je u razgovoru za Pobjedu Čarls Tanok, koji je ove sedmice završio svoju desetogodišnju karijeru na mjestu izvjestioca Evropskog parlamenta za Crnu Goru.

Iskusni britanski diplomata, koji je u EP izabran 1999. godine, bio je tokom posljednje decenije snažan zagovornik proširenja i crnogorskog puta u Evropsku uniju. Tanok je ranije najavio da neće biti izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru kada njegova zemlja i formalno napusti Evropsku uniju.

“Očigledno je da se mnogo toga promijenilo u prethodnoj deceniji. Crna Gora se praktično, tek nedavno pojavila kao nezavisna zemlja i pojedini su tada čak postavljali i pitanje njene održivosti kao nezavisne države”, kaže Tanok odgovarajući na pitanje o tome kako je izgledao crnogorski put u EU kada je započeo funkciju izvjestioca, a kako, danas kada je napušta.

Crna Gora je, dodaje on, nedvosmisleno pokazala da su strahovi o njenoj održivosti kao nezavisne države, neosnovani: proslavila je dvanaest godina obnovljene nezavisnosti i danas sa ponosom sjedi u NATO kao punopravna članica.

Tanok ističe da se Evropa danas suočava sa Bregzitom i porastom populističkih, evroskeptičnih pokreta širom bloka.

“Ostajem, ipak, optimističan i za EU i za Crnu Goru i kao što se mnogo toga promijenilo u posljednjih deset godina, puno se može promijeniti u sljedećih deset. Nadam se na bolje”, naveo je Tanok.

Govoreći o ocjenama predsjednika Evropske komisije Žan Klod Junkera, koji je javno opomenuo da su na Zapadnom Balkanu mogući novi sukobi, Tanok kaže da je Junker pokušao da se unutar EU osvrne na važnost evropske perspektive za Zapadni Balkan.

“Nikada ne bi trebalo da budemo slijepi za mogućnost sukoba i bilo bi naivno vjerovati da su sve tačke sporenja i sukoba na Balkanu iz prošlog vijeka iznenada riješene, ali bi takođe trebalo da budemo oprezni i ne pojednostavljujemo previše zapadno-balkanske priče. Snažno vjerujem da je evroatlantska perspektiva lijepak koji vezuje zemlje Zapadnog Balkana u mir i stabilnost i ukoliko bi to nestalo, onda bi bilo visoko destabilizujuće”, ocijenio je Tanok.

Sa druge strane, kada su u pitanju nešto optimističnije ocjene predsjednika EP Antonia Tajanija, koji Crnu Goru vidi u EU za sedam godina, Tanok smatra da se perspektiva 2025. uvijek citira kao najbolji scenario.

“To naravno nije nemoguće, ali ne bi trebalo previše da povećavamo očekivanja. Proces pristupanja je pravni proces sa specifičnim ciljevima i ciljevima koji određuju njegov tempo. Ne sumnjam da će Crna Gora ispuniti sve te ciljeve, ali ne možemo biti sigurni da će to biti slučaj sa unaprijed određenim datumom”, ocijenio je evopski parlamentarac.

Kad je u pitanju agenda perspektiva Crne Gore u narednom periodu, Tanok je kazao da se nada da će do kraja godine naša zemlja otvoriti sva poglavlja u pregovorima.

Send this to a friend