Politika

Evropska unija najbolji okvir za uspješan nastavak reformi

Bošković i Kodeli

Evropska unija ostaje najbolji okvir za uspješan nastavak reformi, dostizanje standarda i unapređenje kvaliteta života građana u svim državama Zapadnog Balkana, zbog čega je potrebno pojačati napore na putu evropskih integracija, saglasni su ministar odbrane Predrag Bošković i predsjednica skupštinskog Odbora za spoljnu politiku Albanije Mimi Kodeli.

Bošković je, kako je saopšteno iz Ministarstva, izrazio zadovoljstvo posjetom delegacije Odbora i naglasio da je bilateralni susret još jedan pokazatelj kontinuiranih ulaganja u razvoj dobrosusjedskih odnosa i prijateljske saradnje Crne Gore i Albanije.

Tokom sastanka, sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnim regionalnim pitanjima, geostrateškom bilansu, kao i zajedničkoj evropskoj bezbjednosti Crne Gore i Albanije.

“U kontekstu dosadašnjeg toka evropskih integracija dvije države, Bošković i Kodeli saglasili su se da Evropska unija ostaje najbolji okvir za uspješan nastavak reformi, dostizanje standarda i unapređenje kvaliteta života građana u svim državama Zapadnog Balkana, zbog čega je potrebno pojačati napore na putu evropskih integracija”, navode u Ministarstvu.

Govoreći o regionalnoj saradnji u domenu odbrane, ministar je istakao da će Crna Gora nastaviti da se snažno zalaže za promociju NATO politike “otvorenih vrata”, apostrofirajući snažnu podršku zemljama Zapadnog Balkana u njihovim integracionim procesima.

“Bošković je ukazao da činjenica da sada formalno sjedimo za zajedničkim savezničkim stolom, otvara nova poglavlja saradnje dvije zemlje i ukazao na značaj jačeg povezivanja i nalaženja zajedničkih odgovora na aktuelne bezbjednosne izazove”, navode u Ministarstvu.

Kodeli je istakla da Crna Gora i Albanija moraju nastaviti intenzivnu i otvorenu saradnju kao evropske zemlje i partneri u NATO, jer se jedino tako možemo suočiti sa izazovima današnjice i garantovati zajedničku sigurnost naših građana.

Send this to a friend