Politika

Evropski parlamentarci pisali liderima EU: Ne smijemo razočarati Zapadni Balkan

Evropski poslanici, među kojima su izvjestioci i predsjednici delegacija za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana, uputili su predsjedniku Evropskog savjeta Donaldu Tusku i liderima Evropske unije otvoreno pismo pred samit koji se održava 28. i 29. juna u Briselu, poručujući da EU mora da ostane pouzdan partner i ne smije da razočara zemlje Zapadnog Balkana.

Tanja Fajon, Edurad Kukan, Knut Flekenštajn, Čarls Tanok, Igor Šoltes, Ivo Vajgl, Kristijan Dan Preda i drugi pozvali su EU lidere da se dogovore o odlučnim koracima u cilju napretka politike proširenja i približavanja Zapadnog Balkana EU.

“Pravo je vrijeme za hrabru odluku koja istinski otvara put ka uspješnoj integraciji šest zemalja i 18 miliona građana koji žive na Zapadnom Balkanu”, poručili su poslanici Evropskog paralmenta.

Evropski parlamentarci su podsjetili na postizanje sporazuma o imenu između Grčke i Makedonije čime je, kako kažu, otvorena prilika da se dovede još jedna zemlja Zapadnog Balkan u okrilje Unije i tako posadi sjeme mira i prosperiteta u čitavom regionu Jugoistočne Evrope.

“Izbor da se živi u miru i prosperitetu, gdje vladaju vladavina prava i efikasne demokratske institucije, ujedinjuje građane svih šest zemalja na Zapadnom Balkanu: Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije”, navodi se u pismu.

Parlamentarci pozivaju šefove država i vlada Evropske unije da shvate da se takva prilika pruža jednom u životu, a da je ljudima sa Zapadnog Balkana potreban jasan znak da Unija podržava njihove napore za izgradnju modernih država, sa jakim i nezavisnim institucijama, održivim ekonomijama i solidarnim društvima.

Oni upozoravaju na postojanje “nekoliko regionalnih i globalnih sila” koje imaju politički i finansijski interes za ometanje evropskih ambicija svih šest partnera sa Zapadnog Balkana i napominju da se to ne smije dogoditi.

“Pozivamo evropske lidere da pokažu svoju jasnu posvećenost evropskoj perspektivi cijelog regiona tako što će se saglasiti oko otvaranja pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom na predstojećem Evropskom savjetu 28. i 29. juna. U tekućim pregovorima o pristupanju sa Crnom Gorom i Srbijom trebalo bi otvoriti nova poglavlja”, navodi se u pismu.

Oni traže i viznu liberalizaciju za Kosovo, te da reformski napori Bosne i Hercegovine budu nagrađeni u zavisnosti od ishoda i nakon opštih izbora 7. oktobra.

Evropski parlamenatrci naglašavaju da EU mora da ostane pouzdan partner regionu jer su “uslovi za naredne korake ispunjeni, kako su istakle Evropska komisija i Evropski parlament”.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend