Politika

Evropski parlamentarci za proširenje EU, prate prilike u Crnoj Gori

Predsjednici parlamenata država EU potvrđuju evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana i predanost proširenju Unije, jer je to ulaganje u mir, demokratiju i bezbijednost. Iako priznaju napredak koji su postigle zemlje Zapadnog Balkana u proteklih nekoliko godina, predsjednici su ih pozvali da nastave sa reformama. Istovremeno, pozivaju zemlje regiona da prevaziđu postojeće sukobe i povećaju regionalnu saradnju, stoji u zaključku vezanom za politiku proširenja, donijetom na konferenciji na kojoj je učestvovao predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

U zaključcima se takođe navodi da je Evropski parlament nesumnjivo ključni dio demokratskog života Evropske unije koji zajedno s nacionalnim parlamentima obezbejđuje legitimnost djelovanja Unije i služi kao snažan glas građana Evrope.

Zato pozivaju građane Evrope da na predstojećim izborima za Evropski parlament u maju 2019. godine, aktivno učestvuju u oblikovanju evropske budućnosti.

Imajući u vidu najveću ulogu slobodnih i poštenih izbora, predsjednici smatraju da je jačanje demokratske otpornosti u Evropi od ključnog značaja.

Tokom konferencije, Brajović je imao niz bilateralnih sastanaka sa šefovima delegacija parlamenata Italije Robertom Fikom, Holandije Anki Broekers-Knol, Irske Denisom O’Donovanom, Češke Radekom Vondračekom i Jaroslavom Kuberom, Slovačke Andrejom Dankom, Francuske Žanom Bizeom , Letonije Inarom Murniece i Litvanije Viktorasom Pranckietisom.

Tokom bilateralnih sastanaka akcenat je stavljen na političke i ekonomske odnose Crne Gore i svake od država, statusa pristupnih pregovora i neophodnih reformi koje se sprovode sa ciljem insitucionalnog jačanja i usaglašavanja zakonske i druge regulative sa propisima Evropske unije.

“Imao sam zaista otvorene i prijateljske razgovore sa velikim brojem predsjednika evropskih parlamenata. Svim sagovornicima sam iznio očekivanje da Crna Gora kao ubjedljivi lider u pregovaračkom procesu i država sa odličnom susjedskom i regionalnom politikom, ima realno očekivanje da bude poštovan princip individualnog dostignuća i da bude administrativno, ekonomski i na svaki drugi način podržana na svom evropskom putu”, kazao je Brajović.

Dodaje da je od svih sagovornika dobio uvjeravanja da se prilike i aktivnosti u Crnoj Gori i regionu pažljivo prate.

“Ohrabrujuće su bile i poruke i uvjeravanja da Crna Gora kao dobar primjer u mnogim segmentima, ima prijateljsku podršku i uvažavanje njenih reformskih napora. Iako za članice Unije u maju slijede izbori za Evropski parlament, na konferenciji, kao i u razgovorima sa predsjednicima parlamenata, očekuje se nastavak paralelnih procesa unutrašnje konsolidacije evropskog aparata, sa politikom pružanja podrške kandidatima za članstvo”, istakao je Brajović.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Da nam pobjegne jos ovo malo radnika i onda mozemo uvest ljude iz Afrike i Azije ali im postavit uslov da budu glasaci vlasti ide se ka tome

NATO
Gost
NATO

Prilike u CG treba da prati NATO i posalje ovamo garnizon .CG je na intenzivnom udaru marioneta strane sile

Send this to a friend