Politika

Evropski pokret: Nedopustiv pokušaj memorijalizovanja ratnog zločinca

Opština Berane

Evropski pokret u Crnoj Gori danas je najoštrije osudio odluku Savjeta za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova Opštine Berane da usvoji predlog kojim bi jedna od ulica nosila ime ratnog zločinca i haškog osuđenika za genocid i zločin protiv čovječnosti, Ratka Mladića.

Iz Evropskog pokreta ukazuju da je Zakonom o spomen-obilježjima jasno propisano da se spomen-obilježje ne može podići osobi osuđenoj za krivično djelo protiv čovječnosti ili drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom ili koja je proglašena ratnim zločincem.

“Iako vjerujemo da ovaj nedopustiv pokušaj memorijalizovanja ratnog zločinca u javnom prostoru neće i ne smije proći, zabrinjava činjenica da je jedan ovakav predlog uopšte razmatran u državi koja baštini antifašizam i koja je sebe preporučila kao ozbiljnog kandidata za ulazak u Evropsku uniju, koja počiva na istim antifašističkim i antiratnim principima”, navode u toj organizaciji.

Dodaju da se davanjem legitimiteta ratnim zločincima šalje poruka da se određeni zločini nisu ni dogodili, čime se nastavlja narativ koji postoji od 1990-ih.

“Berane je grad Gavra Vukovića i Ivana Milutinovića, a ne grad velikosrpskih fašista, šovinista, ubica i zločinaca poput Ratka Mladića. Ukoliko vladajuće partije ovog grada zaista žele biti građanske, one moraju preduzeti najhitnije mjere ka ozdravljenju političke klime”, ističu u Evropskom pokretu.

Prema njihovim riječima, hitna smjena svih članova pomenutog Savjeta koji su glasali za takvu odluku je samo prvi korak u tome.

“Smatramo da Savjet u svom trenutnom sazivu duguje izvinjenje crnogorskoj javnosti, te da Opština Berane mora hitno obustaviti navedenu proceduru”, poručuju iz Evropskog pokreta u Crnoj Gori.

Send this to a friend