Politika

Picula: Napetosti na relaciji Crna Gora-Srbija riješiti bez stranog uplitanja, sve veća kreditna izloženost Kini

Poslanici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta pohvalili su napredak Crne Gore u borbi protiv organizovanog kriminala. Takođe, pozvali su vlasti da ubrzaju reforme, posebno u pogledu vladavine zakona i osnovnih prava, pravosuđa, slobode medija i borbe protiv korupcije.

>>EP: Za ključne zakone morate se konsultovati sa EU, zaustaviti partijsko zapošljavanje>>>>

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je Izvještaj o napretku Crne Gore u 2019. i 2020. godini, koji je kao izvjestilac pripremio hrvatski poslanik u EP Tonino Picula.

“U Izvještaju ponovno naglašavamo podršku Evropskog parlamenta crnogorskom putu prema EU i procesu pristupanja. Kao zemlju koja je najviše odmakla u procesu pridruživanja, Crnu Goru želimo ohrabriti da nastavi s reformama, posebno u području vladavine prava. Tokom proteklih godina učinjen je veliki napor u približavanju Crne Gore Uniji, a i sam vidim crnogorsku priču kao jednu od ključnih tačaka reafirmacije politike proširenja kao jedne od najuspješnijih vanjskopolitičkih alata EU za stabilizaciju vlastitog susjedstva. Zato i ovim putem ponovno pozivam lidere crnogorske vlasti i opozicije da u skladu s visokom i dalje rastućom podrškom građana Crne Gore članstvu u Evropskoj uniji postignu dogovore nužne da se put prema Uniji nastavi“, izjavio je Picula nakon izglasavanja.

Izvještaj je usvojen većinom glasova, no valja istaći kako su zastupnici u Evropskom parlamentu izrazili veliku zabrinutost zbog napete političke situacije u Crnoj Gori, te su poručili kako je na putu prema članstvu u Evropskoj uniji nužan otvoren i konstruktivan dijalog između svih političkih i društvenih učesnika.

Unutrašnje političke napetosti su u jednom dijelu odraz i napetosti na relaciji Crna Gora – Srbija, zbog čega Piculin izvještaj traži da se svi bilaternalni sporovi riješe putem uključenog pomiriteljskog dijaloga uz izbjegavanje bilo kakvog oblika stranih uplitanja.

U Izvještaju se naglašava i zabrinutost zbog sve veće polarizacije i medijskog uticaja u pogledu sve više dezinformacija i lažnih vijesti u crnogorskom javnom prostoru, te se poziva na jačanje saradnje institucija Evropske unije s Crnom Gorom u borbi protiv dezinformacija, te hibridnih i kibernetičkih prijetnji, dok u Izvještaju nije zanemaren ni faktor sve veće kreditne izloženosti zemlje stranim kreditorima, posebno Kini.

“Kako je zbog pandemije COVID-19 korona virusa crnogorska ekonomija protekle godine pala za velikih 14,3 posto, prije svega zbog pada prihoda od turizma, apelovalii smo na vlasti da finansijska sredstva iz posljednjeg paketa pomoći Unije vrijednog 60 miliona eura iskoriste kako bi ublažili posljedice za građane zemlje. Od Unije smo pak zatražili da pomogne Crnoj Gori i u ovom talasu pandemije, posebno nakon prošlomjesečnog apela crnogorske vlade za pomoć i u vidu dolaska zdravstvenih radnika“, poručio je Picula.

Šta piše u izvještaju

U izvještaju Komiteta o izvještajima Komisije za Crnu Goru za 2019.-2020, usvojenim juče, poslanici izražavaju zabrinutost zbog napete političke klime u zemlji.

Podvlače da je otvoren i konstruktivan dijalog između svih političkih i društvenih aktera ključan za kretanje naprijed na putu pristupanja EU.

Članovi su takođe zabrinuti zbog visoko polarizovanog medijskog pejzaža, posebno zbog sve većeg obima dezinformacija.

Oni pozivaju na evropsku saradnju sa Crnom Gorom u rješavanju problema dezinformacija i sajber i hibridnih prijetnji.

“Crna Gora je sve ranjivija kako njen javni dug raste, posebno prema Kini”, kažu evropski poslanici.

Većina građana podržava članstvo u EU

Nedavna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da sve veći broj građana Crne Gore (76,6 odsto) podržava da zemlja postane država članica EU, što je jedna od najviših stopa javne podrške EU u regionu, napominju poslanici EP.

Bilateralne odnose sa Srbijom obilježile su tenzije, a poslanici u parlamentu insistiraju na tome da se svi bilateralni sporovi rješavaju inkluzivnim i nekonfliktnim dijalogom, uz izbjegavanje bilo kog oblika stranog miješanja u domaća pitanja.

Pandemija COVID-19 imala je uticaja na crnogorsku ekonomiju, čiji se BDP smanjio za 14,3 odsto u 2020.

Poslanici Evropskog parlamenta stoga pozivaju vlasti da efikasno koriste pomoć EU za ublažavanje uticaja krize.

Oni takođe apeluju na EU da pokaže svoju solidarnost sa zemljama zapadnog Balkana pomažući im da prime vakcine protiv COVID-19.

Izvještaj je usvojen sa 58 glasova za, četiri glasa protiv i devet uzdržanih.

Glasanje je održano u utorak, a rezultati su objavljeni u srijedu.

S.Đ.

Send this to a friend