Politika

Evropski šamar Zapadnom Balkanu, makronizacija i neki ruski vjetrovi

Makron i Von der Lajen

Evropska unija zadala je jak udarac Zapadnom Balkanu. Neočekivano. A šta je sljedeće? Zašto EU napušta ovaj dio Evrope i kome ga prepušta? Hoće li Rusija preuzeti “kontrolu”? Šta da očekuje Crna Gora? Da li je proces proširenja zaista stopiran?

Sve su ovo pitanja koja se nameću nakon što lideri EU juče nijesu odredili datum početka pristupnih pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

<<<Evropski lideri prekinuli razgovore o Albaniji i Sjevernoj Makedoniji<<<

Ispunjeno je sve što je Brisel tražio od Skoplja i Tirane da se otvore pregovori sa EU, ali je Evropa rekla STOP!

Evropski lideri prekinuli su juče razgovore a da nijesu postigli dogovor o eventualnom početku pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, uprkos upozorenjima da bi odbijanje narušilo reputaciju EU i dovelo u opasnost region Zapadnog Balkana.

U glavnoj ulozi je ponovo francuski predsjednik Emanuel Makron koji odbija prijem novih članica dok se procedure za proširenje EU ne poboljšaju, dok se Holandija protivi kandidaturi Albanije i osporava ocjene Evropske komisije da su dvije zemlje ispunile uslove za početak pristupnih pregovora.

Makron ne propušta priliku da poruči da nije vrijeme za proširenje.

To je na Balkanu izavalo zabrinutost. Crna Gora kao najavljena prva sljedeća članica zatečena je. Proširenje više nije izvjesno, a 2025. godina sada izgleda kao nemoguća misija.

Nema više garancja ni za šta. Jer ko garantuje da će Crna Gora, i ako ispuni sve tražene kriterijume, postati članica EU.

Jasno je da je ovo politička odluka moćnih.

Koliko je odluka loša za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, te koliko je iznenadila i one u Briselu, možda najbolje govori poruka koju je juče uputio predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk koji je rekao “da je ovo bila velika greška”, navodeći da za ovakvu odluku ne treba kriviti ni Skoplje ni Tiranu, jer su obje zemlje su spremne da već sad otpočnu pregovore.

Pokušavajući da utješi Skoplje i Tiranu, poručio im je da ne odustanu od ambicija, te obećao da će obje jednog dana postati punopravne članice Evropske unije.

Tusk i najavio da će se EU vratiti ovom pitanju tek uoči Zagrebačkog samita, koji je planiran za maj naredne godine.

Vratiće se ovom pitanju, ali, ko može obećati da se neće i tada desiti “makronizacija”.

Iako se do skoro gotovo nije moglo čuti da prošitenje neće biti zaustavljeno, posljednjih mjeseci sve više zvaničnika to jasno saopštava.

Dakle, proširenje je zaustavljeno, privremeno ili ne.

A šta će brdoviti Balkan? Crna Gora?

Da li će Evropa koja ovaj region “svim” silama štiti od ruskog potkopavanja, sada svim silama Zapadni Balkan gurnuti u ruke onih za koje kažu da su prljavo htjeli destabilizovati i promijeniti državni poredak.

<<<Kabinet Zaeva demantovao navode o ostavci<<<

Skoplje i Tirana neprijatno iznenađeni odlukom EU tvrde da su izigrani.

Nije manje iznenađen bio ni crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

<<<Neotvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom razočarenje za sve u regionu<<<

On je ocijenio je da je nemogućnost postizanja dogovora na Evropskom Savjetu o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom veliko razočarenje za sve u regionu.

“To može imati veoma negativne posljedice i za Zapadni Balkan, i za Evropsku uniju”, naveo je predsjednik u objavi na Tviteru.

Miraš Dušević

126

avatar
1000
79
47
0
 
81
GorbacovkrlezijanskagostNikiVjecna da je
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gorbacov
Gost
Gorbacov

Sad cemo morati sami standarde da postavljamo Evropa je uvijek bila daleko od nas i mi daleko od njih mi smo gospoda Crna goro ne brini dok je nas sokolova ti si mirna mi smo uz tebe.Eviva Montenegro’

Gorbacov
Gost
Gorbacov

A Rumunija moze hahaha a dje smo mi a dje oni vidjeli su patike i farmerice kad im je Causesku pasao a mi zivjeli ka Francuzi

krlezijanska
Gost
krlezijanska

Do beckog kolodvora je sve turska, zapadni balkan ne postoji !

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

nije do njih mi smo losi zato nas nece…da ima politicke volje i naroda za 3 mjeseca bi crna gora bila pravna i pravednija drzava…albanija i kosovo zive od droge i sverca….makedonija najsiromasnija …

Pjer
Gost
Pjer

Daleko smo mi od Evrope po svemu
Osim geografski
Tako od prosirenja nema nista
Mada mislim da mnogima u CG nije ni stalo do EU vrijednosti
Na svakom koraku vidljivo

Cibona
Gost
Cibona

Pravicete vi putina od blata ….

Окле
Gost
Окле

Да се надовежем. Србија је једина којој ово одговара. Прошле године је имала далеко највећи прилив страних инвестиција на Балкану, што наравно смета:Хрваткој, Бугарској, Румнији, Мађарскиј, па су управо они највећи заговорници проширења ЕУ. Свака средња компанија жели да отвори производњу у Србији, пошто не подлијежу таксама ЕУ, а имају развијену инфраструкуру, као рецимо фабрика за производњз гума Тојо, отворена… Više »

gost
Gost
gost

u Hrvatskoj nema radnika ni za ozbiljne pare a kamoli da motaju kablove za 200 eura. Iz Srbije je za sezonu došlo 9700 radnika.
Pa se ti nadoveži hehehe

Окле
Gost
Окле

Добро, во се већ одавно знало, ништа ново. Народ у ЦГ-ри н разумије концепт ЕУ, то није држава него тржиште. ЦГ је премала да би била примамљива за ЕУ, једноставно нема шта да понуди. Рецимо да дође нека озбиљна компанија, као Мерцедес и да рецимо жели да отвори фабрику за производњу, не аута, него само пар дјелова, ЦГ-ра не би… Više »

Jovan
Gost
Jovan

Posto necemo u Evropu ne treba nam ovakav zakon o pusenju.

XXL
Gost
XXL

“Putuj Evropo, ovde se mrak priziva, nama je lepo, sreca jedna neopisiva”

Asprilja
Gost
Asprilja

Pa Sveti Savo je ođe donio Evropu,on je hodao po kozjim stazama,povremeno po oblacima, on prst stavio tu đe e voda potekla,on je nebeski šetač,MOON WOKER…

Dejo voli sise
Gost
Dejo voli sise

Pita sam ja željka policajski đe si bio. On se protegnu i veli bio sam kući pa se posle automacki iznervira i poče da viče što vas to interesuje. ………

Dejo voli sise
Gost
Dejo voli sise

Slušaj scenu opali Robert šamar ciletu. Ćile ode da popije kafu maštam. …..😂😂😂😂😂😂😂😂

Dejo voli sise
Gost
Dejo voli sise

Đed mi je stari policajac oženio jedinu sestru veselina đuranovica preśednika stare jugoslavije. …….😆

Dejo voli sise
Gost
Dejo voli sise

Dragan i željko u poslednjih 25 godina nisu bili samo jednom u makedonsko onu strašnu noć kad je kiša padala u bjelise a dragana već vidim da se presvukao kuću u šalvare i izašao da traži. ………

Dragan
Gost
Dragan

Bio je Željko sa Šućovim kišobranom. Poslije je Božo zagazio u Ribnicu jer mu je stalno dosađiva kako mu je da kišobran

Send this to a friend