Politika

Fajnenšel tajms: Krivokapić obećao nacionalni preporod

Zdravko Krivokapić

Crna Gora je doživjela „preporod“ nakon više od tri decenije vladanja iste stranke, rekao je za Fajnenšel tajms (FT) premijer Zdravko Krivokapić.

„Jasno je da je Crna Gora doživjela preporod, transformaciju koju će štititi građani“, rekao je on.

Krivokapić, umjereni konzervativac i prvi premijer u Vladi u kojoj ne dominira Demokratska partija socijalista (DPS), rekao je da će zemlja zadržati prozapadni kurs, a da će vladavina prava i ekonomija biti prioriteti, piše FT.

FT navodi da je NATO nepopularan među mnogim Srbima u Crnoj Gori i regionu od bombardovanja Beograda i rata na Kosovu. Zbog toga je, kako navode, postojala bojazan da bi Vlada koja nije predvođena DPS-om mogla povući državu iz NATO ili priznanje Kosova kao nezavisne države.

Međutim, Krivokapić je naveo da je nova vladajuća koalicija saglasna da se drži dosadašnje politike na međunarodnom nivou.

Uz to, kao prioritet naveo je i evrointegracije.

Krivokapić je svoju pobjedu na izborima uporedio sa padom Berlinskog zida 1989. godine.

Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju, koja je nadgledala izbore, ocijenila ih je „konkurentnim“ iako su izrazili zabrinutost zbog „zloupotrebe položaja, državnih resursa i medija“ te samim tim „sticanja prednosti vladajuće partije“.

„Da, imamo 41 poslanika naspram 40, ali to je znak da smo uspjeli čak i na neujednačenom igralištu“, rekao je Krivokapić, napominjući da je izlaznost bila rekordnih više od 75 procenata.

Krivokapićeva „ekspertska vlada“ sačinjena je od ministara koji nemaju političku prošlost.

“Svi kažu da radimo nešto eksperimentalno. Ovo je prilika da pokažemo je ovo jedini način za demokratsku tranziciju“, rekao je Krivokapić za Fajnenšel tajms.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
expert123
Gost
expert123

Zapadni mediji i novinari ce sve kritickije ocjenjivati novu vladu u Crnoj Gori. Trazice djela a ne rijeciod nje. Od evropljana samo domaci evropljani uslovno receno Hrvati i Manje Slovenci su svjesni sta je snaslo Crnu Goru 30 avgusta i kakve sve opasnosti vrebaju od nove vlade. Oni suu imali posla sa tim razornim nacionalizmom velikosrpskim 90 ih go godina… Više »

bulja
Gost
bulja

Jasno je njima s kim imaju posla, taj preporod je da svi Crnogorci postanu vjernici SPC i tako se postigne jedinstvo.

Biohazard
Gost
Biohazard

Svaka glabalno slična vremena nose sa sobom i promjene vezano popularnost političke ideologije . Sada pošto je ogromnom broju ljudi na svijetu ova tehnološka revolucija u kojoj živimo , postala prebrza i ne mogu da prate tempo pa se samim tim osjećaju “nedorasli” novim svjetskim trendovima i inovacijama , pa bi nekako da se to malo uspori kako bi “pohvatali”… Više »

Kafka
Gost
Kafka

Strpljiva je Srpska crkva, isplati se gutati i NATO za mogućnost asimilacije Crnogoraca “po dubini”… no, nije ovo početak XX vijeka.

Progres
Gost
Progres

Obećao premijer hahaha, koliko toga je već obećao pa u potoji moment zaboravio…

Bruka
Gost
Bruka

Srpska vlada sa crkvenim elementima koja je promjenila svijest preko noci AHA! to ni evropljani onakvi kakvi su ne vjeruju , no ima neka zvrcka ,,,

Patria Nostra
Gost
Patria Nostra

Jeste li im rekli da su vaši “eksperti “birani od SPC ili su im svojta ili rođaci ?

Bnjj
Gost
Bnjj

Da mu damo šansu. Dosad Dps nije valjao

A eo
Gost
A eo

Ili nacionalni egzodus?

Send this to a friend