Politika

Fajon: Nije dobro mijenjati pravila u toku igre

Fajon

Nije dobro da se metodologija za pristupanje Evropskoj uniji (EU) mijenja kada je zemlja već duboko u pregovorima, kazala je poslanica u Evropskom parlamentu (EP) Tanja Fajon.

Ona je za Dan rekla da je sada veoma važno kako će cijeli proces proširenja biti nastavljen, ocjenjujući da predlog Francuske, odnosno njenog predsjednika Emanuela Makrona, može usporiti cijeli proces.

“Taj papir je možda samo jedan od različitih ideja, ali može usporiti cijeli proces. Nijesam uvjerena da je namjera iskrena jer se samo jednom spominje evropska perpektiva i pristup evropskim politikama i fondovima je ograničen. Ta ponuda Francuske nije najbolja”, ocijenila je Fajon.

Kako je saopštila, Evropska komisija i grupa socijalista i demokrata spremaju svoj predlog o modelu proširenja, koji će dati bolju dinamiku cijelom procesu. Ona je naglasila da nije dovoljno samo otvaranje i zatvaranje poglavlja, jer to ne funkcioniše u svim državama.

“Ako bi se metodologija promijenila, ne bi bilo dobro, jer je Evropskaunija (EU) izgubila puno kredibiliteta zbog toga. Ako će biti neke promjene, onda ona ne smije ići u pravcu da država koje su već napravile što se od njih očekivalo opet idu korak nazad”, rekla je Fajon.

Ona očekuje burnu raspravu kada se bude diskutovalo kako dalje jer proširenje poslednjih godina nije bilo visoko na agendi EU.

“Sada postoji pozitivan momenat, odnosno više se razgovara i ima više dinamike oko proširenja, i to treba iskoristiti. Tu je Francuska i dru ge države koje su skeptične, ali je potrebno taj mentalitet mijenjati uz rezultate iz regiona”, navela je Fajon.

Kako je dodala, ako se posmatra situacija u državama zapadnog Balkana, Crna Gora je otvorila najviše poglavlja i napravila najveći pomak do sada.

“Istina je da je od zadnjeg poglavlja napravljen veliki razmak, ali jedan od razloga su bi li izbori u Evropskoj uniji i formiranje nove Evropske komisije. Nadam se da će u najskorije vrijeme biti otvoreno i preostalo poglavlje 8. Bitno je da država radi sve što se od nje očekuje, ne samo da bi argumenti za nas bili bolji, već i da zemlja kroz reforme stvarauslove za ekonomski i politički stabi l nu budućnost. Očekujem da će Crna Gora krenuti dalje kao prva na Zapadnom Balkanu, ali svaki proces, svaka zemlja se mjeri pojedinačno, a ne u paketu”, kazala je Fajon.

Send this to a friend