Politika

Fajon za CdM: Dosta posla do članstva u EU, opozicija da se vrati u parlament

Crna Gora je trenutno najuspješnija država Zapadnog Balkana u procesu pristupanja EU. No, posla ima još dosta do 2025., kada bi Crna Gora mogla postati članica EU, kaže za CdM poslanica Evropskog parlameta, Tanja Fajon.

Tvrdi da Crna Gora mora suzbiti korupciju koja je prisutna na svim nivoima i vratiti građanima nadu u vladavinu prava. Opozicionarima poručuje da se vrate u Skupštinu jer bojkot ne utiče dobro na evropski put Crne Gore.

Fajon kaže da veliki broj otvorenih pregovaračkih poglavlja i nedostatak neke veće političke prepreke – kao što je to pitanje Kosova u slučaju Srbije – stvaraju utisak da se reforme u Crnoj Gori odvijaju bez poteškoća.

“Međutim, ono što je najčešći problem je implementacija usvojenih pravila i zakona. Bez poštovanja zakona u praksi ne možemo govoriti ni o kakvom napretku. A bez realnog napretka, koji će prvenstveno osjetiti građani, ne možemo da pričamo o uspješnoj politici širenja. Glavni cilj je, dakle, transformisati društvo, iskorijeniti korupciju, koja je prisutna na svim nivoima, i vratiti nadu građanima u vladavinu prava”, jasna je Fajon.

Bez toga je, kaže ona, pregovaranje o različitim poglavljima, koje državljani i inače shvataju kao tehničko, naročito poglavlja 23 i 24 koja se tiču pravosuđa, temeljnih prava i pravde, besmisleno.

Jedno je usvojiti nove zakone, a drugo je i de facto ih poštovati. Zbog toga, smatra ona, veći akcenat treba da se stavi na izvršenje usvojenog.

Kada je riječ o načinu na koji će neka od zemalja kandidata postati članica EU, Fajon smatra da princip regate, prema kom se napredak svake države ocjenjuje na osnovu njenih vlastitih dostignuća, ostaje osnovna vodilja.

“U Uniji trenutno vlada relativno dobra klima kada je u pitanju politika proširenja i postoji svijest o tome da su građani Unije spremniji da prihvate nove članice”, kazala je Fajon.

Početkom jeseni je predsjednik Evropske komisije najavio i strategiju koja će biti objelodanjena na proljeće i koja će sadržati konkretne korake kako bi Srbija i Crna Gora što prije stigle do ispunjenja kriterijuma za ulazak u EU.

“Po prvi put se spominje i 2025. godina kao neki vremenski okvir. Crna Gora i ostale države Zapadnog Balkana bi trebalo da iskoriste ovaj ugodan momenat i možda još ubjedljivije, konkretnim rezultatima, pokažu spremnost na reforme, sa jedne strane, i odgovornost za njihovo izvršavanje, sa druge strane”, jasan ja naša sagovornica.

Poslanica u EP-u se osvrnula i na političku situaciju u državu. Smatra da je poslanicima, kojima su državljani povjerili mandat da ih zastupaju u parlamentu, upravo tamo i mjesto.

“Parlament je mjesto za dijalog, za raspravu, za suočavanje različitih mišljenja i rješavanje problema. Bojkot rada u parlamentu svakako ne utiče dobro na političku kulturu u državi, kao ni na evropski put Crne Gore. Upravo je dijalog između svih aktera u političkom mozaiku, kao i uključenje snažnog civilnog društva, u samom srcu čitavog procesa proširenja i integracije u EU”, zaključila je Fajon.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
pakol
Gost
pakol

e gospodjo,nema odje korupcije…

Gost
Gost
Gost

Oklen su Fajonovi? Iz kojeg roda? 🤓

Biohazard
Gost
Biohazard

” Opozicionarima poručuje da se vrate u Skupštinu jer bojkot ne utiče dobro na evropski put Crne Gore. ” Zar ovi iz EU stvarno misle da nasi opozicionari zele u uniju ? Pa oni ce raditi sve da ne udjemo . Nije da nisu vec pokusali na razne nacine !

Skeptik
Gost
Skeptik

Najbolje 2895, sram EU, a ovamo je pustila Bugare, koji si i sada gori u svem od nas. A nama prosipa šuplju priču. Naravno da treba sprovoditi usvojene zakone. Ali ulazak u EU je političko pitanje, mi sa 600000 stanovnika im predstavljamo mali gradić.

Teem
Gost
Teem

Odlične ocjene, a u Mojkovcu na dan izbora divljali kriminalni klanovi i ljudi se kupovali kao na pijaci. Bravo za EU

Pravnik
Gost
Pravnik

Neka DF.

Send this to a friend