Politika

Fatić: Dio beranske aktuelne vlasti baštini poražene ideologije, učinićemo sve da u Beranama ne bude ulice Ratka Mladića

Nazivi ulica, trgova, mostova, nijesu samo orjentiri u jednom naselju ili gradu, iako imamo na umu da je to njihova primarna funkcija. Oni su i kulturni spomenici jedne sredine – imena po kojima se jedan grad, naselje, sredina  prepoznaju. Zato se moramo sa ogromnom pažnjom odnositi prema ovom činu. Mi iz DPS-a smo se i ovom prilikom tako i ponijeli na sjednici Savjeta, držeći se člana 10 aktuelnog Zakona o spomen – obilježjima, koji jasno precizira ovu problematiku, saopštio je Bogdan Fatić, predsjednik Opštinskog odbora DPS Berane i poslanik u Skupštini Crne Gore.

Nažalost, napominje Fatić, dio beranske aktuelne vlasti u kontinuitetu baštini ideologije koje su poražene. Prema njegovim riječima činjenica da su predstavnici beranske lokalne vlasti dali podršku da neka ulica ponese naziv po Ratku Mladiću, osuđenom ratnom zločincu, te da su podržali i imena saradnika okupatora u Drugom svjetskom ratu, jasno govori o njihovom ideološkom promišljanju i želji da promijene slobodarsku, antifašističku i multietničku sliku i sklad Berana.

“Zamislite da neki Bošnjak – Musliman, ili bilo koji zdravorazumni čovjek, bilo koje vjere i nacije, u Beranama stanuje u nekoj ulici koja nosi naziv Ratka Mladića!  Zamislite, da učesnik narodnooslobodilačkog rata i partizanskog pobjedničkog pokreta, potomak neke od žrtava četničkog terora, živi u ulici koja nosi ime poraženih četnika i saradnika okupatora”, istakao je Fatić.

Ovakvim potezom je, dodaje on, takođe, legitimisano sa koje strane dolaze svi oni fašističko – šovinistički grafiti koje smo u Beranama gledali prethodnih mjeseci, jer je riječ o istovjetnoj ideologiji koju su zastupali Đujić i Mladić, a čiji su današnji nosioci predstavnici lokalne vlasti u Beranama, što su i sami potvrdili.

“Učinićemo sve da u građanskim, multietničkim Beranama ovi naumi budu zaustavljeni. Ne bi me začudilo da aktuelna državna vlast da na izmjenu i ovaj Zakon o spomen- obilježjim, imajući u vidu sastav PARLAMENTA. Vjerujem da je sada ogromnoj većini građana Crne Gore jasno kakve političke snage žele da upravljaju Crnom Gorom. Njihovo deklarativno zalaganje za građansku i evropsku Crnu Goru svakodnevno pada na praktičnom polju”, zaključio je on.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kotorski spija
Gost
Kotorski spija

Samo neka mi neko u mom gradu pokusa promijeniti ime pijaca i ulica …
Krecem sa bunom

Jeca
Gost
Jeca

Kakve veze ima Ratko Mladic sa Beranama, Crnom Gorom generalno? Pa da se daju nazivi ulica po njemu?? Sramno, a jos sramnije sto je Mladic zlocinac..

Send this to a friend