Politika

Fatić: Kada je žena četnik u Vladi, onda ne čudi ni Mladić u Beranama

Nije se prijedlog da jedna ulica u Beranama nosi ime osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića pojavio tek tako. Prethodila joj je akcija podizanja spomenika četničkom vojvodi Pavlu Đurišiću u Gornjem Zaostru, održavanju skupova na ovom mjestu, ispisivanje grafita fašističkih sadržaja tokom prethodnih godina na više lokacija u gradu, napadi na porodicu Tomkić… Niti su se tek tako pojavili sramotni grafiti na džamijama u Nikšiću i Podgorici. Sve to su pokušaji da se razgradi građanski koncept države, stvoriti osjećaj ugrožene bezbjednosti, a samim tim i narušiti viševjekovni međuvjerski sklad u Crnoj Gori, kaže u razgovoru za Dnevne novine Bogdan Fatić, predsjednik Opštinskog odbora DPS Berane i poslanik u Skupštini Crne Gore.

Bura oko odluke Savjeta da jedna ulica u Beranama nosi ime osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i dalje se ne stišava. Reakcije su stizale sa svih strana, a oglasila se i briselska administracija. Kakva je danas situacija u Beranama?

FATIĆ: Potpuno sam uvjeren da u Beranama, kod većine građana, danas dominira ideja antifašizma i tolerancije i da su ovakvi naumi osuđeni na poraz. Demokratska partija socijalista čini sve da multinacionalizam ostane osnovna karakteristika Berana i da se ne dozvoli da se bilo koji pojedinac osjeti ugroženim u gradu koji je kroz svoju istoriju prepoznat kao slobodarski, antifašistički i multivjerski. Na to nas dodatno obavezuje i međunarodno priznanje “Vjesnik mira”, koje smo dobili uoči obilježavanja 150. godišnjice Berana.

Događaj u vezi sa imenovanjem ulica u Beranama nije samo pojedinačni slučaj. Podsjetiću i na niz događaja koji su prethodili ovom činu. Prije svega, ovdje mislim na akciju podizanja spomenika četničkom vojvodi Pavlu Đurišiću u Gornjem Zaostru, održavanju skupova na ovom mjestu, ispisivanje grafita fašističkih sadržaja tokom prethodnih godina na više lokacija u gradu, napadi na porodicu Tomkić itd. Sve ovo je samo prethodilo inicijativi da jedna ulica u Beranama nosi ime osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, a koja je podržana od strane članova Savjeta iz redova SNP-a, Demokrata i Nove srpske demokratije.

Međunarodna zajednica osudila je prijedlog, a kako je reagovala beranska vlast?

FATIĆ: Tačno je da su reagovali svi relevantni međunarodni faktori, osuđujući ovakav prijedlog i ta činienica raduje. U isto vrijeme, zabrinjava podatak da čelnici beranske lokalne vlasti nevješto daju saopštenja iz kojih se jasno prepoznaju njihove namjere. U nekom ranijem periodu su ove i ovakve inicijative dolazile iz redova jedne partije, prepoznate po svojim, usuđujem se reći, nazadnim stavovima. Danas su oni potpomognuti članovima SNP-a i Demokrata, a ne zaboravimo da svi oni zajedno konstituišu ne samo lokalnu vlast na nivou Berana, već i ono što najviše zabrinjava državnu vlast.

Beransku vlast čine i Demokrate, koji građane CG uvjeravaju u svoju građansku orijentaciju. Međutim, i njihov predstavnik je glasao za skandalozan prijedlog. Kako to komentarišete?

FATIĆ: Čini mi se da je predstavnik Demokrata svojim načinom glasanja na sjednici Savjeta, podržavajući navedeni prijedlog, na neki način i legitimisao svoju partiju. Očigledno je da su u pitanju njihova prikrivena programska opredjeljenja koja su ovoga puta izbila u prvi plan i da jasno pokazuju da su građanska partija samo onda kada im to donosi određenu političku korist. Demokrate zajedno sa koalicionim partnerima čine većinu u državnom parlamentu i participiraju u vršenju izvršne vlasti. Ne bi nas začudilo, a imajući u vidu kakva zakonska rješenja planiraju da podrže u Skupštini Crne Gore, da posegnu i za izmjenom člana 10 Zakona o spomen-obilježjima. Naivno je vjerovati u diplomatsku retoriku njihovih lidera, a ne vidjeti kakva su im djela. Najbolji primjer za navedeno su upravo postupci njihovog lokalnog funkcionera u Beranama.

Nije samo Ratko Mladić bio na spisku prijedloga za davanje imena ulica u Beranama… Pominjao se i Pavle Đurišić. Da li je to tačno? Ako jeste, kako je moguće da se takvi prijedlozi uopšte nađu kao predmet rasprave i odlučivanja u državi koja baštini antifašizam, koja je bila prepoznata po svom multietničkom i multivjerskom skladu?

FATIĆ: Tačno je da među prijedlozima ima i onih imena koji su bili saradnici okupatora u Drugom svjetskom ratu. Takođe je tačno da su vladajuće partije podržale ovakve predloge. Članovi Savjeta, iz redova Demokratske partije socijalista, više puta su upozorili na kršenje Zakona, konkretno člana 10 aktuelnog Zakona o spomen obilježjima. Prije svega smo upozoravali na činjenicu da je neprihvatljivo da u 21. vijeku i sa ove vremenske distance, takve inicijative imaju podršku bilo koje političke partije. Vjerujem da svaki građanin i Berana i Crne Gore ima razloga za ozbiljnu zabrinutost ukoliko vladajuće partije podržavaju veličanje osuđenih ratnih zločinaca.

Posebno razočarava svakog građanski orijentisanog pojedinca, podatak da je ministarka u Vladi sebe javno deklarisala “ženom četnikom”. To nas, svakako, kao najjaču opozicionu partiju, ne obeshrabruje u daljoj borbi da ne dozvolimo da osuđeni ratni zločinci i saradnici fašista, dobiju svoje ulice u bilo kojem gradu Crne Gore, a kamo li u Beranama. Ne smije niko zaboraviti da je naš grad više decenija nosio naziv Ivangrad po narodnom heroju Ivanu Milutinoviću! To je i naša dodatna obaveza, da osudimo fašizam na svakom mjestu i u svakom trenutku. S druge strane, sa žaljenjem moramo da posmatramo aktuelnu političku scenu Crne Gore u kojoj su pojedini sudionici vlasti spremni da veličaju tragične posljedice prošlosti koje osuđuje i kojih se odriče cijeli svijet.

Može li se ovaj prijedlog posmatrati i kao svojevrsni probni balon koji bi vodio u izmjene Zakona o spomen-obilježjima? Da li bi Vas jedan takav prijedlog iznenadio, budući ko čini novu većinu u Crnoj Gori?

FATIĆ: Kao što sam već istakao u prethodnim odgvorima, ako imamo na umu način funkcionisanja državne vlasti, rekao bih da ove odluke liče na koordinisane! Za očekivati je da različita međupartijska ucjenjivanja u državnom parlamentu, od strane aktuelne većine, mogu i ovo pitanje, u datom momentu staviti na iskušenje!. Uvjeren sam da imamo snage da te ideje porazimo. Vjerujem da je svima jasno da većinska Crna Gora nikada neće podržati ovakve prijedloge! U cijeloj ovoj rekao bih, ne samo političkoj već i građanskoj neznavenosti, najviše čudi reakcija lidera “građanskog pokreta” URA. Mislim da je njihov lider, prije svega kao potpredsjednik Vlade, a time i javni funkcioner koji za svoj rad odgovara svim građanima Crne Gore, bez obzira na njihovu nacionalnu opredijeljenost i vjeroispovijest, morao da reaguje glasnije i institucionalno, a ne samo deklarativno i da javno opomene svoje političke partnere.

Imamo i nove slučajeve unošenja straha i prijetnji među nacionalnim manjinama, poput grafita na džamiji u Nikšiću…

FATIĆ: Sramotnim grafitima koji su osvanuli na džamiji u Nikšiću, kao i skrnavljenje Osmanagića džamije u Podgorici pokušava se razgraditi građanski koncept države, stvoriti osjećaj ugrožene bezbjednosti, a samim tim i narušiti viševjekovni međuvjerski sklad u Crnoj Gori, na koji smo posebno ponosni. Očekujem da se počinioci i nalogodavci ovakvih nedjela pronađu, procesuiraju i najoštrije osude zbog narušavanja multietničkog sklada.

Berane su odavno već izložene provokacijama manjinskog stanovništva. U tom gradu je prošle godine održan četnički skup kojem su prisustvovali i neki od čelnika lokalne vlasti, da bi se dan kasnije u naseljima sa bošnjačko muslimanskim stanovništvom pojavili portreti Draže Mihailovića i Pavla Đurišića. Zašto se ovo dešava Beranama?

FATIĆ: U posljednje vrijeme, nažalost, različitim uticajima se želi prekomponovati istorija Berana, kako ona dalja tako i ova bliža. Naš grad karakteriše istorijsko trajanje suživota i tolerancije. Ali, s vremena na vrijeme se to želi narušiti. Posljednjih dana to dolazi iz istih kuhinja onih koji ne priznaju ni Crnu Goru, ni Crnogorce, ni Bošnjake, ni Muslimane, ni Hrvate i koji žele jednonacionalne sredine po svojoj mjeri. Zaboravljaju iz tih kuhinja da su sudbinu Berana opredijelili: iguman Mojsije Zečević, vojvoda Miljan Vukov, Gavro Vuković, Radovan Zogović, Mihailo Lalić, 13. jul, 21. jul i 21. maj. Ovo su svijetle ličnosti i datumi, kao najbolja odbrana evropskih Berana. Ko ovo ne cijeni i ne zna, učestvuje u kreiranju lažne istorije našega kraja. No, moramo uvijek biti na oprezu, jer nas na to opominju i ovi posljednji događaji.

Na političkoj sceni Crne Gore u fokusu su lokalni izbori u Nikšiću. Prema informacijama u medijima, Nikšić je bukvalno pod opsadom SPC, prosrpskih stranaka, predstavnika vlasti u Srbiji i Republici Srpskoj, agenata njihovih bezbjednosnih službi… Mnogi analitičari i iz CG i iz regiona upozoravaju da je situacija takva da prijete ozbiljniji incidenti…

FATIĆ: Aktuelna društvenopolitička slika Nikšića očigledno predstavlja poligon za kreiranje nesavremene političke borbe različitim parapolitičkim strukturama i to ne samo iz Crne Gore već i iz zemalja iz okruženja. Prateći tokom prethodnog perioda aktuelna dešavanja u Nikšiću, lako se može zaključiti da nije samo pod opsadom Nikšić, već prije svega nezavisna Crna Gora! Ne vjerujem da i u jednoj razvijenoj zemlji svijeta na izborima aktivno učestvuju partijski aktivisti stranaka iz druge države. Šta je to ako ne direktno narušavanje suvereniteta jedne zemlje?!  Zaista, ne možemo a da se ne zapitamo za čije “bolje sjutra” se bore aktivisti partija iz drugih država u tom gradu?

Kao čovjek, koji je niz godina proveo u politici, vjerujem da će Nikšićani znati na adekvatan način da odgovori pokušajima da im se sopstveni grad preotme iz njihovih ruku i stavi u ruke zainteresovanim strukturama koje dolaze van granica i Nikšića i Crne Gore.

Demokratska partija socijalista je na nedavno održanom IX Kongresu poslala jasnu poruku očuvanja tekovina XXI vijeka, a grad pod Trebjesom je uvijek znao da bude na pravoj strani istorije u svakom teškom i odlučujućem trenutku za Crnu Goru! Aposlutno sam ubijeđen da će tako biti i ovoga puta

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ebabil
Gost
Ebabil

Podrska za iskrene ljude ,,naravno da mora pobijediti ….

Slovoljubve
Gost
Slovoljubve

Ko je ovaj “lijepi gospodin”?

Vojo s
Gost
Vojo s

A sto si ti Faticu? stidi se

Mina
Gost
Mina

Neka tebi cetnika,nego nam reci sto bi sa parama iz Abu dabi fonda?Jesu li ih pojeli tvoji partizani iz DPSa?

Prč
Gost
Prč

Ormalno,sro mozes drugo ocekivati od četnčke vlade i četnika uopste

KJ😊
Gost
KJ😊

Kada ti je tata bio snp i ti s njim tada ti je sve bilo lijepo

Hogar
Gost
Hogar

Pa u tome jeste stvar,ako je vlast svetosavsko-četnička šta nas loše može začuditi?
I simbolički i suštinski to je najgore od svega zamislivog što je moglo zadesiti Crnu Goru.

Beranac
Gost
Beranac

Gospodin.

zabjelo
Gost
zabjelo

Ko je ovaj

Komovi CG
Gost
Komovi CG

Odlican tekst..
Ovakvi ljudi trebaju Beranama i Crnoj Gori.
Samo naprijed Fatiću !!

Kuvar
Gost
Kuvar

Prijatelju sram te bilo….a imas cerke kuci

Monako
Gost
Monako

Sa 10000 glasova u Beranama pao si na jedva 5000 hiljada na zadnjim izborima i ti nešto pričaš!!!

Monako
Gost
Monako

Pa tvoji su svi bili četnici i svi ste bili članovi SNP Boki to svi znaju u Beranama onda si iz interesa 2007 prešao u DPS! Zbog takvih kao sto si ti DPS je sa 10000 glasova pa na jedva 5000! Na posljednjim izborima i ti nešto pričaš!

Zarko
Gost
Zarko

Bravo Bogdane

POJK
Gost
POJK

Znači li to da pošto je S. Marović bio to što jeste da su i svi ostali njegovi partijski drugovi. “Dobra” ti je logika Fatiću.

ILUMINACIJA
Gost
ILUMINACIJA

Sram te i stid bilo!

Mrgud
Gost
Mrgud

Treba li on da se stidi što je ona četnik žena?

Biks
Gost
Biks

Oni ce rec da je to iz kuhinje DPSa 😂

Tutinac
Gost
Tutinac

STO ovaj nadrobi!!!!!!!!!!

D.D
Gost
D.D

🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖
Eto toliko

Arhitekta
Gost
Arhitekta

Odličan text.
Žena cetnik.
Dje se izgubi onaj snimak kako popovi na Cetinje dočekuju Italijane za vrijeme II svetskog rata.

maja
Gost
maja

ahahaha zena catnik I jos se cude sto je bez maske, ali kako bjezi od medija i samo po crkvama piči.

Send this to a friend