Politika

Filipović: Luksuz braće Abazović izaziva sumnju o vezama sa državnim vrhom Srbije i odlukama koje su više u interesu Beograda nego Crne Gore

Ljubomir Filipović/Foto: Pr centar

Džihan Abazović, brat crnogorskog premijera, jedan je od suosnivača i direktor klinike Biocell hospital, koja se nalazi u Beogradu i u vlasništvu je kompanije Vincula Biotech Group, kazao je za Gradsku RTV analitičar CDM-a Ljubomir Filipović.

Saznanja Gradske RTV o klinici koju u zgradi BIGZ-a u Beogradu otvaraju brat crnogorkog premijera Dritana Abazovića i partnerka premijerke Srbije Ane Brnabić zaintrigirala su Filipovića da ovu priču dodatno aktuelizuje.

U Beogradu je u maju otvorena još jedna klinika, čiji je jedan od vlasnika takođe brat premijera Abazovića, a prema riječima Filipovića veoma teško je doći do podataka o većinskom vlasniku, što dodatno izaziva sumnju o vezama Abazovića sa državnim vrhom Srbije.

“Iz tog razloga sam pristupio Javnom registru Srbije, koji je svima dostupan, i vidio interesantnu informaciju da se 90% vlasništva te firme krije, odnosno da je vlasnik firma kojoj je veoma teško doći do podataka o vlasništvu i koja se nalazi na Kipru”, objašnjava analitičar.

Nije riječ o tabloidnoj radoznalosti, ističe Filipović, već, kako kaže, o sumnji i strahu da gospodin Abazović sve češće u posljednje vrijeme, donosi odluke koje su više u interesu Beograda nego Crne Gore.

Izuzetno je važno, smatra analitičar, da se u ovom momentu, kada odluke premijera Abazovića izazivaju nestabilnost u cijelom regionu, otkrije ko stoji iza tako velike klinike koja se nalazi u Beogradu, a čiji je jedan od suvlasnika premijerov brat.

“Sada jednostavno moramo razlučiti što su informacije, a što dezinformacije cijele priče oko gospodina Abazovića i njegovih potencijalnih biznis veza sa srpskom vlašću. Posebno što se pojavljuje informacija da je premijerov brat izuzetno bogat čovjek, nakon što smo imali prije dvije godine i objavu i analize sata gospodina Abazovića. Ranije se javnost sa pravom bavila ovom temom kada je bila riječ o predsjedniku Crne Gore gospodinu Đukanoviću. Zašto se sada time ne bavimo u slučaju gospodina Abazovića i njegovih ministara koji takođe pokazuju sklonost ka luksuznom životu?”, pita Filipović

Gradska RTV je prije nekoliko mjeseci, na tragu informacija o otvaranju klinike u zgradi BIGZ-a, o kojoj su već informisali javnost, a čiji je suvlasnik takođe brat crnogorskog premijera, kontaktirala NVO MANS i Mrežu za istraživanje kriminala i korupcije KRIK u Srbiji, kako bi od njih dobili informaciju da li imaju saznanja o ovoj temi. Tada su nas obavijestili da ne posjeduju informacije. Za očekivati je bilo da će se, sa istim žarom kao i prije 30. avgusta 2020. godine pozabaviti ovom temom, ali do danas se nijesu oglašavali.

Sve ovo, ocjenjuje Filipović, je vrlo čudno.

“I ja sam pokušavao na Tviteru da stupim u kontakt i da ih zaintrigiram. Naravno, oni imaju svoju agendu i svoj plan rada, ali mislim da ova tema prilično zaokuplja pažnju javnosti. KRIK i MANS zajedno sarađuju u okviru mreže OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) na Balkanu i mislim da osim starih slučajeva i bivših funkcionera, značajno bi bilo, za preventivu korupcije ubuduće, da se pozabave i ovim koji je potencijalni slučaj u nastajanju”, smatra Filipović.

Gradska RTV je i danas ponovo kontaktirala MANS sa istim pitanjem i od direktorke Vanje Ćalović Marković su dobili informaciju da je ova nevladina organizacija uputila zahtjev za dobijanje dokumentacije od nadležnih institucija u Srbiji, te da će se po ovom pitanju oglasiti kada dobiju odgovor.

Sa druge strane, iz KRIK-a su kazali da se do sada nijesu bavili ovom temom, te da ne planiraju ni u narednom periodu.

Porodice visokih funkcionera moraju da budu transparentne u svom poslovanju, smatra naš sagovornik, naročito kada su ti članovi porodice u bliskom odnosu sa politički eksponiranim osobama, podložni dobijanju skupocjenih poklona.

“Javnost ima pravo da se pozabavi njihovim luksuznim načinom života”, zaključuje Filipović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Darija
Gost
Darija

Abazoviću sve će doći na red. !

Ivan
Gost
Ivan

Ahahah Ljubo presmiješan si.

daki
Gost
daki

odakle desetine miliona bratu abazovica- logicno , gdje su onih 21 milion i da li mu je vucic i njegov brat obecali,ali i ispunili

Cuca_CT
Gost
Cuca_CT

Zar je moguće da su odluke u interesu Beograda? Pa zar je mogao postati Abazovic premijer ako Dps ne digne ruku?

marius
Gost
marius

DPS je obuzda Krivokapica a predložio Abazovica,ne za to što nije zna kakav je nego upravo suprotno ,pustio ga je da nam to lično pokaže on sam ,i tako I njega oburda.Ko je sledeći?

SALE
Gost
SALE

Kakve to veze ima? Pogledaj forsiranje ugovora sa SPC nakon posete Beogradu, bez ikakve potrebe…suvise je sumnjivo

Send this to a friend