Politika

Filipović optužio Krapovića da je oštetio budžet Budve za 170 hiljada eura

Ljubo Filipović

Bivši potpredsjednik opštine Budva Ljubo Filipović objavio je kako je iz lokalnog budžeta, u netransparentnom postupku i sa velikim sumnjama u zakonitost procesa, izdvojeno oko 170.000 eura za savjetovanje predsjednika opštine Dragana Krapovića u vezi sa sporazumnim rješenjem spora opštine i kompanije WTE koji se odnosi na posao prečišćavanja otpadnih voda.

Filipović je na svom Facebook profilu objavio ugovor koji je opština Budva 29. juna ove godine sklopila sa firmom Dr. Duhovnik d.o.o. iz Slovenije koja je za 164.000 eura opštini pružila usluge savjetovanja za sporazumno rješavanje spora i arbitraže između opštine Budva, Vlade Crne Gore i izvođača projekta prečišćavanja otpadnih voda kompanije WTE Esen i EVN Beč. U tom ugovoru piše da je, na osnovu 100 dodijeljenih bodova sa rang liste, ponuda od 164.000 eura firme Dr. Duhovnik d.o.o. izabrana kao najpovoljnija. U ugovoru se navodi i da je kontakt osoba firme Dr. Duhovnik d.o.o. Jože Duhovnik, prenosi Pobjeda.

Ljubo Filipović napominje da je Jože Duhovnik bio jedini ponuđač u tom, kako ocjenjuje, netransparentnom hitnom postupku.

“Gospodin Duhovnik već duže vrijeme posjećuje Budvu i riječ je o unaprijed dogovorenom poslu u kome nije bilo omogućeno drugim konsultantima da učestvuju u postupku”, napisao je Filipović.

On je objavio i odluku o pokretanju hitnog postupka, koja je donijeta 26. juna, svega tri dana prije dodjeljivanja ugovora, i koja, kako tvrdi Filipović, nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

U toj odluci piše da opština Budva na zahtjev Sekreterijata za investicije pokreće hitan postupak za nabavku konsultantskih usluga za sporazumno rješavanje spora i arbitraže između Opštine Budva, Vlade Crne Gore i izvođača projekta za prečišćavanje otpadnih voda kompanije WTE iz Esena i EVN iz Beča.

U obrazloženju razloga za hitno donošenje ove odluke navodi se opasnost od aktiviranja državne garancije i ugrožavanja javnog interesa države Crne Gore na međunarodnom nivou.

Navodi se i da je opština Budva sa kompanijom WTE 8. jula 2009. godine zaključila ugovor radi rješavanja problema zbrinjavanja otpadnih voda na teritoriji grada kroz izgradnju četiri postrojenja i to u Buljarici, Svetom Stefanu, Bečićima i Jazu, kapacita od 130.000 stanovnika.

Budući da je do jula 2014. godine završena samo prva faza projekta, Opština Budva je od 2015. godine započela povraćaj isporučenih mjesečnih faktura WTE-u, insistirajući na redefinisanju odnosa i novom planu otplate, uzimajući u obzir da je amortizacioni plan obuhvatao i tranše kredita za posao koji još nije ni započet navodi se u obrazloženju odluke.

U tom dokumentu piše i da su zbog sumnje u realizaciju ugovora otvorene istrage Specijalnog državnog tužilaštva i da je dokazana i priznata korupcija od strane čelnika lokalnog WTE u iznosu od oko tri miliona eura.

-Delegacija Opštine Budva je održala nekoliko sastanaka sa predstavnicima Vlade Crne Gore i Ministarstva finansija. Na sastanku 24. maja ove godine donijeti su zaključci radi čije je realizacije neophodno angažovati tim stručnih lica od strane opštine Budva koji će izvršiti superviziju projekta i izvedenih radova, koje će služiti kao polazne tačke Crne Gore i Opštine Budva u daljim pregovorima.

Predsjednik opštine Budva Dragan Krapović nije želio da komentariše optužbe bivšeg potpredsjednika opštine Ljuba Filipovića da je sa firmom Dr. Duhovnik d.o.o. nezakonito i netransparentno sklopljen ugovor o savjetovanju prilikom sporazumnog rješenja spora i arbitraže između opštine i kompanije WTE.

“Na Facebook postove Ljuba Filipovića i njegove frustracija ja ne odgovaram”, rekao je Krapović Pobjedi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
LJUTA
Gost
LJUTA

Pa sto to ne posla tuzilastvu licemjeru….znas da je lazno prijavljivanje krivicno djelo pa bolke ovako na kome naskodis…no mi je nejasno kako cdm prati tvoj F profil?

Denja
Gost
Denja

Ne znam se ljudi ne zabave s tim što čovjek priča a ne odma brane svoje političke gazde bilo kome da pripadaju

LJUTA
Gost
LJUTA

To je posao za policiju a ne za F profil

vukovic
Gost
vukovic

Ni Krapovic nista drukciji od Marovica, Djurovica,Kuljace, Zinica,Vukadinovica,Vukobratovica,Njemaca.
Svi su zaradili i ogradili i kupili od postrojenja budvanskog. Svi firme podigli.

Zoran
Gost
Zoran

Zašto je filipović do sada cutao.

Stari
Gost
Stari

Lijepo li nekad bijase u Budvi za vrijeme Svetovoga vakta.Niko se ne bunijase ni za sta teklo med i mlijeko.Svi cupkali pomalo i bog te veselijo.Sad problemi vecina nezadovoljna .ebiga.

Lapcici
Gost
Lapcici

Nije to Ljubo nista koliko direktno isplacuju jednom advokatu iz podgorice. lako ti to mogu izvuci tvoji tamo

Pizana
Gost
Pizana

Taj na kojeg ciljas ne naplacuje i nesebicno pomaze u ciscenju kriminala i cuvanju novca gradjana. Bice i zvanicne informacije

Skolijera
Gost
Skolijera

Ajde Djole pusti se pisanja komentara po portala. Izacice ubrzo i drugi dokumenti 🙂 uzmi miksetu to ti ide

loky
Gost
loky

A sto ovako nije napadao kolege iz vlasti koji su krali milione no je cutao tad? Ovo je tesko licemjerje…

Dragan
Gost
Dragan

i duhovnik i proing sve su isti konsultanti.. sve u interes “Budve”.. ojadio je svako.

Anka
Gost
Anka

Ne odgovara..pa trebalo bi da odgovori svakom gradjaninu?!

Stanko
Gost
Stanko

Kako moze biti netransparentno nesto sto je proslo javne nabavke, bilo na sajtu. Ko je drugima branio da daju ponudu?

gggggggggg
Gost
gggggggggg

Hitne nabavke ne funkcionisu tako, već naručilac sam odredjuje kome ce poslati zahtjev za dostavljanje ponude

Stanko
Gost
Stanko

Takav je zakon. Hoces da kazes da nije trebalo postovati zakon?

Gggggggggg
Gost
Gggggggggg

Hocu da kazem da vjerovatno nije ni postojala mogucnost da jos neko podnese ponudu, kao odgovor na tvoje pitanje.

Velimirvelimir
Gost
Velimirvelimir

RAZNI DUHOVI I DUHOVNICI BUDVOM ROVARE ODAVNO,SRECA STO. JE TURISTA SVE VISE I VISE INACE BI LECELE GLAVE ODAVNO,POCNI OD SVETA POKOJNOGA PA OVAMO.
MORA SE I PLAGIJAT-BECIC FINANSIRAT OD NECEGA!
MANJE DRZAVE SA VISE”postenih”LOPOVA NEMA ,JOS IM MALO BA IDU SIROCICI KOD VUCICA,UH,UH,!

Send this to a friend