Politika

Filipović: Demokrate su daleko od onoga što su bili na vrhuncu popularnosti

Ljubomir Filipović

Fraze Demokrata o multietničkoj i multikulturalnoj Crnoj Gori, pred pitanjima kao što je Rezolucija o genocidu u Srebrenici, ostaju samo fraze – kazao je kolumnista CdM-a i politički analitičar Ljubomir Filipović, gostujući na TV E.

Filipović je to kazao komentarišući ćutanje Demokratske Crne Gore povodom Rezolucije o genocidu u Srebrenici, koja će se naći na dnevnom redu sjutrašnje sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

„Oni se ne oglašavaju. Nažalost, nema dovoljno ni pritisaka javnosti da se oglase po tom pitanju. To je dobro pitanje za novinare i za one kojima je dostupna Demokratska Crna Gora. Vidimo, na primjer, da medij poput Vijesti, koji su bliski Demokratskoj Crnoj Gori, pomjeraju fokus sa njih, njima ne postavljaju ta pitanja – dok sav pritisak stavljaju na Milojka Spajića i Pokret Evropa sad“, rekao je Filipović, u emisiji „Na kraju dana“.

Na pitanje očekuje li da će se ta partija oglasiti makar i nakon glasanja – sagovornik TV E je kazao da će „vjerovatno pokušati da ostanu van toga“ i da će pokušati da udovolje svima.

„Ta strategija netalasanja, zamjene teza – da to nijesu važna pitanja. Oni su išli na to da će tako na duže staze osigurati podršku svojoj partiji u biračkom tijelu. Međutim, dovela ih je do osipanja podrške. Demokrate su daleko od onoga kad su bili na vrhuncu popularnosti. Vjerovatno im je sad primarni cilj održavanje onoga što imaju. Vidjećemo što će rezultati na izborima u Budvi pokazati – koliko ta strategija Demokrata funkcioniše. Podsjetiću vas da su prošle godine, na parlamentarnim izborima u Budvi, Demokrate zajedno sa Urom imale samo 1200 glasova – što je prepolovljeno. Što bi značilo, u ovom slučaju – ako se to ponovi, oni bi imali jedva dva ili tri odbornika i to bi značilo da je prepolovljena njihova snaga u Budvi“, kazao je Filipović.

„ Brojni članovi ove Vlade bili su izbor SPC“

Sagovornik TV E kaže da je za političku situaciju važno i kako će Srpska pravoslavna crkva ponašati nakon sjutrašnjeg glasanja u Njujorku. Kako objašnjava, ona je jedan od kohezionih faktora ove vlasti i mnogo zavisi od nje.
„Crkva podržava Spajića jer zna da se Spajić neće do kraja oteti njihovom uticaju. Postoje brojni članovi ove Vlade koji su bili izbor SPC. Vidjećemo kakva će reakcija biti na Rezoluciju o Srebrenici i da li ona može poslužiti za konačno odvajanje Spajića i njegove politike od Crkve. Da li sjutrašnje glasanje može dovesti do raskola s njima – ako do toga dođe“, objašnjava Filipović.

Sjedjenjem na dvije stolice, kako dodaje, Pokret Evropa sad je doveo sebe u situaciju da izgubi dio crnogorske javnosti koja im je prošle godine naginjala. Pored toga, dodaje, nijesu kupili simpatije ni srpske javnosti.

Filipović ne očekuje oštre reakcije na to što predsjednik Skupštine Andrija Mandić nije čestitao građankama i građanima 21. maj – Dan nezavisnosti. Kako kaže, ako neko iz Vlade i bude reagovao, to će biti iznuđena, kozmetička reakcija.

„Svi koji su upoznati sa time šta je politika i šta su stavovi Andrije Mandića nijesu ni malo iznenađeni njegovim postupkom. Vjerovatno su ostali u čudu oni koji su pokušali da nas ubijede, u prethodnih nekoliko godina, da je kod gospodina Mandića došlo do neke velike transformacije i da se kod njega probudio patriotizam“, zaključuje Filipović.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
Kt👆MarijanaCezar
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kt👆
Gost
Kt👆

Ma koje demokrate,samo se prikrivaju sto je zalosno

Marijana
Gost
Marijana

Na sledecim izborima ce se Demokrate prepoloviti.Viđjecemo pocetak kraja u Budvi.I ljudi i partije bez stava i integriteta ne mogu da postoje.Ne moze se sjedjeti na dvije stolice, jedna se uvijek izmakne.To isto ce se desiti i PES u.

Cezar
Gost
Cezar

E moj Ljubo, ti ka mačak oko vruće kase. Nećeš u centar problema, nego, onako- okolo pa kao, eto- javio sam se.

Send this to a friend