Politika

Finansijska podrška EU značajna za crnogorsko društvo

Državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova Marina Vujačić poručila je da je u procesu integracije u EU i niza reformi kroz koje Crna Gora prolazi, finansijska podrška Unije od suštinskog značaja za pripremu crnogorskog društva za koristi i izazove pristupanja, ali i članstva u EU.

Vujačić je ovim izlaganjem otvroila dvodnevnu konferenciju „Iskustva u povlačenju sredstava EU – izazovi, mogućnosti i modeli dobre prakse“ koja se održava u Kolašinu.

 Crna Gora, kako je istaknuto tokom konferencije, dobija finansijsku podršku EU od 1998. godine, što predstavlja značajan podsticaj naporima koji se ulažu u cilju dostizanja evropskih standarda u najvažnijim oblastima.

“Crna Gora je bila veoma uspješna u povlačenju sredstava, ostvarivši bespovratnu finansijsku podršku EU od preko 165 miliona eura za nacionalne projekte u periodu 2007-2013, dok u perspektivi 2014-2020, na raspolaganju za nacionalne projekte ima 270,5 miliona eura, i jedina je država Zapadnog Balkana kojoj je odobreno povećanje sredstava u iznosu od 10 odsto”, saopšteno je na sastanku,

 To je, smatra Vujačić, još jedna potvrda uspješnosti dosadašnjeg rada i povjerenja EU u Crnu Goru. 

„Moram naglasiti da, iako su rezultati koje su crnogorske institucije i organizacije ostvarili u programima evropske teritorijalne saradnje dobri, smatram da je vrijeme da zajednički težimo tome da u projektima sve više učestvuju kao vodeći partneri. Ovo je značajno ne samo kako bismo u što većoj mjeri iskoristili sredstva koja su na raspolaganju, već i kako bismo se postarali da su ona zaista usmjerena na lokalne potrebe“, poručila je ona.

A.G.

Send this to a friend