Politika

Finska podržava pristupanje Crne Gore EU

Finska će nastaviti da podržava Crnu Goru u procesu pregovora s Evropskom unijom, kako kroz ekspertsku i tehničku pomoć, tako i kroz učešće u Savjetu Evropske unije i predsjedavanje Savjetom u drugoj polovini 2019, poruka je sa sastanka ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića s državnim sekretarom u Ministarstvu vanjskih poslova Finske, Peterom Stenlundom.

Pejović je upoznao sagovornika s dinamikom pregovaračkog procesa, podsjetivši da je Crna Gora do sad otvorila 30 poglavlja, i tri privremeno zatvorila, kao i da se očekuje skoro otvaranje preostala tri poglavlja: 17, 27 i 8.

Istakao da su posebna pažnja i napori Vlade usmjereni na oblasti koje su identifikovane nedavno objavljenom Strategijom za Zapadni Balkan, a koje se odnose na vladavinu prava, dobro upravljanje, konkurentnost ekonomije, bilateralnu i regionalnu saradnju naglasivši snažnu odlučnost da se reformski procesi uspješno zaokruže.

U tom smislu, ministar je posebno ukazao na intenzivan rad na ispunjavanju 83 privremena mjerila u poglavljima 23 i 24, naglasivši da će podrška Finske biti od velikog značaja za intenziviranje procesa privremenog zatvaranja poglavlja tokom aktuelnog bugarskog, ali i predstojećih, austrijskog i rumunskog predsjedavanja Savjetom EU.

Stenlund je pozdravio napore Crne Gore u postizanju što boljih rezultata u pregovorima i izrazio snažnu podršku Finske procesu pristupanja Crne Gore uniji evropskih država. Prenio je da se Finska zalaže za dalje proširenje EU, čiji su građani naklonjeni prijemu novih članica, uz ispunjavanje svih postavljenih kriterijuma, kao i da podržava princip individualnog napretka. Istakao je da će se podrška posebno nastaviti tokom predsjedništva te države EU u drugoj polovini 2019.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o političkim i bezbjednosnim prilikama na Zapadnom Balkanu, predstojećem Samitu u Sofiji, kao i važnosti članstva Crne Gore u NATO-u.

B.M.

Send this to a friend