Politika

Fizička lica za partiju 5.000, pravna do 20.000 eura godišnje

ilustracija

Fizičko lice iz privatnih izvora može da uplati najviše 5.000 eura, a pravno lice najviše 20.000 eura na godišnjem nivou za finansiranje političkih subjekata za redovan rad i izbornu kampanju, navodi se u prijedlogu novog zakona o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja koji je uradila radna grupa Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, piše Pobjeda.

Aktuelni zakon je predvidio da za finansiranje političkog subjekta fizičko lice može da uplati najviše 2.000 eura, a pravno lice najviše 10.000 eura na godišnjem nivou. Predložena je novina u dijelu koji se odnosi na budžetsku raspodjelu sredstava za finansiranje redovnog rada političkih subjekata, na način da se favorizuju sa više novca partije koje imaju više žena kao vlasnica poslaničkih ili odborničkih mandata.

Tako je u stavu 4 člana 11, izvršena izmjena koja se odnosi na raspodjelu budžetskih sredstava na način da se sredstva za finansiranje redovnog rada političkih subjekata, u visini od 20 odsto, raspodjeljuju u jednakim iznosima političkim subjektima koji su osvojili mandate u Skupštini, odnosno parlamentima opština, 60 odsto sredstava srazmjerno ukupnom broju poslaničkih, odnosno odborničkih mandata koja imaju u trenutku raspodjele.

Preostala petina sredstava (20 odsto) raspodjeljuje se u jednakim iznosima političkim subjektima u Skupštini, odnosno skupštinama opština, srazmjerno broju izabranih predstavnika manje zastupljenog pola žena.

Aktuelni zakon je predvidio da se budžetska sredstva u visini od 20 odsto raspodjeljuju u jednakim iznosima političkim subjektima u Skupštini, odnosno skupštinama opština, a ostalih 80 procenata sredstava, srazmjerno ukupnom broju poslaničkih, odnosno odborničkih mandata koja imaju u trenutku raspodjele.

Izmjena zakona faktički znači da će liste koje imaju veći broj žena u lokalnim i državnom parlamentu imati i više novca od države.

Time je dodatno precizirana raspodjela budžetskih sredstava za redovno finansiranje ženskih organizacija u političkim partijama.

Prijedlog je upućen od strane Ženske političke mreže Crne Gore i jednoglasno prihvaćen od strane članova Radne grupe.

Dodatno je precizirano da se “finansijska sredstva za redovan rad političkih subjekata ne mogu koristiti za finansiranje izborne kampanje”.

Predloženo je da izborna kampanja političkog subjekta predstavlja skup aktivnosti političkog subjekta u periodu od 30 dana od dana raspisivanja izbora do dana proglašenja konačnih rezultata izbora.

U članu 10 zakona, kojim se uređuje finansiranje redovnog rada političkih subjekata, predložena je dopuna stava 1 na način da “troškovi redovnog rada političkih subjekata i predstavljaju troškove koji se ne odnose na izbornu kampanju.

Time se podrazumijevaju troškovi zarada zaposlenih i troškovi angažovanja stručnjaka i saradnika, porezi i doprinos; administrativni i kancelarijski troškovi, uključujući troškove zakupa prostorija za rad, režijski troškovi, troškovi prevoza, troškovi organizacije sastanaka i događaja, troškovi promocije rada i ciljeva političkih subjekata između izbora, troškovi međunarodnih aktivnosti političkih subjekata, troškovi organizovanja obuka za članove i aktiviste političkih subjekata, troškovi istraživanja javnog mnjenja, troškovi za nabavku i održavanje opreme, provizije banaka i slični troškovi svojstveni redovnom radu političkih subjekata, s obzirom da je primjena zakona pokazala da je bilo neophodno zakonsko preciziranje ove norme navodi Radna grupa.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ida
Gost
Ida

Na koji račun da uplatim?

Slavko
Gost
Slavko

A sta bi sa 95.000 eura koje je na ruke primio SAVJETNIK PREDSJEDNIKA?

kum Žoržo
Gost
kum Žoržo

Još se utvrđuje da li ih je primio od građanina Duška Kneževića ili od Atlas grupe.

Dzordz
Gost
Dzordz

Nemojte da im hvali. Ima im se zasto i dati. Ubijaju se od nerada. Manje zemlje a veceg broja politicara dzabolezarosa nema. Cast rijetkim izuzecima.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Ja bih svako fizicko lice u ovako siromasnoj drzavi, koje za partiju da vise od dvadeset eura godisnje(i to je premnogo) odmah osudio na tri godine robije i prinudnog rada na izgradnji i obnavljanju unistenih seockih puteva po crnoj gori !!!

Send this to a friend