Politika

Fon der Lajen: Za obnovu Zapadnog Balkana više milijardi eura, uskoro predstavljamo plan

Foto: Twitter

Predsednica Evropske komisije Urusla fon der Lajen rekla je danas u svom prvom govoru o stanju Evropske unije da je budućnost cijelog Zapadnog Balkana u Uniji.

“Dijelimo istoriju, dijelimo sudbinu, Zapadni Balkan nije samo stanica na putu svile“, rekla je predsjednica Komisije u Evropskom parlamentu.

Fon der Lajen je rekla i da će Komisija uskoro predstaviti plan za obnovu Zapadnog Balkana.

Riječ je o ekonomskom i investicionom paketu za region vrijednom više milijardi eura koji je najavljen pred samit EU-Zapadni Balkan održan početkom maja u Zagrebu.

Predsjednica EK je rekla i da je odluka o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom bila istorijska.

Fon der Lajen je govorila i o zelenom rastu za Evropu, smanjenju emisija ugljenika, borbi protiv pandemije, potrebi reforme SZO i STO, solidarnosti, ulozi EU kao geopolitičkog igrača.

“Potrebni su nam novi počeci sa starim prijateljima na obje strane Atalntika i na obje strane Kanala“, rekla je govoreći o transatlantskom partnerstvu i odnosima sa bivšom članicom Unije – Britanijom.

Govoreći o kršenju ljudskih prava, Fon der Lajen je rekla da EU o tome mora da govori, bez obzira na to da li se radi o Hongkongu ili pravima Ujgura.

Komentarišući stav nekih članica da je Evropa prespora, Ursula fon der Lajen je rekla: “Budite hrabri i pređite na glasanje kvalifikovanom većinom, barem o pitanju ljudskih prava i sankcija za njihovo kršenje”.

Fon der Lajen je u Evropskom parlamentu govorila i o pitanju migracije, Bjelorusiji, tenzijama u istočnom Mediteranu, te odnosima sa Turskom.

4

avatar
1000
3
1
0
 
4
BozidarBudalice maleAnaОкле
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bozidar
Gost
Bozidar

Dajte nemojte nam više pomagat mika nam je od vaše pomoći.

Ana
Gost
Ana

Hvala ne treba pokazali ste se. Putuj Evropo.

Окле
Gost
Окле

Ево, виђећемо ђе ће овај пакет завршити. Сигуран сам да иде као и оноих америчких 60 милијарди директно у минишенген. Тако да ћемо и ово пропуштити.

Budalice male
Gost
Budalice male

Ovo je nešto potpuno drugo.

Send this to a friend