Politika

Fonteljes i Varhelji čestili Abazoviću stupanje na dužnost

Potpredsjedniku Vlade Crne Gore Dritanu Abazoviću stupanjena tu dužnost i formiranje nove Vlade danas su čestitali visoki predstavnik Evropske unije i potpredsjednik Evropske komisije Žozef Borel Fonteljes i evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji.

Kako je saopšteno iz kabineta potpredsjednika Vlade, oni su pozdravili posvećenost nove Vlade strateškom cilju pristupanja Evropskoj uniji i naveli da su ubijeđeni da će Abazović u tom procesu imati važnu ulogu.

“Evropska unija, kao najveći investitor, trgovački i ekonomski partner Crne Gore, nastaviće da pomaže Crnoj Gori na njenom putu evropskih integracija”, naglasili su Fonteljes i Varhelji.

Dodali su da u trenutku kada se suočavamo sa pandemijom virusa Covid19 i socioekonomskim posljedicama koje je pandemija ostavila, treba da uložimo dodatne napore kako bi ubrzali sprovođenje dugo očekivanih reformi koje u pristupnim pregovorima od nas zahtijeva Evropska unija.

Crna Gora će posljednju fazu u pristupu EU dostići tek kada zatvori poglavlja u kritičnim oblastima

Oni su kazali da prioritet u daljim pregovorima na putu ka Evropskoj uniji ostaje vladavina prava koja se ogleda u zatvaranju poglavlja 23. i 24. Evropski zvaničnici skrenuli su pažnju da će Crna Gora posljednju fazu u pristupu EU dostići tek kada zatvori poglavlja u kritičnim oblastima koje se tiču slobode izražavanja i medijskih sloboda, borbe protiv korupcije i organizivanog kriminala, kao i reformi u oblasti pravosuđa.

“Posljednji izvještaj Evropske komisije dao je jasne smjernice kako da se poboljša funkcionisanje pravosuđa i osnaži borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ohrabrujemo Vas da implementirate te smjernice i iskoristite već postojeće mehanizme u tom smislu”, zaključili su Fonteljes i Varhelji čestitki.

Potpredsjednik Vlade se zahvalio na čestitkama i naveo da mu čini čast i zadovoljstvo što će sa mjesta potpredsjednika Vlade Crne Gore dati lični doprinos na putu evropskih integracija. Abazović je u odgovoru saopštio i da je zahvalan Evropskoj uniji na kontinuiranoj pomoći Crnoj Gori u prethodnom periodu.

“Pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji ostaje spoljnopoljitički prioritet nove Vlade Crne Gore”, zaključio je Abazović u zahvalnici evropskim zvaničnicima.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rade
Gost
Rade

A nisu mu čestitali na novim savjetnicima ,ah ti evropljani…

Lea
Gost
Lea

Varhelji,Varhelji….piiiiii

Mestar
Gost
Mestar

Jesu li ovi normalni, znaju li oni uopste gdje je Crna Gora a kamoli nasu istoriju i stanje u zemlji.

Send this to a friend