Politika

Formiran predmet: Tužilaštvo u Kotoru ispituje Jokićevo dvojno državljanstvo

Jokić

Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru formiralo je predmet povodom slučaja predsjednika Opštine Vladimira Jokića, kako bi se utvrdilo da li ima elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Sumnja se da je Jokić u vrijeme kad je bio na odborničkoj listi Demokrata u Kotoru i kad je izabran na mjesto predsjednika opštine imao dvojno državljanstvo – srpsko i crnogorsko, stoga po našem zakonu nije mogao da bude izabran na javnu funkciju.

Saopštenje o pokretanju predmeta, objavljeno je na sajtu ODT Kotor.

“Povodom medijskih navoda da je u vrijeme održavanja lokalnih izbora u Kotoru, došlo do kršenja Zakona o izboru odbornika i poslanika, u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru formiran je predmet kako bi se utvrdilo da li u postupanju bilo kog lica ima elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, navodi se u saopštenju.

Zakonom o izboru odbornika i poslanika, kako podsjećaju iz kotorskog tužilaštva, između ostalog, propisano je da pravo da budu birani za odbornika i poslanika imaju državljani Crne Gore.

“O preduzetim radnjama i utvrđenim činjenicama javnost će biti blagovremeno informisana”, navodi se u saopštenju.

Podsjetimo, MUP je nedavno pokrenuo proceduru za oduzimanje crnogorskog državljanstva Jokiću, nakon što je Uprava policije dostavila dokumenta koja ukazuju da je predsjednik kotorske opštine u vrijeme kada je izabran na javnu funkciju imao srpsko državljanstvo, čime gubi pravo i na crnogorsko državljanstvo i na učešće u izbornom procesu.

Jokić je izjavio da nije državljanin Republike Srbije, ali ni jedanput nije crnogorskoj javnosti saopštio kada je podnio zahtjev za ispis iz evidencije državljana Srbije. Prema dokumentima iz registra državljana Srbije, Jokić je 2011. godine tražio, a 2013. Dobio srpsko državljanstvo.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
muva zunzara
Gost
muva zunzara

ovaj mališa čačka mečku zato su mu se navelanili

Mali Jože
Gost
Mali Jože

Očekujemo večeras Bečića na košarci. Naravno sa crnogorskom zastavom. Ili on sad nosi onu zastavu duginih boja.

boba
Gost
boba

Ne bih ja tu raspravljala: prekršio je zakon – ODUZETI MU MANDAT! Kazniti ga po zakonu. I nema priče. Pojedinci čine narod , je l da? I tu se završava svako mudrovanje. Bečić ima zamjenu za ovu personu, vjerovatno. Ali, zakon se MORA POŠTOVATI. S kojim pravom očekujete od ostalih građana da ga poštuju ako ovakve stvari prolaze nekažnjeno. I… Više »

Bobo bobo
Gost
Bobo bobo

Vidi djevojko: jedino što je trenutno sigurno je da su državni organi prekršili zakon. To je SIGURNO, jer mašu papirom koji su dobili na način koji je morao biti nezakonit. To je SIGURNO. Jel falsifikat? Prekršili su zakon JER SU GA FALSIKOVALI. Jer original? Prekršili su zakon KAD SU GA PRIBAVILI. Jel kopija papira koji tip drži doma, u ladicu… Više »

Dsko
Gost
Dsko

Ovo je najbolji gradonacelnik do sada sto se tice Kotora.Svi ostali su sve unistili,jedini se stopio sa gradjanima.

Alo bre
Gost
Alo bre

” Prema dokumentima iz registra državljana Srbije” – ko je tražio ova dokumenta, kada, u čije ime, i kako ih je dobio? Ko vrši ove provjere za crnogorske opozicone političare koji novac dobijaju iz budžeta u koji uplaćuju svi građani Crne Gore, pa i oni koji nisu u DPS? Na osnovu čega se ove provjere vrše i po kom zakonu?… Više »

Donja Morača
Gost
Donja Morača

Alo bre. Je li Jokić prekršio zakon? Jeste. Je li pokušao to da sakrije? Jeste. Zato ne mlati časti ti.

Alo bre
Gost
Alo bre

Država je prekršila zakon. Za mene kao građanina Crne Gore veći problem je kada država prekrši zakon, nego pojedinac. Ovo je lov na vještice. Zato ne mlati.

Donja Morača
Gost
Donja Morača

Za sad znamo da je zakon prekšio Jokaš. I pokušao da to sakrije. Ovo što ti pitaš neka utvrdi sud. Ako su dokazi nezakonito pribavljeni neće biti osuđen. Ali to ne znači da nije kriv. Rekao bih da ima moralnu odgovornost da podnese ostavku. Ali riječ moral i Demokrate ne idu u istoj rečenici.

Alo bre
Gost
Alo bre

Odakle to znamo? Dokument, kome ne znamo porijeklo ni kako je pribavljen, je objavljen u medijima koje kontroliše državna štampa? Šta tačno znamo?

Donja Morača
Gost
Donja Morača

Znamo da Jokić ni jednom nije rekao da to nije istina. Rekao je da dokažu. A i ti znaš da je imao ali si se ti uvuko pa otole ne vidiš.

Alo bre
Gost
Alo bre

Još od rimskog prava teret dokazivanja je na tužitelju, a ne tuženom. Tako nije bilo samo u staljinizmu i nacizmu što je tvoje prirodno stanište. “A i ti znaš da je imao” – odakle znam? Ja sam to prvi put pročitao u državnim medijima gdje nije napisano ko je i kako pribavio dokument. Da ironija bude veća, po Ustavu Srbije… Više »

Mali Jože
Gost
Mali Jože

Ne znaš odakle je dokument koji ima pečat i potpis. Koliko god te plaćaju, da se praviš blesav i pišeš ove gluposti, malo je.

Realni
Gost
Realni

oces da vodiš Crnu Goru – grad Kotor…a da srbuješ? …e neći moći pa da mi te je majka rodila…

Toni
Gost
Toni

Tvoj će uticaj u ovom slučaju biti presudan.

Dsko
Gost
Dsko

Kotor kao i citava Boka su vazda bili vise srpski nego crnogorski gradovi

R.Srpska
Gost
R.Srpska

AJ DAKO TO ZAVRSITE DO MU ISTEKNE MANDAT.. A inace se to moze zavrsiti za sat vremena! do jedan dan cijeli bez drugog!!

tschugo
Gost
tschugo

da mi je znati da li je tuzilastvo partijsko ili neutralno?

D.B.
Gost
D.B.

Najgora partija u istoriji CG, gori su od frontovaca!

Prljavstina
Gost
Prljavstina

A ko je najbolji glavo moja pametna?

Milan
Gost
Milan

Kakav botovski portal. Stavih plus pa mi neda da glasam opet, ali drži skor 0 0 jer se adminu botu ne sviđa komentar
comment image?ssl=1&w=450

Petar
Gost
Petar

U Pljevljima svi Muslimani na funkcijama imaju pored crnogorskog i bosansko državljanstvo, ali su u DPS i niko ne postavlja pitanje. Čak se dešava jedna interesantna stvar da mnogi Muslimani u Pljevljima i na sjeveru CG imaju trojno državljanstvo! Crnogorsko-srbijansko-bosansko! To se dešava jer je Muslimanima iz CG, naročito Sandžaka, veoma teško da dobiju bosansko državljanstvo, po se onda oni,… Više »

Gluposti
Gost
Gluposti

Zašto bi? Oni su za DPS. Ovdje je obračun sa bilo kim ko nije DPS, po bilo kom osnovu. Šta ti tu nije jasno?

Ivan
Gost
Ivan

Svi politicari BS,HGI i albanskih stranaka imaju dvojno drzavljanstvo, pa ih ne smeta da budu ministri, direktori poslanici, predsjednici opstina..

Milan
Gost
Milan

I svi njihovi glasači

opancharijus
Gost
opancharijus

ovaj mališa je ok, a ali ako krši zakon cg treba ga liferovati

ana
Gost
ana

a onoj šjori Mariji nemaju razloga da ispituju što je sve đavolisala.

joko
Gost
joko

KADA JE CG POTPISALA UGOVOR O DVOJNOM DRZAVLJANSTVU SA CLANICAMA IZ OKRUZENJA???Admine CDM NE BRISI OVO JER JE SAMO PITANJE KOJE NITI KOGA VRIJEDJA,NITI KOGA OMALOVAZAVA.!!!Prosli komentar tj pitanje nijesi objavio.Zasto?

Mali Jože
Gost
Mali Jože

juna 2006.

joko
Gost
joko

Joze ..nisi ti mali,,no ti je zima u glavua a za tvoju informaciju NIKAD I NI SA NIJEDNOM CLANICOM IZ OKRUZENJA NIJE POTPISAN UGOVOR O DVOJNOM DRZAVLJANSTVU!ODLUKU JE TREBALA DA DONESE CG SKUPSTINA ALI ….NIJE Procitaj malo u tvojoj stampi mozda nesto shvatis.

AVERS
Gost
AVERS

Da Jokić ima imalo časti sam bi dao ostavku, ali on ne zna što je obraz i čeka “presudu” da se izmigolji.

Ljuta
Gost
Ljuta

bas im puno treba….tezak predmet….

vjecna da je
Gost
vjecna da je

Hapsite klanove narkodilere kriminalce napravite fjord rijesite parking provucite kroz kotor 4 trake da se smanje guzve .dajte zdravstvo skolstvo pokrenite neku firmu ostavite drzavljanstva I zastave .nikome ne smataju srpske cetnicke zastave po crkvama na svetoj crnogorskoj zemlji .crkve koje su gradili srpski nacionalisti koji su porobljavali sela I gradove od kojih uva nema u cg ali su zapisali… Više »

AVERS
Gost
AVERS

vjecna da je, I JOKIĆ JE DIO ANTICRNOGORSKE PRIČE, NEMOJ ZAMAGLJIVATI JOKIĆEVU DRSKOST KROZ DIO PRIČE O CRNOGORSKOJ STVARNOSTI KOJA KOJA JE ISTINITA. JOKIĆ JE OVIM ČINOM I INAČE POKAZAO DA TREBA DA SE DRŽI DALJE OD POLITIKE.

vjecna da je
Gost
vjecna da je

Avers dio anticrnogorske price jer je produkt ovoga drugog dijela mog skrabanja.al to se moze promijeniti ista smo mi fela al ako se natavi nerad neznanje kradja urusice se I drzava za koju sam svim srcem iako ne zivim dobro .mokak je obrazovan mlad kontrolisu ga ura sdp mogu ga maci kad pozele ipak su ranko I zarko crmogorci kad… Više »

Alo bre
Gost
Alo bre

Samo bi se osvrnuo da teško da će biti vječna, jer je dokazano širenje svemira nakon Velikog praska, a materije nema dovoljno da bi se to zaustavilo. Tako da materija neće trajati vječno – na kraju će se pretvoriti u radijaciju i ništavilo, uz povećavanje entropije kako vrijeme bude prolazilo (strijela vremena je tako usmjerena). Tako da teško da će… Više »

?257000$0000?
Gost
?257000$0000?

Zašto ga ispituje ili ga ima ili ga nema. ………

Mrgud
Gost
Mrgud

Sve pravnik do pravnika.

Maja
Gost
Maja

Ovaj decko nanosi ogromnu stetu Aleksi. Da je casan podnio bi ostavku!

Dukljanin
Gost
Dukljanin

S njim u apsu zbog prevare. ..pa ga srbiji izrucit

Dukljanin
Gost
Dukljanin

DukljaninI su Bokelji prema tome cetnik to ne moze bit

z d
Gost
z d

Ovome Jokiću treba kad bude tražio ponovo crnogorsko državljanstvo obavezno dati da polaže CRNOGORSKI JEZIK kao obavezan predmet za prijem.

Bokeljka
Gost
Bokeljka

Bolje sacekajte presudu,pa pisite jer stvarno vise dosadiste sa ponavljanjem jednog te istog.A znate dobro isto kao i ja da mu ne mogu nista.

Mrgud
Gost
Mrgud

Zavisi hoće li biti dobar.

Monarch Highlan
Gost
Monarch Highlan

Draga moja Bokeljko zar ne primjecujete da su placeni za ovo sto pisu?

RTRG
Gost
RTRG

Nisi ti bokeljka no leskovcanka.

Lokum
Gost
Lokum

Mi smo srecna drzava kad nam je Jokic najveci problem u drzavu. Svi politicari HGI imaju hrvatsko drzavljanstvo, pa ih ne smeta da budu ministri, direktori poslanici, predsjednici opstina.. Dajte da se ovaj standard poboljsava pa pustite gluposti.

Mrgud
Gost
Mrgud

Srbija nema potpisan sporazum o dvojnom državljanstvu.Da je sreće standard bi bio na sad prvom mjestu.

Ljuta
Gost
Ljuta

ni hrvatska mrgude

tschugo
Gost
tschugo

u pravu si ,svaka ti cast

Krstiša
Gost
Krstiša

hahahahaha, kakvo krivično djelo?! Mogu da mu zapjevaju pod prozor, ti pravnici na dugme.

Ida
Gost
Ida

Smrtni je grijeh imati dva državljanstva, to je čak zločin veći nego prodavati drogu, pokrasti milione, ubiti čovjeka… Odmah ga procesuirati, tu se pokazuje snaga države. Bravo!

tschugo
Gost
tschugo

ida@ smrtni grijeh nije imati dvojno drzavljanstvo, SMRTNI grijeh je otimati od radnika,penzionera,majki sa troje i vise djece ,pljackati fabrike, ukidati radana mjesta,eto to je SMRTNI grijeh,pa u mnogim drzavama ima se dupli pasos,narocito kodvelikih licnost

joko
Gost
joko

Mislim da nije ovo napisala pri cistoj svijesti.Ili mozda jeste

brko
Gost
brko

Nema elemenata krivice jer je čovjek u trenutku izbora imao drzavljanstvo Cg…i nije mu bilo oduzeto.Vidite da je tek sad pokrenut postupak oduzimanja.

Send this to a friend