Politika

Formiranje vlade ostaviće rana koje će DPS-u vratiti snagu

Boris Raonić

Predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić ocijenio je, uoči konstitutivne sjednice novog saziva crnogorskog parlamenta, da se u Crnoj Gori dešavaju bitni procesi koji zahtijevaju veće angažovanje međunarodne zajednice.

Navodeći da su na sceni procesi razdvajanja partije od države i očuvanje prozapadne orjentacije Crne Gore, Raonić je rekao da će napredak u tim procesima zavisiti i od uključenosti međunarodnog faktora.

“Imajući u vidu ko su nosioci tih procesa, koji nijesu komplementarni, to zahtijeva mnogo veće angažovanje od strane međunarodne zajednice u odnosu na ono koje vidimo”, rekao je Raonić za Glas Amerike.

Prema njegovim riječima, “u toj atmosferi se očekuje konstituisanje novog saziva Skupštine, koja će biti vjerovatno najheterogenija od AB revolucije, sa mnogo egzotičnih likova”.

Raonić je ocijenio da, kada vlast treba da fomiraju tri koalicije sa desetinama konstituenata, raznolikim ideologijama, narušenim međuljudskim odnosima i različitim vrijednostima, od te vlasti treba očekivati samo departizaciju institucija i početak borbe za vladavinu prava.

“Za to će trebati mnogo više znanja i saglasnosti od ovoga što sada vidimo, tim prije jer su i prva imena koja spominju nosioci ideje o ekspertskoj Vladi daleko od eksperata”, rekao je Raonić.

On je rekao da kod nove vlasti neće izostati prozapadni stav na nivou parole, ali da bi i onako “spora tranzicija” i slabo insistiranje međunarodne zajednice na uvođenju “suštinskih zapadnih vrijednosti” moglo da dovede do izostanka napretka u vladavini prava, profesionalizaciji administracije ili ekonomskom razvoju.

On vjeruje da će tri koalicije uspjeti da formiraju vladu, ali i da će taj proces ostaviti mnogo rana “koje neće brzo zacijeliti” i koje će DPS-u ostaviti prostor da se u kratkom roku vrati kao jaka snaga.

“Kada vidimo iskustvo petooktobarske revolucije u Srbiji, poraza HDZ-a ili VMRO-a, jasno je da zbog nesposobnosti alternative i njihovih grešaka te partije preživljavaju i relativno brzo se vraćaju na vlast”, upozorio je Raonić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kralj Nikola
Gost
Kralj Nikola

Neće, neće…

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Ne nadaj se,ne varaj se…

UFO
Gost
UFO

Hahahahahahahaahahahaha u moru gluposti koje citam ovih dana ovaj je definitivno najveca 🤣

Milutin
Gost
Milutin

A što HDZ ne bi preživio kad ja Hrvatsku uveo u EU. O ostalom šta je napravio za Hrvatsku da ne govorim.

Fortuna
Gost
Fortuna

Tako je gospodine Raonicu👍

Željko
Gost
Željko

Kako posta hrabar dečko u usponu od izbora na ovamo.. Mnogo si umjereniji prije bio Raoniću Raonićuuu

Trebaljevo
Gost
Trebaljevo

Borise, dobri moj, iz nansen dijalog centra, veliki liberal, pošten momak,. Kako je moguće da si tako neutralan u ovim vremenima četništva.
Koliko je to para i projekata da ti nećeš da staneš na stranu crne gore.
Pusti dps, crna gora moj borise

to je pravo pitanje i misterija
Gost
to je pravo pitanje i misterija

Ovo je ubjedljivo najbolji i najpogodjeniji komentar odje

ccc
Gost
ccc

Nemoj samo medjunarodnu zajednici kumim te
Mozemo mi sami to
Ima zakon po kojem se radi i gotovo

Tuzanin
Gost
Tuzanin

A ti si samo svoj lični dzep,ti i politika ste kao dan i noć druže,sposobnost ljudi koji treba da vode Vladu je mizerija društva,a jesam da se ispita svima vama imovina odaklen vam sve sta imate vama iz NVO svima

Laban
Gost
Laban

Bitno je da se napravi vlada koja će sprovoditi reforme,držati zapadni kurs i neće bit pod kontrolom Beograda.Krivokapuć je Amfijev,ali bar nije Vučićev.Nema sad čistih rješenja,nažalost.Viđećemo.Svakako je katastrofa da ti pop, i to mračnjak ,formira vladu ,ali to smo mi.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Crnogorci vole,gospodara,bez njega su ko izgubljeni,to je surova istina,kakva demokratija kakvi bakrači nijesmo mi još dorasli za to.

Rukfaš
Gost
Rukfaš

Bolje reci Raoniću ako se i DPS ne reorganizuje i transformiše u jednu zdravu partiju sa čistim ljudima kojih ima u DPS, njihove rane se tek neće zacijeliti…

Rozaj
Gost
Rozaj

E samo kad ti nebi bio u vlasti sve bi bilo mnogo bolje

MPT
Gost
MPT

Najgori medju svim cetnicima i rezimlijama koritasima ste vi placeni nvo sektor i “nezavisni” mediji, vi ste najveci problem ovog drustva.

Soledad
Gost
Soledad

Svaka cast na komentaru. Sve tacno.

Send this to a friend