Politika

Forum žena URA Nikšić: Svaki vid nasilja nad ženama da dobije drastičnije zakonske sankcije

Skandalozna presuda Osnovnog suda u Podgorici, povodom vršenja polne radnje nad dvanestogodišnjakinjom, svega dvije godine zatvora, ali i presedan u pravu – presuda od 60 dana zatvora zbog kršenja javnog reda i mira, a posrijedi je uznemiravanje djevojčica i žena u Podgorici, dokaz je da je Tužilaštvo zrelo za reformu, a da novi Tužilački savjet ne može da čeka stabilizaciju političkih prilika, saopštili su danas iz Foruma žena URA Nikšić, kao reakciju na donešene odluke Osnovnog suda u Podgorici.

„Da budemo jasni, nezavisno tužilaštvo je jedan od abzičnih ciljeva programa Građanskog pokreta URA, te samim tim ne želimo vršiti ni politički ni bilo kakav drugi pritisak na sudstvo, ali ovakve odluke su nedopustive, neprofesionale, ali i krajnje diletantske od strane onoga ko ih je donio. Svaki vid uznemiravanja ili nasilja nad ženama mora pod hitno, dobiti drastičnije zakonske sankcije, kako bi se i ova pošat iskrojenila ili svela na minimum“, ističe se u saopštenju.

Podsjećaju da je 12. maja ove godine, Vlada Crne Gore usvojila i prosljedila Skupštini izmjene Krivičnog zakonika u kojem se propisuju strožije sankcije za pomenuta djela, no kakako kažu iz Foruma žena URE Nikšić, od tog dana do danas poslanici u Skupštini Crne Gore nijesu na dnevnom redu imali navedeni zakon.

„Naime, najveća sramota bivšeg režima, predstavlja ovaj zakon i predstavljaju krajnje male kazne za počinioce navedenih djela. Forum žena Građanskog pokreta URA Nikšić, poziva predsjednika Skupštine Crne Gore ali i sve poslanike i poslanice, da na prvoj redovnoj sjednici parlamenta zahtjevaju da se u dnevni red uvrsti i ova tačka, to jeste izmjena Krivičnog zakonika, kako bi se prestupnici kaznili po pravim mjerama, a ne diletanski i nedolično, jednoj evropskoj državi“, dodaju iz Foruma žena URA u Nikšiću.

Kažu da cijela javnost mora dići glas za sve žene zrtve nasilja, kako porodičnog, psihičkog, fizičkog, sekusalnog ili bilo kog drugog.

„Mi moramo graditi mostove pomirenja, ali moramo i voditi računa o tome, da neko ko učini ovakva zlodjela bude kažnjen, po principu i po strožijim mjerama Krivičnog zakonika“, zaključuje se u saopštenju.

Send this to a friend