Politika

Francuska će komplikovati proširenje EU

Emanuel Makron

Evropa se neodgovorno ponaša prema regionu Zapadnog Balkana, a to se manifestuje i ocjenama francuskog predsjednika Emanuela Makrona, čija će zemlja svakako komplikovati proširenje EU, kazao je za Pobjedu politički analitičar Davor Đenero.

On je to rekao komentarišući nedavnu analizu Makrona, koji je Evropu podijelio u tri kruga a kojoj bi ključni krug, tj. “srce reaktora”, predstavljala osjetno ojačana zona eura sa Njemačkom i Francuskom kao okosnicom.U drugom krugu bi bile članice Unije “u snažnom jedinstvenom tržištu, negdje izmedu šire EU i zone eura” koje bi, ako budu željele i ekonomski i politički napredovale, stasale, mogle da uđu u zonu eura s posebnim budžetom, evropskim m onetarnim fondom i jačim političkim ustrojstvom.

“Najširi krug bi predstavljala “unija vrijednosti, demokratskih načela i ekonomskih sloboda”, negdje između EU i Savjeta Evrope, koja bi bila mnogo manje initegrisana, u kojoj bi moglo biti mjesta i za Rusiju i Tursku, ali tako da te zemlje usvoje i strogo poštuju evropske demokratske vrijednosti, rekao je Makron u Lisabonu na sastanku s predsjednikom Antoniom Kostom i političkom elitom Portugala. Rusija i Turska mogu imati mjesta u tom najširem krugu, mada ne moraju biti i članice, već imati “bliske sporazume o pridruživanju”, objasnio je francuski predsjednik.

Davor Đenero kaže za Pobjedu da se Evropa izrazito podijelila onog momenta kada se počelo razgovarati o koncepciji Joške Fišera o Evropi u više brzina.

“Iz toga se povećava opasnost za stabilnost projekta i otvara prostor za interpretaciju o građanima Evrope prvog, drugog i trećeg kruga”, kazao je Đenero.

Zapaža da se Makron ponaša vrlo neodgovorno.

“On sistemski insistira na tome da se Evropa mora najprije sama konsolidovati, a da tek nakon toga može misliti na proširenje i to vam je i u ovom prijedlogu. Zbog toga smatram da će Francuska ipak komplikovati proširenje”, istakao je Đenero.

Dodaje da se poput Francuske, prema ovoj regiji, neodgovorno ponaša i Evropa.

“I to neodgovorno ponašanje je vidljivo od trenutka sastavljanja sadašnje Junkerove Evropske komisije. Kada ste imali raspravu o radu ove komisije i kada je rečeno da neće biti proširenja, rečeno je da nema smisla da se imenuje povjerenik za proširenje. Onda su ipak pristali na povjerenika za proširenje, ali su izabrali političara koji slovi kao prilično netalentovan, neinovativan i neuticajan i tako je i tretiran njegov resor unutar Evropske komisije”, kazao je Đenero.

Ističe da je politika proširenja nekada bila mirovna politika, ali da se ona danas tako ne interpretira.

Momčilo Radulović, predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori, ističe je dobra strana ove inicijative što je najzad došlo do pominjanja ideje sa formalnog mjesta jedne od zemalja koja predstavlja kičmu Evropske unije.

“To je dobra stvar, međutim, ono što je pomenuto u ekspozeu predsjednika Makrona nije dovoljno jasno, precizno, nema naznaka kako bi to definitivno trebalo da izgleda, nema pominjanja zemalja koje bi trebale biti u određenim krugovima, tako da ostaje puno mjesta za manipulaciju. Ali bitno je da se pokrenula priča o tome, jer se negdje mora započeti i jer svi govore da do reformi mora doći, ali niko ne govori kako i koji su putevi”, ocijenio je Radulović u izjavi za Pobjedu.

Radulović vjeruje da je i za Crnu Goru predviđeno mjesto u nekom od ovih krugova, iako ona nije eksplicitno pomenuta.

“Nije pomenuta nijedna od zemalja Zapadnog Balkana. Pretpostavljam da su Turska i Rusija pomenute sa jasnim političkim ciljem, a to je da se napravi korak ka ovim zemljama u političkom smislu jer su odnosi sa njima veoma zategnuti”, ocijenio je Radulović.

Kaže i da je Crna Gora u prednosti u odnosu na ostale zemlje Zapadnog Balkana jer ima euro kao zvaničnu valutu i već funkcioniše u eurozoni.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
LJUTA
Gost
LJUTA

Evropa ce se po nalogu Trampa podijeliti na katolike i pravoslavne hriscane i to je jedino izvodljivo dok jos ima vremena

loky
Gost
loky

Mi treba da se drzimo van EU, da idemo svojim putem. Dovoljno nam je sto smo clanica NATO-a. Da nam neki neizabrani birokrati kroje sudbinu iz Brisela, to nam uopste ne treba, pogotovo uzimajuci u obzir novi svjetski poredak u kom EU nema mjesto. EU je nakaradna, vjestacka tvorevina koja je izlaskom VB i migrantskom krizom dobila svoj zavrsni udarac.… Više »

loky
Gost
loky

Mi treba da se drzimo van EU, da idemo svojim putem. Dovoljno nam je sto smo clanica NATO-a. Da nam neki neizabrani birokrati kroje sudbinu iz Brisela, to nam uopste ne treba, pogotovo uzimajuci u obzir novi svjetski poredak u kom EU nema mjesto. EU je nakaradna, vjestacka tvorevina koja je izlaskom VB i migrantskom krizom dobila svoj zavrsni udarac.… Više »

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Svi mogu al Francuska ne…Svudj dje su bili Framcuzi tu trava ne raste…CG bi trebala bit prva Zemlja koja bi trebala rec ne EU..Tamo se uskoro ocekuje mrak

spediter
Gost
spediter

Makron je “opravio” kao Hitler u svoje vrijeme ili nesrecni Buonaparta.E sjeti se Makron “tvoga pretdka”pa razmisli sto je sve pokusao i kako je na kraju zavrsio “veliki” Buonaparta,imas jaku ekonomiju,ali ne toliko da mozes “upravljati”Evropoim.Nijesu “daleko”Englezi i Amerikanci,sitan si ti za njih,na sto te i upozorio onaj “ludi”Tramp.

Sto je ovo..
Gost
Sto je ovo..

“Zebavas” li “se” ti “to”?

Send this to a friend