Politika

Freedom House: Vlada i njeni mediji iskoristili pandemiju za etiketiranje litija

U Crnoj Gori su tokom pandemije koronavirusa Vlada i njeni mediji iskoristili prilIiku da etiketiraju bilo koja vjerska protestna okupljanja, posebno ona članova Srpske pravoslavne crkve, kao nesmotrene ako ne i direktno namjeran pokušaj širenja koronavirusa i podrivanje vladajućeg režima, navedeno je u novom izvještaju Freedom House-a “Demokratija tokom zatvaranja”.

Ovo je citirano u dijelu izvještaja koji se odnose na marginalizovane zajednice, a zasnovano je na terenskom istraživanju globalne mreže analitičara Freedom House-a, kao i osoblja ove organizacije iz 192 zemlje od marta do septembra.

Pandemija kovida-19 produbila je, kako je navedeno u dokumentu, krizu demokratije širom svijeta dajući vlastima pokriće da ometaju izbore, ućutkavaju kritičare i medije, slabe važne institucije kao i da potkopavaju odgovornost potrebnu za zaštitu ljudskih prava i javnog zdravlja.

U istraživanju uticaja koronavirusa na demokratiju i ljudska prava koji je Freedom House uradio zajedno sa istraživačkom firmom GQR zaključeno je da su se od izbijanja epidemije koronavirusa pogoršali uslovi za demokratiju i ljudska prava u 80 zemalja svijeta.

Istraživanje snažno podržava pretpostavku da pandemija kovida-19 dodatno pogoršava četranestogodišnji kontinuirani pad u slobodi.

“Ne samo da je demokratija oslabila u 80 zemalja, već je problem posebno akutan u klimavim demokratijama i visoko represivnim državama – drugim riječima, najviše trpe ustanove koje su već imale slabe zaštitne mjere protiv zloupotrebe moći”, navodi Freedom House.

Kriza demokratije koja je počela mnogo prije pandemije se tokom nje pogoršala, a najvjerovatnije će se to nastaviti i nakon što se zdravstvena kriza povuče jer će zakone i pravila koji su uspostavljeni sada biti teško promijeniti, dodaje se u izvještaju.

U dokumentu su opisani rezultati istraživanja sprovedenog od januara do avgusta ove godine u pet aspekata u kojima je uočeno slabljenje – zloupotrebe vlasti, zaštita ranjivih grupa, transparentnost i borba protiv korupcije, sloboda medija i izražavanja i kredibilni izbori.

Naročito naglo pogoršanje zabilježeno je u represivnim zemljama sa klimavom demokratijom.

Više od 60 odsto ispitanika predviđa da će uticaj pandemije na politička prava i građanske slobode u određenim zemljama biti uglavnom negativan u narednih tri do pet godina. Pandemija ubrzava i globalni pad slobode izražavanja.

Ograničenja za medije kao dio odgovora na kovid-19 dogodila su se u najmanje 91 zemlji, sa vladama koje su donosile novi zakon protiv širenja “lažnih vijesti” o virusu.

Novinari koji su izvještavali o krizi su hapšeni ili maltretirani, vlade su nadzirale sadržaje.

Kao dodatak na kontrolu nad medijima vlade su uvodile restrikcije na sobodu govora ili kritike u najmanje 72 zemlje.

Istraživanje je pokazalo da autoritarni, ali i demokratski izabrani lideri nisu bili iskreni u pogledu uticaja koronavirusa, sa 62 odsto ispitanika koji su rekli da ne vjeruju onome što o pandemiji čuju od svojih nacionalnih vlada.

Među ispitanicima iz zemalja koje je Freedom House označio neslobodnim 77 odsto ne vjeruje informacijama nacionalnih vlada, navodeći da je nedostatak transparentnosti najčešći u zemljama sa slabom zaštitom od zloupotrebe moći.

U dijelu posvećenom slobodi medija i izražavanja navodi se da su u najmanje 91 zemlji od ukupno 192 (47 odsto) vlasti nametnule ogrničenja vezano za izvještavanje o pandemiji.

Mediji u 25 odsto slobodnih, 62 odsto djelimično slobodnih i 67 odsto neslobodnih zemalja doživjeli su takva ograničenja.

Sve zemlje Zapadnog Balkana spadaju u kategoriju djelimično slobodnih, dok su Hrvatska i Slovenija u grupi slobodnih.

U izvještaju se navodi i da su uz specifične kontrole novinskih medija, vladina ograničenja slobode govora i kritike vlasti uvedena u najmanje 72 zemlje (38 odsto).

Sloboda izražavanja naglo se pogoršavala tokom 14 uzastopnih godina opadanja ukupne globalne slobode, a pandemija koronavirusa je pogoršala taj negativni trend, posebno u zemljama u kojima je nezavisno novinarstvo već bilo pod pritiskom, navodi se.

Na kraju izvještaja Freedom House daje niz preporuka državama kako bi obezbijedile da mjere budu odgovarajuće i vremenski ograničene, tehničku podršku, pristup provjerenim informacijama, podršku sigurnim i fer izborima uz poštovanje javnog zdravlja, kao i borbu protiv korupcije i osiguravanje hitnog fonda koji će omogućiti organizacijama za ljudska prava da nastave svoje svakodnevne poslove.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Garfildinho
Gost
Garfildinho

A sad ovim velikim patriotama i pro-zapadnjacima ne valja ni FreedomeHous cim pise protiv njih! Njima je prozapadna demokratija samo ono sto odgovara DPSu

logicno
Gost
logicno

naocare vam nemaju odgovarajucu dioptriju jer vidite samo ono sto vam iygleda odgovara a o realnosti i cinjenicama ne vodite racuna

Lscg
Gost
Lscg

Toliko o Freedom House, i njenoj ulozi

Eagles
Gost
Eagles

Nije su on ni F od Freedom-a, a umjesto House = Haos!!!!
( ako im je četničenje i fašizam freedom, bolje da smo u zatvoru)

Sova
Gost
Sova

Crna Gora je zaista neslobodna za medije. Dobro, Dan, Vijesti, A1, Srpska TV, borba.me, In4s, … i još gomila drugih pišu šta hoće, ali smo neslobodni. Šta bi pisali da smo slobodni? Možda istinu? Ko zna šta je sloboda? Ja ne znam. Mislio sam da je sloboda kad možeš da govoriš protiv vlasti, da pišeš, da kritikuješ u parlamentu, na… Više »

Max
Gost
Max

Jedna od pozitivnih strana Trampove administracije je anti NVO i anti masonstvo

Max
Gost
Max

Zato Papa nije primio Pompea, jer se Amerika sada bori protiv masona, a to Papi smeta

Volim te zeleno
Gost
Volim te zeleno

Sjašite više vi i vaši saradnici koje finansira Miško Perović. Možete pisati šta hoćete dok ima uva crnogorskog ova zemlja neće biti srpska. Kako možete sebe pogledati u ogledalo. Pi!

Eagles
Gost
Eagles

Bravo, siti smo freedoma, što ne rekoše koju na račin antiHrista, koji proklinje CG, Crnogorce, naziva ih ……
ma vrnuće im se: ko drugome jamu kopa….

Vasilije
Gost
Vasilije

Vrlo je rijetko upereno prstom na ltije a svi znamo da je to bila najrizicnija skupina za sirenje covid. Pricam do datuma odrzavanja izbora.

Leon
Gost
Leon

Vi ste obična NVO, nikakav relevantan faktor

Send this to a friend