Politika

Gegaj: Poziv manjinama bila je obmana nove vlasti

Gegaj

Bivši poslanik Demokratske partije socijalista i funkcioner te partijeNikola Gegaj kaže da se tročlana koalicija koja sada čini novu većinu nakon izbora i agresivnog i primitivnog slavlja našla na potpuno nepoznatom terenu.

“Dešavanja nakon izbora sam na neki način i predvidio. Ja sam jedan od predstavnika manjinskih naroda u državotvornoj Demokratskoj partiji socijalista, i kao takav sam pratio političke događaje sa velikim interesovanjem sa tri nivoa. Kako će moja partija, kao politički subjekat sa najviše mjesta u Predstavničkom domu Crne Gore, nastaviti da utiče da njen program, usmjeren ka opštem progresu naše Države, ostvaruje i iz položaja najjače opozicione stranke, kako će se opredijeliti manjinski narodi u novonastaloj političkoj situaciji, te kakva će biti dalja uloga Crne Gore u regionu i šire”, kaže Gegaj.

On naglašava da DPS rezultat izbora nije doživjela kao poraz, svjesna da birači određuju ko će biti na vlast.

“Građani su najviše glasova dali DPS-u, ipak malo manje nego što je trebalo da upravo mi vršimo vlast. U demokratiji nije sramota biti u opoziciji i to smo dokazali načinom na koji smo priznali privremene rezultate u noći izbora, te konačne objavljene od strane DIK-a. Tročlana koalicija koja je dobila 41 mjesto u Skupštini se odjednom nakon izbora i agresivnog i primitivnog slavlja našla na potpuno nepoznatom terenu. Prvu stvar koju smo vidjeli je da ih spajaju stvari koje neće da urade. Drugo smo vidjeli raštimane pojave u medijima u vezi sa organizovanjem vlasti do teškog međusobnog napadanja i odvajanja u više tabora. Treće smo vidjeli promjenu retorike kod svih „pobjednika”, kao koalicije, stranke ili lidera istih, iz koje proizilazi da su pojedinačno, a i svi zajedno, obmanjivali svoje biračko tijelo”, tvrdi bivši poslanik.

Gegaj kaže da to nisu uradili jedino tzv. „gubitnici” izbora, nego su dokazali još veću političku mudrost i odgovornost, a i puni demokratski kapacitet.

“U novu retoriku ušlo je i pozivanje partija manjinskih naroda da učestvuju u novoj vlasti, uglavnom se ovo odnosilo na Bošnjačku stranku i albanske partije, misleći možda da ovom obmanom rješavaju neke probleme vezano za svoj imidž u Crnoj Gori, regionu i pred međunarodnom zajednicom. Čak je i lider najmanje koalicije na vlasti „obećao” da „za sigurno ćemo imati Bošnjake i Albance u vlasti”, navodi Gegaj.

Manjinske partije su rekle ne ovim, kako je naveo Gegaj, neiskrenim pozivima.

“Zašto su glavni odbori ovih partija i forumi njihovih koalicija dali takav odgovor? Odgovor nije toliko jednostavan i leži u tome što su manjinski narodi veoma osjetljivi što se tiče centralne vlasti, a i oprezni da li da učestvuju u njoj ili ne”, kaže Gegaj.

On ističe da je manjinama potrebna vladavina prava, građansko organizovanje i maksimalna tolerancija političkih snaga na vlasti za sva ljudska prava i sloboda, kao i ekonomska ponuda u pravcu prosperiteta.

“Da li politički subjekti koji sad čine ovu troglavu koaliciju, a koji su dobro poznati crnogorskoj javnosti, ulivaju povjerenje partijama manjinskih naroda? Ne. Za manjinske partije nema mjesta gdje se Albanci, Bošnjaci nazivaju pežurativnim imenima i prijetnjama najtežeg tipa, nema mjesta gdje se poništava evropska i evroatlantska budućnost Crne Gore”, kazao je Gegaj.

Od takvih napada, dodaje, nisu pošteđeni ni Crnogorci ni Hrvati.

“Ne treba zaboraviti da je predizborna retorika građena i protiv priznanja Kosova, što smatramo da je potpuno protiv naših dobrosusjedskih odnosa. Treba napomenuti da manjine plaši i to što je tročlana koalicija favorit jedne crkve sa stranim predznakom, gdje manjine ne vide sebe, da se sastanči u manastirima te iste Crkve, ostavljajući utisak da će Crna Gora na takav način mogla da se pretvori u svojevrsnu teokratiju poput Irana”, jasan je Gegaj.

On tvrdi da su lideri ovih političkih subjekata Rafet Husović, Fatmir Đeka i Mehmet Zenka bili dovoljno jasni u njihovim izjavama u kojima su saopštili da nikada manjinski narodi u Crnoj Gori neće biti u vlasti sa onima koji nijesu u stanju da se iskreno zakunu da rade na očuvanju njenih državnih i nacionalnih interesa, koji neće braniti prozapadni kurs naše države, koji će odmah pristupiti poništenju priznanja države Kosovo, koji će imati jednog i jedinog iskrenog međunarodnog partnera Rusiju, koji će narušiti dobre odnose sa susjedima …

“Vjerujem da sad partije manjina, iz položaja konstruktivne opozicije, koristeći njihovo bogato iskustvo, činiti sve kako da bi podržali sve aktivnosti ove vlasti, i to u pravcu njihovih programa i djelovanja. A što se tiče drugih subjekata koji žele saradnju sa partijama manjina, ja bih im poručio da manjinama odgovara da se i ubuduće sačuvaju sva postignuta dostignuća Crne Gore kao moderne građanske, multinacionalne, multikonfesionalne i multikulturalne države, načela koja su ovjekovječena Ustavom Crne Gore iz 2007. godine i dosadašnjim napretkom Crne Gore. Podsjetiću na riječi Meše Selimovića Na nama se lome talasi istorije kao na grebenu”, kaže Nikola Gegaj.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gastos
Gost
Gastos

Ponudjeno k’o pocasceno.

Zasto DPS komentarise ovo, to mi samo nije jasno, kad nisu ‘partija’ u razgovorima.

Ili pak, jesu bili umesani nekako? hmmm

Dane
Gost
Dane

Predstavnici manjinskih naroda su toliko bili profesionalni da bi DF od njih trebao da uci. Razmotrilili su ponude ali nisu se prodali i pogazili principe da bi usli u vlast. CG ovo ne smije nikada da zaboravi.

Rob Roy
Gost
Rob Roy

Pa naravno, kobajagi… zbog počinjenih nemilih događaja… koji su oni isti to doprinjeli… mmmmm “Ne vjeruj Srbima ni kada ti darove donose.”

Darina
Gost
Darina

Bravo, sve je u tekstu jasno objašnjeno.

Send this to a friend