Politika

Gjenero i Goati: Poziv ohrabrenje i podrška za Đukanovića

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron jasno su pokazali svoj stav prema integracijama i evropskom putu Crne Gore-pozivom crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića da prisustvuje sastanku u Berlinu, zakazanom za sjutra, kazao je za Novu M zagrebački politikolog i nezavisni politički konsultant Davor Gjenero.

>>>Đukanović sjutra u Berlinu na sastanku o Zapadnom Balkanu<<<

“Osim Crne Gore niti jedna država, za sada, ne pokazuje ozbiljne kapacitete za proširenje”, poručio je Gjenero.

Crna Gora je bezrezervno prihvatila evropske vrijednosti, pa sada ubira plodove svojih napora, smatra politički analitičar Vladimir Goati.

“Crna Gora to zaista radi iskreno i ona u nizu dimenzija postiže neke rezultate recimo u borbi protiv korupcije kojim se ne mogu pohvaliti njene okolne zemlje njeni susjedi. Tako da to je, po mom mišljenju, suština ovog poziva”, smatra Goati.

Goati podsjeća i na nedavni intervju Đukanovića za AP, u kojem je čelnicima EU poručio “ne dajte nas Rusiji”.

Kaže da je Đukanovićevo opredjeljenje između Istoka i Zapada poznato, zbog čega je, kako kaže, on i cijenjen u evropskim krugovima.

“Crna Gora je svjesna da je geopolitički u zapadnom svijetu”, poručio je Goati.

Oni ocjenjuju da je poziv upućen Đukanoviću od Makrona i Merkel, koje vide kao centralne figure u politici Evropske unije, svojevrsno davanje počasti za članstvo Crne Gore u NATO, za šta je, podsjećaju, najzaslužniji Đukanović, ali i za brzi napredak u integracijama ka EU.

“Meni se čini da su konačno u Berlinu i Parizu, barem, shvatili da proces evropeizacije u najvećoj mjeri ovisi o ličnosti jednog čovjeka”, kazao je Gjenero.

“On je učinio sve da bi priključio Crnu Goru svojoj geografiji i evropskoj i jedinoj danas relevantnoj po mom mišljenju civilizaciji koja je zasnovana na evropskim uzorima. Eto to je, po mom mišljenju, velika zasluga Mila Đukanovića, čak i u trenucima nekakvih iskušenja, kolebanja”, ističe Goati.

Podsjetimo, govoreći o najavljenom sastanku sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom u Berlinu, Đukanović je nedavno kazao i da ta inicijativa uliva dodatno ohrabrenje u proces proširenja Unije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jopetja
Gost
Jopetja

Kontakt sa politickm analiticarom (izmisljenafunkcija) ide ovako uplatis tarifu i onda sa potvrdom o uplati posanjes pitanja i moguce pravce odgovora.Neki su malo posteniji pa sebi jos dodaju perfiks NEZAVISNI.Uprosteno govereci u narodu bi im pjevali onu lazi lazi lazime ti to radis najbolje.

Velimir
Gost
Velimir

Svakakve komentare sam čuo ali JEDAN JE JEDINI KRALJ MILO!!!

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Cg se kovertama bori protiv korupcije.

Bnjj
Gost
Bnjj

Uništitelj života u CG sve je uništio

Betoven
Gost
Betoven

A naročito srpstvo što mu je veliko dostignuće.

Jack
Gost
Jack

Cu ohrabrenje?A Merkelova ode jos malo,a Makronu se drma ko i Milasu😉

Javise
Gost
Javise

Nisam razumio ko ubira plodove? Milo, Blazo, Ana, Aco…..

Edi89
Gost
Edi89

Evropski zvanicnici prepoznaju odgovorne i konstruktivne ljude spremne na dijalog

Osa
Gost
Osa

Uvjek je on bio spreman za dijalog. ALI IZVAN CRNE GORE

Vojnik777
Gost
Vojnik777

Zahvaljujuci gospodinu Djukanovicu CG je prepoznata kao stabilna i prosperitetna zemlja

Ljuta
Gost
Ljuta

Samo da ne sleti na Tivat …..klizav sa rupama?

Ljuta
Gost
Ljuta

Odlično kad nas hrvati hvale…

Zaslužili su ne samo prevlaku no cijelu Boku

biba struja
Gost
biba struja

kad bi bar 5% naseljene cg bilo ko od delte pa do hiltona pa moglo bi se reći da krupnim koracima prihajamo ka evropi, jedini napredak je to što mo sve eu agende dobili prevedene od rvacke pa smo ih dobro proučili, ali kad nam glavni patriota sveto i glavni od finansija dule atlas brinu o smještaju u spužu, šta… Više »

Love Me now
Gost
Love Me now

Mmmm, cist vazduh, lijepo sve mirise, nema domacih izdajnika, spijuna sa njihovim luzerskim komentarima, super, sjedite dje ste, krtice male stici cu vas

Poziv i podrška
Gost
Poziv i podrška

Koliko je meni poznato na ovu konferenciju su pozvani svi predsjednici i premijeri Slovenije i Hrvatske. Premijer Crne Gore nije pozvan. A tema je, koliko je meni poznato – (ne)sporazum Srbije i Kosova. Valjda je svakome jasno, pa i ovoj gospodi, što se očekuje od Đukanovića. Merkelovoj i Makronu su veoma poznati odnosi u regionu, a još poznatije relacije lidera… Više »

Phell
Gost
Phell

Koliko je meni poznato Slovenija i Hrvatska su EU i NATO. Nijesu pozvani susjedi poput Makedonije, Albanije, BiH i slicno, pozvana je samo CG tj. Milo Djukanovic sto dovoljno govori o njegovom kredibilitetu u medjunarodnoj zajednici. Mozete da ga volite ili mrzite ali to je cinjenica.

@Phell
Gost
@Phell

Slabo je tebi išta poznato. Kakve veze ima što su Slovenija i Hrvatska u EU i NATO? Drugo- pozvan je predsjednik Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić., aeto BIH nije ni u EU ni u NATO.I tebi i dalje nije jasno da je projektovani rezultat ove konferencije rješavanje pitanja Srbije i Kosova i priznavanje Kosova od strane BIH i… Više »

Cogito ergo sum
Gost
Cogito ergo sum

Da li je moguce da se neko usudi da komentarise temu o kojoj uopste nije upoznat? Zasto citate ovakvu vijest pitam se? I zasto Vas uopste interesuje kada ne poznajete politicka desavanja i teme ovakvog susreta ludera zapadnog Balkana?

Koviljka tomic
Gost
Koviljka tomic

Realno niko sem Crne Gore ni moze pokazati neke ozbiljne kapacitete za prosirenje jer imaju jos dosta da rade.

ines23
Gost
ines23

Danas je buducnost drzava na ZB integaracije, CG je vec postala clanica NATO-a sad je na redu EU, i Evropa zna da CG jedino na taj put moze izvesti Milo Djukanovic.

Ljuta
Gost
Ljuta

Red je EU da aplicira prijem u CG

Vitinka
Gost
Vitinka

Jedina osoba koja moze Crnu Goru da uvede u Evropu je Milo Djukanovic!

oliver14
Gost
oliver14

Ovaj poziv je potvrda ogromne podrske koju ima Djukanovic u Evropi!

Kosta
Gost
Kosta

Kad sam cuo da nam Predsjednika poziva Merkelova i Maron meni je sve tu jasno. Dvije najuticajnije osobe Evrope vide da je Milo osoba koja je itekako znacajna, uticajna, da je presudnog znacaja za CG i CG.

Cogito ergo sum
Gost
Cogito ergo sum

Blago onda i svima iz regiona kada su i njihovi lideri itekako znacajni i uticajni jer su svi kao i nas predsjednik pozvani.

goran1978
Gost
goran1978

Za buducnost nase drzave EU je najbolje rjesenje, zato i idemo nasim integracionim putem jer u suprotnom CG ne bi imala svijetlu buducnost jer bi Rusija iskoristila momenat da vrsi uticaj na nas i bili bismo pod njihovom sapom.

Misionar
Gost
Misionar

Podrška preśedniku !

Franko
Gost
Franko

Podrška predsjedniku mjesne zajednice Zabjelo. 🙂

Danko
Gost
Danko

Zabjelo do Maslina!!!

Vitni Voren
Gost
Vitni Voren

Podrska, naravno, samo naprijed!

Send this to a friend