Politika

Glavni izazovi biće izborno zakonodavstvo i crkvena imovina 

Srđan Vukadinović

Politički analitičar Srđan Vukadinović kaže da politička jesen u Crnoj Gori može biti vrlo izazovna iz nekoliko razloga. Jedan je početak rada na reformi izbornog zakonodavstva, a drugi je donošenje zakona o vjerskim zajednicama. Za razliku od izbornog zakonodavstva, pitanje crkvene imovine će biti veliki ispit za crnogorsku vlast, budući da postoji pritisak Srpske pravoslavne crkve koji je vidljiv i pokušaj Demokratskog fronta da kroz priču o ugroženosti Srba u Crnoj Gori podigne tenzije kako bi se napravio pritisak na vlast upravo zbog zakona o vjerskim zajednicama.

“Na osnovu onoga što se dešavalo posljednjih mjeseci, Crnu Goru čeka najblaže rečeno izazovna, a ja bih rekao i vruća politička jesen. Jedno od pitanja oko kojih će se lomiti koplja na političkoj sceni jeste reforma izbornog zakonodavstva koja je bila zahtjev opozicije, kao i posebno radno tijelo koje bi se time bavilo. Kako će to izgledati, ostaje da vidimo. Pristajanjem na formiranje radne grupe parlamentarna većina, prevashodno Demokratska partija socijalista, pokazali su gest dobre volje da zajedno rade na traženju optimalnog modela kontrole izbornog procesa koji će mogućnost zloupotreba i neregularnosti svesti na najmanju moguću mjeru i otkloniti sumnje u regularnost izbora. Opozicij a j e takođe pokazala raspoloženje da učestvuje u radu radne grupe, a da li je to raspoloženje samo deklarativno ili zaista postoji spremnost za reformu izbornog zakonodavstva znaćemo vrlo brzo”, smatra Vukadinović.

Vukadinović ističe da priča o otvorenim listama koja u posljednje vrijeme dolazi iz opozicionih redova, kod njega izaziva rezervu u iskrenost opozicije koja insistira na reformi izbornog zakonodavstva.

“Crna Gora još nije na tom stepenu demokratskog razvoja da može primijeniti sistem otvorenih listi. To je proces za koji sada nijesmo spremni. Ukoliko opozicija koja je tražila reformu izbornih zakona bude na tome insistirala, teško da će biti nekog rezultata. Traženje modela koji će onemogućiti zloupotrebe i otkloniti sumnje u regularnost izbora je težak put koji zahtijeva strpljenje i dobru namjeru. Ukoliko se sada počne insistirati na nečemu što je u ovom trenutku nerealno imaćemo probleme, napuštanje radne grupe, opstrukciju, žalbe međunarodnim partnerima da DPS nije za saradnju… Dakle, presudno za rezultat tog procesa su namjere političkih subjekata, da li su zaista spremni za konstruktivnu priču, za strpljenje, onda će biti i rezultata. Strpljenja će trebati i jednima i drugima jer su protivurječnosti velike”, kaže Vukadinović.

Sagovornik Dnevnih novina ističe da je reformu izbornog zakonodavstva tražila opozicija, te da će od svake eventualne opstrukcije Radne grupe koja bude dolazila od te strane, benefite vući DPS.

Govoreći o aktuelizaciji položaja Srba u Crnoj Gori, Vukadinović nema dilemu da iza potezanja tog pitanja stoji najavljeni zakon o vjerskim zajednicama.

“Vidimo da je oko tog srpskog pitanja predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u nekoliko navrata primio predstavnike Srba u Crnoj Gori, odnosno one koji za sebe kažu da to jesu. Vjerujem da je povod tih sastanaka crkvena imovina.To pitanje se, međutim, rješava isključivo zakonskim putem, onako kako je to rađeno u modernim državama”, kaže Vukadinović.

On smatra da vlasti u Crnoj Gori i Srbiji neće dozvoliti dalje raspirivanje strasti na relaciji Podgorica-Beograd zbog crkvenog pitanja, naglašavajući da su odnosi između dvije države lošiji nego što su bili doi prije nekoliko mjeseci.

“Vjerujem da je došlo vrijeme da dva predsjednika i dva premijera sje dnu i razgovaraju o problemima, dilemama, protivurječnostima i da otvorena pitanja rješavaju. Crna Gora i Srbija su najviše u regionu upućene jedna na drugu i nije dobro politizovati neke stvari, kao i narušavati odnose zbog nekih stvari koje nemaju tu težinu da bi se zbog njih produbljivale podjele i narušavali odnosi koji su do nedavno bili najbolji u posljednjih dvadeset godina”, poručuje Vukadinović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Luna
Gost
Luna

Ko ovu budalu i šta pita. Ovaj treba odavno u zatvor da završi. Predaje na 10 fakulteta a ne drži predavanja, samo uzima pare. Ovaj frik.

veljko
Gost
veljko

Vukadinović je stari namazani četnik. Ko god prati pomnije njegove stavove od 2014., a posebno u vremenu izbora 2016 i tokom privremenog upravljanja RTCG-om i agranja aktivnije uloge od strane prosrpskih NVO u službi nekih stranih ambasada, to je jasno mogao uočiti.

A Jadran?
Gost
A Jadran?

Vrati mi, vrati Jadran, Jadran
vrati meni Jadran, Jadran
vrati meni, vrati
Jadran, Jadran

Slavonac
Gost
Slavonac

E moj Dacicu. Skreni paznju sa Srbije na Hrvatsku. Crnogorci nisu zaostali i zalupani kao vi pa da padaju na vase podvale.

Pomorac
Gost
Pomorac

Ovaj mi je bio profesor na fakultetu, to su onaj kalibar ljudi koji ima sposobnost da blebece dva sata a da ne kaze nista.

Barni
Gost
Barni

Sveto Marović je blebetao 30 godina, uzeo pare, i zdimio za mrski Beograd!

rajan
Gost
rajan

…da, da, sad ce mo se bahcati oko toga , a sto su cijene po trgovina podignute 20 do 4o posto pojeo vuk magarca…

Perica
Gost
Perica

Ovaj čovjek opasno provocira.

Vladeta Ilic
Gost
Vladeta Ilic

Izmislio jso toplu vodu. A korupcija i kriminal su kao laksa pitanja i manji izazov. E moj dobro.

Mile Sumadinav
Gost
Mile Sumadinav

Najbolje je uvesti vize izmedju Srbije i Crne Gore. Sardnju izmedju drzava svesti na minimum. Prekinuti sa praksom da studenti iz MNE crnogorske nacionalnosti besplatno studiraju u Srbiji. Prekinuti saradnju u oblasti zdrasvene zastite, t.j. da se gradjani MNEvise ne lece u Srbiju vec u nekoj njima manje omrazenoj zemlji. Obustaviti sve aktivnosti u vezi autoputa ka MNE, jer je… Više »

Kiklop
Gost
Kiklop

Uvesti sankcije na svu robu koja dolazi iz Srbije u Crnu Goru! To je sigurno godisnje oko 500 miliona eura! Da svi Srbijanci posjete Crnu Goru ni upola ne bi potrosili koliko Crna Gora uveze robe iz Srbije! Nama i tako da uvedu sankcije to se na nas ne odrazava jer mi nista ni ne izvozimo.

Pomorac
Gost
Pomorac

A moj Kiklope, bistrice. Pa ako ti ubiju sankcije ne znaci da ces ih dobiti samo na izvoz, mozes dobiti sankcije i na uvoz, pa ce ti roba koju dobijas biti “malo” skuplja, kapiras. Sankcije su lose i za jednu i za drugu stranu. Mile Sumadinov ima pravo, da Srbija uradi ovaj potez naudili bi sebi ali bi zesce ostetili… Više »

LJUTA
Gost
LJUTA

Onda bi imali oko 500gostiju prelo ljeta

Send this to a friend