Politika

Glavni izazovi biće izborno zakonodavstvo i crkvena imovina 

Srđan Vukadinović

Politički analitičar Srđan Vukadinović kaže da politička jesen u Crnoj Gori može biti vrlo izazovna iz nekoliko razloga. Jedan je početak rada na reformi izbornog zakonodavstva, a drugi je donošenje zakona o vjerskim zajednicama. Za razliku od izbornog zakonodavstva, pitanje crkvene imovine će biti veliki ispit za crnogorsku vlast, budući da postoji pritisak Srpske pravoslavne crkve koji je vidljiv i pokušaj Demokratskog fronta da kroz priču o ugroženosti Srba u Crnoj Gori podigne tenzije kako bi se napravio pritisak na vlast upravo zbog zakona o vjerskim zajednicama.

“Na osnovu onoga što se dešavalo posljednjih mjeseci, Crnu Goru čeka najblaže rečeno izazovna, a ja bih rekao i vruća politička jesen. Jedno od pitanja oko kojih će se lomiti koplja na političkoj sceni jeste reforma izbornog zakonodavstva koja je bila zahtjev opozicije, kao i posebno radno tijelo koje bi se time bavilo. Kako će to izgledati, ostaje da vidimo. Pristajanjem na formiranje radne grupe parlamentarna većina, prevashodno Demokratska partija socijalista, pokazali su gest dobre volje da zajedno rade na traženju optimalnog modela kontrole izbornog procesa koji će mogućnost zloupotreba i neregularnosti svesti na najmanju moguću mjeru i otkloniti sumnje u regularnost izbora. Opozicij a j e takođe pokazala raspoloženje da učestvuje u radu radne grupe, a da li je to raspoloženje samo deklarativno ili zaista postoji spremnost za reformu izbornog zakonodavstva znaćemo vrlo brzo”, smatra Vukadinović.

Vukadinović ističe da priča o otvorenim listama koja u posljednje vrijeme dolazi iz opozicionih redova, kod njega izaziva rezervu u iskrenost opozicije koja insistira na reformi izbornog zakonodavstva.

“Crna Gora još nije na tom stepenu demokratskog razvoja da može primijeniti sistem otvorenih listi. To je proces za koji sada nijesmo spremni. Ukoliko opozicija koja je tražila reformu izbornih zakona bude na tome insistirala, teško da će biti nekog rezultata. Traženje modela koji će onemogućiti zloupotrebe i otkloniti sumnje u regularnost izbora je težak put koji zahtijeva strpljenje i dobru namjeru. Ukoliko se sada počne insistirati na nečemu što je u ovom trenutku nerealno imaćemo probleme, napuštanje radne grupe, opstrukciju, žalbe međunarodnim partnerima da DPS nije za saradnju… Dakle, presudno za rezultat tog procesa su namjere političkih subjekata, da li su zaista spremni za konstruktivnu priču, za strpljenje, onda će biti i rezultata. Strpljenja će trebati i jednima i drugima jer su protivurječnosti velike”, kaže Vukadinović.

Sagovornik Dnevnih novina ističe da je reformu izbornog zakonodavstva tražila opozicija, te da će od svake eventualne opstrukcije Radne grupe koja bude dolazila od te strane, benefite vući DPS.

Govoreći o aktuelizaciji položaja Srba u Crnoj Gori, Vukadinović nema dilemu da iza potezanja tog pitanja stoji najavljeni zakon o vjerskim zajednicama.

“Vidimo da je oko tog srpskog pitanja predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u nekoliko navrata primio predstavnike Srba u Crnoj Gori, odnosno one koji za sebe kažu da to jesu. Vjerujem da je povod tih sastanaka crkvena imovina.To pitanje se, međutim, rješava isključivo zakonskim putem, onako kako je to rađeno u modernim državama”, kaže Vukadinović.

On smatra da vlasti u Crnoj Gori i Srbiji neće dozvoliti dalje raspirivanje strasti na relaciji Podgorica-Beograd zbog crkvenog pitanja, naglašavajući da su odnosi između dvije države lošiji nego što su bili doi prije nekoliko mjeseci.

“Vjerujem da je došlo vrijeme da dva predsjednika i dva premijera sje dnu i razgovaraju o problemima, dilemama, protivurječnostima i da otvorena pitanja rješavaju. Crna Gora i Srbija su najviše u regionu upućene jedna na drugu i nije dobro politizovati neke stvari, kao i narušavati odnose zbog nekih stvari koje nemaju tu težinu da bi se zbog njih produbljivale podjele i narušavali odnosi koji su do nedavno bili najbolji u posljednjih dvadeset godina”, poručuje Vukadinović.

13 Komentara na "Glavni izazovi biće izborno zakonodavstvo i crkvena imovina "

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend