Politika

Glupe izjave: Trampov podsmijeh Trećem svjetskom ratu zapanjio Crnu Goru

Donald Tramp

Crna Gora je mala država sa veoma jakim ljudima, rekao je američki predsjednik Donald Tramp. I uskoro će i sam shvatiti da imaju i jako izraženo mišljenje, piše BBC.

“On je najčudniji predsjednik u istoriji Sjedinjenih Država. Sa ovakvim predsjednikom, s njegovim poznavanjem spoljne politike, ko zna šta se dešava? Spoljna politika nije jača strana Trampa”, rekao je lider SDP-a Ranko Krivokapić za BBC.

<<<Tramp: Ako Crnogorci postanu agresivni eto svjetskog rata<<<

<<<Vlada nakon izjave Trampa: Prijateljstvo Crne Gore i SAD snažno i trajno<<<

“Veoma su agresivni”

U intervjuu za Foks njuz, Tramp je rekao da ova zemlja, sa nešto više od 600,000 stanovnika, može da isprovocira globalni konflikt. Njegov odgovor na pitanje Takera Karlsona je izazvao buru na Jadranskoj obali.

“Hajde da kažemo da je Crna Gora, koja se priključila prošle godine (NATO-u), napadnuta”, rekao je Karlson predsjedniku. “Zašto bi moj sin išao da brani Crnu Goru?”

Mislio je na odluku NATO iz člana 5, da sve zemlje članice moraju da pomažu jedna drugoj u opasnosti. Tramp je razumio njegovu poentu.

“Oni su vrlo jaki ljudi, veoma agresivni. Mogu da postanu još agresivniji i, čestitam, mi smo u Trećem svjetskom ratu”, rekao je Tramp.

Ovakva odluka NATO saveza je pokrenuta samo jednom, i to na zahtjev Amerike, nakon napada 11. septembra 2001. godine.

Boris Raonić, programski direktor Organizacija za ljudska prava Građanskog saveza, bio je među onima koji nisu mogli da vjeruju šta čuju.

Navikli smo da imamo američkog predsjednika koji ujedinjuje i promoviše zapadne vrijednosti, a sada, umjesto lidera, imamo šoumena”, kazao je on.

Raonić kaže da sve to ne bi bilo toliko bitno da je Tramp iole proučio države o kojima govori.

“Očigledno nije čitao ništa što država priprema za njega, tako da dobijamo ove glupe izjave, koje jasno ukazuju na nedostatak znanja i poštovanja uloge koju su SAD do sada imale”, naveo je on.

Ekonomista Luka Jovićević, koji objašnjava da godinama ne radi u struci, zapanjen je izjavom Trampa.

“Ako ispadosmo toliko agresivni, dobro je da nas ima samo 600.000. Šta bi bilo da nas je milion? Cio svijet bi već gorio”, kaže ovaj 37-godišnjak.

Nije, kaže, to očekivao od njega, prije nego što je došao na vlast.

“Ne volimo ga baš ovdje u Podgorici, gledamo na njega kao na tipičnog Amerikanca. A ja navijao za njega da pobijedi Hilari, da malo razmrda establišment. Sad mi žao”, kazao je on.

NATO snage “nisu potrebne”

Trampovo označavanje Crne Gore kao nacije konfliktnih ludaka vjerovatno će biti iznenađenje za milione turista koji dolaze svake godine da uživaju u planinama i plažama.

I to nije slika koju prepoznaje Ranko Krivokapić.

“Mir u Crnoj Gori se ne dovodi u pitanje. Sve je pod kontrolom – snage NATO nisu potrebne u Crnoj Gori”, poručio je on.

Boris Raonić je posebno ozjojeđen Trampovom karakterizacijom savremenih Crnogoraca.

“Crna Gora je napustila militarističku tradiciju prije više od pola vijeka, tvrdnje Trampa su, najmanje rečeno, neprikladne dok pokušavamo da se priključimo Evropskoj uniji. Biti članica NATO-a nam pruža dodatnu sigurnost”, kazao je on.

Ali to ne mora nužno da garantuje poštovanje.

Crnogorskog premijera Duška Markovića je gurnuo Tramp prošle godine u trenutku kada su se čelnici vlade okupili za “porodičnu fotografiju” na samitu NATO-a.

Zašto Crnogorcima nije lako zbog ruskog uticaja

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država je neosjetljiv i prema nedavnoj ruskoj aktivnosti na Zapadnom Balkanu.

Rusija je jasno stavila do znanja da i dalje vidi region kao dio svoje sfere uticaja.

Prije pristupanja Crne Gore NATO-u, tadašnji zamjenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin rekao je da će bivša jugoslovenska republika “žaliti” zbog pridruživanja savezu.

13 Komentara na "Glupe izjave: Trampov podsmijeh Trećem svjetskom ratu zapanjio Crnu Goru"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend