Politika

Godina od stupanja Crne Gore u NATO

Crnogorski parlament je na današnji dan, prije godinu, na Cetinju usvojio Zakon o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora, kojim su obezbijeđeni uslovi za stupanje Crne Gore u NATO.

>>>CG i zvanično dio NATO porodice>>>

Za usvajanje Zakona glasalo je 46 poslanika.

Na sjednici od opozicionih partija prisustvovali su samo poslanici Socijaldemokratske partije.

Istovremeno je na platou ispred zgrade Skupštine Cetinje organizovan protest građana koji se protive ulasku Crne Gore u NATO.

Predstavnici Demokratskog fronta (DF) i organizacija koje se protive članstvu Crne Gore u NATO poručili su sa skupa da neće prihvatiti odluku parlamenta o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora, kojim se obezbjeđuju uslovi za stupanje Crne Gore Alijansi.

Grupa akademika, profesora i javnih ličnosti podržali su ratifikaciju ugovora o pristupanju Crne Gore NATO-u u parlamentu, smatrajući to presudnim i najvažnijim događajem nakon obnove državne nezavisnosti 2006. godine.

Zvanični odnosi Crne Gore i NATO počeli su 29. novembra 2006. godine, pozivom Crne Gore u članstvo Partnerstva za mir (PZM).

Crna Gora se u junu 2014. godine „našla pred vratima“ NATO-a kada su ministri vanjskih poslova Alijanse odlučili da pokrenu intenzivirane i fokusirane razgovore sa Crnom Gorom sa obavezom da do kraja 2015. razmotre da li su zadovoljeni uslovi za upućivanje poziva za članstvo.

Nakon formalnog poziva za otpočinjanje pristupnih pregovora Crne Gore sa NATO-om, sredinom februara 2016. godine, u Briselu su uspješno završeni pristupni pregovori.

Time su se stekli uslovi za pripremanje Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u koji je potpisan na Ministarskom sastanku 19. maja 2016. godine, od ministara, iako je bila uobičajena praksa da ovakve protokole potpisuju ambasadori.

Činom potpisivanja Protokola stekli su se uslovi da Crna Gora kao pozvana država učestvuje na svim sastancima NATO-a, a prvi put u torn svojstvu i na samitu NATO-a u Varšavi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Black Block
Gost
Black Block

Svak je rodjen da po jednom umre
Cast i bruka zive dovijeka

Send this to a friend