Politika

Godina Vlade: Raste BDP, ali i PDV

Vlada Duška Markovića sledeće sedmice obilježava godinu dana rada. Političari i analitičari podijeljeni. Dok jedni smatraju da je Vlada radila najbolje što je mogla i uradila dosta, drugi poručuju da je mogla i više i bolje.

Za mandata ove Vlade, Crna Gora je početkom juna ove godine postala članica NATO. Radi se prva dionica auto puta vrijedna oko 800 miliona eura, realizuje se više infrastruktunih objekata.

Realna stopa rasta u prvoj polovini 2017. iznosila 4,2 odsto, dok je drugom kvartalu 2017. godine iznosila 5,1 odsto, što je najviša stopa od 2008. godine, i jedna je od najviših stopa rasta u Evropi.

Povećana je i prosječna neto zarada u zemlji koja je u prvih osam mjeseci u prosjeku iznosila 510 eura.

Takođe je nastavljeno sa zakonskim usklađivanjem penzija, a proječna penzija u našoj zemlji je najviša u regionu Zapadnog Balkana.

No, osim pozitivnih, ova godina ima i netivnih strana.

Usvojena je odluka da se PDV sa 19 poveća na 21 odsto, što je javnost dočekala na nož.

Definisano je i smanjenje zarada u javnom sektoru funkcionerima za šest odsto i ukidanje naknada majkama sa troje i više dece.

Još jedna informacija obilježila je ovu godinu, a to je odlaganje članstva Crne Gore u EU. Umjesto prvobitno najavljenog da ćemo članica postati 2020., novi rok je 2025. godina. Brisel kritikuje Podgoricu zbog političke krize i stalno poziva opoziciju da se vrati u Skupštinu. Poziva Brisel i premijera Markovića da učini sve kako bi se stvorio ambijent da opozicija prekine bojkot i tako Crna Gora izađe iz “političke krize”.

Raonić: Potrebni hrabriji rezovi

boris_raonic_cdm.jpg

Za direktora Građanske alijanse Borisa Raonića godinu dana rada Markovićeve Vlade proteklo je u veoma turbuletnim političkim okolnostima.

“Selektivni bojkot opozicije je doveo do toga da su usvajana veoma loša rješenja u Skupštini. Nije postojala kontrolna funkcija njenog rada, a sve u atmosferi nagomilanih ekonomskih problema i prezaduženosti i suđenja za pokušaj terorizma. Opozicija je propustila da kroz djelovanje van Skupštine ukaže na brojne probleme u radu Vlade, a stvari se čine gorim jer su po prvi put primijećene i kritike od strane NVO sektora, koje su motivisane nerealno sagledanim problemima, već neostvarenim interesima”, kazao je CdM-u Raonić.

Pred Vladom su, kaže, brojni izazovi.

“U narednom periodu Vlada će se morati mnogo efikasnije raditi na procesu evropskih integracija, gdje već vidimo brojna kašnjenja u rokovima koje je Vlada sama postavila. Partitokratija i kronizam su doveli do spajanja partije i državnog aparata, pa tako imamo prvi put od kada se pregovara o širenju EU, glavnog pregovarača koji je partijski aktivista, a ne nadstranačka ličnost od integriteta”, ocijenio je Raonić.

Vlada koja funkcioniše u uslovima tijesne većine i spornog legitimiteta ipak, kaže nam Raonić, uspijeva da održi dobru regionalnu saradnju.

“Za pohvalu su napori za suštinskim reformama koje pokušavaju nekolicina ministara poput sporta, doskorašnjeg kulture i još nekih. Izazovni period koji je pred nama, u kome se po prvi put sa najvećih adresa osporava proces evropskih integracija, neizbalansirani budžet i višak zaposlenih, će zahtijevati hrabrije rezove, pa ne vidim ništa loše u tome da za takve poteze se ponudi građanima još jednom da daju legitimitet za to”, mišljenja je Raonić.

Suhih: Značajni pomaci na polju makroekonomske stabilnosti

Socijaldemokrate ocjenjuju veoma pozitivnim rad Vlade u prethodnih godinu dana. Njeni rezultati se mogu iskazati kroz, kako kažu, konkretne ekonomske parametre.

“Ostvareni značajni pomaci na polju fiskalne, odnosno makroekonomske stabilnosti. Realne stope rasta BDP-a su najviše u regionu a među najvišim u Evropi.  Zabilježeni su rekordni rezultati kada je u pitanju turistička sezona, dok se kapitalni projekti realizuju zadovoljavajućom dinamikom. Takođe, renomirane međunarodne institucije su kroz svoje izvještaje prepoznale i poboljšanja u dijelu naše konkurentnosti. Sve je to uslovilo i pozitivan odnos kreditnih agencija prema rejtingu naše zemlje”, kazao je za CdM Đorđe Suhih, član Predsjedništva SD.

On je zadovoljan  realizacijom niza reformskih projekata u oblasti obrazovanja (besplatne osnovne i master studije na državnom univerzitetu za preko 3500 studenata, reformisan model studiranja i model finansiranja visokog obrazovanja, veća budžetska izdvajanja).

“I pored navedenih pozitivnih iskoraka, Socijaldemokrate ce insistirati da u narednom periodu Vlada nastavi sa koncipiranjem onih rješenja koja su usmjerena na povećanje zaposlenosti i pravednoj raspodjeli stvorenog, odnosno poboljšanju životnog standarda građanki i građana Crne Gore”, zaključio je Suhih.

Đonović: Nastavljena dobra politika kada je riječ o integracionom procesu

Radom Vlade zadovoljan je politički analitičar Ranko Đonović. Kaže da je Vlada Duška Markovića ostvarila zacrtane programske ciljeve, i u tom segmentu, tvrdi Đonović, nema ozbiljnih kritika čak ni od opozicije.

Đonović tvrdi da je nastavljena dobra i državna politika kada je riječ o integracionom procesu.

“Na međunarodnom planu, Crna Gora je ispoštovana od međunarodne zajednice i daje se podrška Vladi da nastavi u tom pravcu”, tvrdi Đonović.

Kada je riječ o političkom stanju, Đonović kaže da ono pada na “dušu opozicije”.

“U ovom trenutku nemam prijedlog koji bih dao Vladi kako bi se opozicija aktivno uključila u politički život Crne Gore. Jasno je svima da bi opozicija htjela da preuzme vlast, pa da se tek onda vrati u Skupštinu. To svakako neće moći”, zaključio je Đonović.

Abazović: Nije bilo gore Vlade

Za lidera Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića u Crnoj Gori nikada nije postojala gora vlada.

“Nikad parlament nije funkcionisao u ovim uslovima, niti je bila veća politička kriza kada je riječ o funkcionisanju sistema. Način na koji se uspostavila, kako radi, ukupna politička, ekonomska i socijalna situacija je poražavajuća. Ovo je najveći korak unazad od nezavisnosti, pa na ovamo. Od 2006. nismo imali veće političke probleme nego sada”, mišljenja je Abazović.

Ova kriza, akcetuje on, usporava integracione procese.

“NATO je završena priča prije ove Vlade. Ne vidim da su nešto značajno uradili u ovom mandatu. Mislim da Crna Gora zaslužuje bolju i časniju Vladu koja će imati manje afera. Iako se Vlada trudi da malo izvede drugačiju fiskalnu politiku, nastavljena je praksa opšteg zaduživanja”, istakao je Abazović.

Lider URA-e ima i zamjerke na ekonomsko znanje premijera.

“To što se hvale da raste BDP, to je više posledica neznanja šta to znači. Prva zamjerka je bila na izbor novog premijera, on ekonomiju ne razumije. Teško da možemom očekivati neke značajnije rezultate. Poreska uprava je, pored ogromnog duga koji se nagomilao, ipak u posljednjoj godini pokazala veću vitalnost nego ranije, što je dobro. Sumnjam da mogu da idu do kraja, jer su najveći poreski dužnici finansijeri DPS-a. Javni sektor nije taknut. Masovno zapošljavanje u javnim instituciama se nastavlja.

Duković: Opozicija destabilizuje političku scenu

U Demokratskoj partiji socijalista, pak, imaju zamjerke na to što opozicija pokušava da destabilizuje crnogorsku političku scenu.

“To se na naš međunarodni rejting ne održava baš najbolje. Dobijamo pozive da tu situaciju riješimo”, kazao je CdM-u poslanik Halil Duković.

Ipak, napominje, da je Crna Gora stabilno društvo koje ispunjava evropske strandarde.

Negativnim vidi obračun kriminalnih bandi.

“Država je tu dosta efikasna, ali uvezivanje bezbjednosnih službi je uslov da ta borba bude efikasnija”, naglasio je Duković.

Godinu dana imalo je 19 ministara, na čelu sa premijerom, da se dokažu rezultatima u svojim resorima. U protivnom, kako je poručio Marković 28. novembra prošle godine u Skupštini, gdje je izabran za premijera bez prisusutva opozicionih poslanika, biće zamijenjeni.

Slađana Đukanović, Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jad
Gost
Jad

Ovo može samo neciviliovana rulja!! Bolno i sramno da ostavlja bez riječi… Gluvo…tupo….

http://www.vijesti.me/vijesti/ministarstvo-kulture-osudujemo-visedecenijski-neodgovoran-odnos-prema-kulturnim-dobrima-964126

Gaeta
Gost
Gaeta

Oće li mi ovaj stručnjak iz Mojkovca objasniti koji je to broj zemalja zapadnog balkana i od koga smo to ekonomski bolji.

Ruzica
Gost
Ruzica

Samo naprijed, odlicni ste!

Pg-momak
Gost
Pg-momak

Da se napravi 5 miliona bitnih stvari za drzavu, opet bi pricali da je moglo bolje ili da nije nista uradjeno da smo u nekome minusu. a ja imam poruku za iste, pogledajte Crnu Goru 2006 i sad kada polako ulazimo u 2018-tu. Pa mi recite iskreno ima li pomaka?!

Realno
Gost
Realno

Iskreno, ali baš iskreno, gore je.

Boris Nk
Gost
Boris Nk

Naravno da se napreduje na celu sa gospodino Markovicem, opozicija nikad nece biti zadovoljna zato se iz godine u godinu gase.

Gaeta
Gost
Gaeta

E jadno ti je razmišljanje.Pusti ti opoziciju neka je tamo đe je ,oni ipak ne odlučuju i nemaju ovlašćenja da vode državu.Ali evo tridesetak godina jedna grupa kojoj narod daje većinu glasova nije baš nešto unaprijedila Crnu Goru.Istina ima neđe napretka ali u globalu to je vrlo malo i mršavo .Tridesetak godina nije malo da se ozbiljnije napreduje i da… Više »

Junosa
Gost
Junosa

Sto se tice ulaska u nato, uslo se zbog interesa odredjenih grupa a i radom prethodnih sastava vlade..ovi su imali veze sa ulaskom koliko i ja..inflacija eura 4 %, pdv porastao 2% tako da povecanje zarada od 5% izlazi na pad zarade od 1%, malo sam zamotao ali ne koliko su oni zamotali, realnost je da smo raspad koji prezivljava… Više »

Repulzija
Gost
Repulzija

Kad je Djonović zadovoljan mogu misliti dje smo.

Mila
Gost
Mila

To je opozocija koja je za svoju korist a ne za korist naroda zato ih iz godine u godinu narod kaznjava!

Andric
Gost
Andric

S obzirom kakva nam je opozicija i njen ucinak mi smo odlicni!

Vladan
Gost
Vladan

Opozicija se zali na dosadasnje rezultate, a ona ne zeli da duje u parlament samim tim je tesko i funcionisati normalno, a i donositi odluke i zakone. Ucinjeno je dosta mada je moglo jos da se ucini.

Gaeta
Gost
Gaeta

A đe nestade Sveto, čiji li je on ?

Send this to a friend