Politika

Godina za nama unijela novu energiju u proces evroatlantske integracije

Na marginama 73. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija danas je u Nujorku održan sastanak ministara vanjskih poslova u okviru Američko-jadranske povelje A5, čiji je domaćin bio ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, koji je istakao da je godina za nama unijela novu energiju u proces evroatlantske integracije.

Sastanak je organizovan u okviru crnogorskog predsjedavanja A5.

Darmanović je kazao da Crna Gora u kapacitetu predsjedavajuće zemlje, a kao najmlađa članica NATO-a, nastoji dodatno promovisati politiku otvorenih vrata, te podstaći razmjenu iskustava i pružanje političke i praktične podrške zemljama regiona u integracionim procesima.

“Godina za nama bila je veoma važna. Unijela je novu energiju u proces evroatlantske ali i evropske integracije, te podstakla razvoj i saradnju u okviru regionalnih mehanizama“, kazao je Darmanović.

Ocijenio je da, veoma uspješnom funkcionisanju Američko-jadranske povelje, značajan doprinos daju i zemlje posmatrači.

“Učešće i doprinos naših posmatrača – Srbije, Slovenije i Kosova – posebno je vrjednovan u okviru A5, one daju pravu regionalnu dimenziju ovom forumu”, istakao je Darmanović.

Šef crnogorske diplomatije je kazao i da veoma intenzivna agenda saradnje potvrđuje da je A5, i dalje, veoma važan mehanizam za jačanje saradnje u oblasti sigurnosti ali i dodatan podsticaj evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

“Danas su ovdje predstavnici zemalja članica A5 od kojih su tri već u NATO-u, a Makedonija je nedavno pozvana da započne pregovore o pridruživanju. Nadam se da će uskoro postati 30. članica Alijanse i vjerujem da će ovaj značajan napredak na evroatlantskom putu dati doprinos pozitivnom ishodu predstojećeg referenduma. Rezultati koje ostvarujemo kontinuirano pokazuju da A5 uspješno ispunjava misiju definisanu osnivanjem“, kazao je Darmanović.

Zaključio je da Crna Gora tokom predsjedavanja, ali i nakon, ostaje u potpunosti posvećena agendi Američko-jadranske povelje, jednako promovišući vrijednosti Sjevernoatlantskog saveza i tijesno sarađujući sa susjedima, doprinoseći na taj način, prvenstveno, regionalnoj stabilnosti i napretku.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Žabo
Gost
Žabo

Uh dobar je ovaj omlet sto jedu. A i onaj kroasan ako je slatki…

Globetrotter
Gost
Globetrotter

Kako je ovo jedan fini gospodin..QQ majko..

Send this to a friend