Politika

Gojko Perović tvrdi: Vladi se ne može vjerovati, Crkva neće nasjesti

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović je danas u ime Mitropolije crnogorsko primorske i eparhija SPC u Crnoj Gori  saopštio da Vlada ne samo da nije dala dodatne garancije za sigurnost pravnog položaja Crkve, već je svojim djelovanjem i nevještim prikazivanjem činjenica, samo pojačala utisak sveštenstva i naroda da joj se ništa ne može vjerovati. Perović je nakon neuspjelih pregovora ekspertskih timova Vlade Crne Gore i SPC o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti kazao da su postupci Vlade “samo jedan velemajstorski marketinški trik, na koji – bar mi u Crkvi – ne možemo da nasjednemo”.

<<<Marković: Pregovori bez rezultata, od SPC u Crnoj Gori smo tražili samo da se registruje<<<

<<<Pažin: Ponuda Vlade SPC-u krajnja linija kompromisa, ne vidimo smisao nastavka dijaloga<<<

Obraćanje rektora Cetinjske bogoslovije Gojka Perovića prenosimo u cjelosti:

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori u proteklih godinu dana ima veliki problem sa činjenicom da je u Skupštini Crne Gore usvojen Zakon o slobodi vjeroispovjesti, na način da ova Crkva nije konsultovana na ”otvoren, inkluzivan i institucionalan način” kako je to preporučivala Venecijanska komisija i druge relevantne međunarodne adrese.

To je učinjeno bez adekvatne javne rasprave i bez poštovanja procedura uobičajnih za donošenje zakona u ovoj državi. Pomenuti zakon ima pretenziju da mimo ustavnih odredbi i drugih propisa ove zemlje crkvenu imovinu prevede u državnu svojinu. Pored toga, on je načinjen i sa namjerom da preuređuje status i identitet SPC u Crnoj Gori, a sve u skladu sa neustavnim nastojanjem vladajuće partije, više puta javno i nedvosmisleno objavljene, da želi da formira neku svoju ”državnu crkvu”.

I pored svega toga, Crkva je svoje brojne primjedbe (najprije dostavljene Vladi i međunarodnim institucijama, u obimu od preko devedeset kucanih strana) svela na korekciju svega šest od ukupno 66 članova, koliko ovaj zakon sadrži. Radi dobra i mira, radi najveće moguće saglasnosti svih u Crnoj Gori, podržali smo 90 odsto ovog i ovakvog zakonskog teksta. Onda kad su započeli naši mirni i molitveni protesti vjernika i građana i kad je većina pravoslavnog crnogorskog stanovništva otvoreno i javno podržala naš stav oko ovog zakona, mi smo pred Vladu Crne Gore iznijeli takvu kompromisnu formulaciju koja traži izmjenu tri člana koja se tiču registracije crkava i vjerskih  zajednica, i još tri koja se tiču tretiranja vlasništva crkvene imovine.

Ova posljednja tri (članovi 62, 63 i 64) predstavljaju zasebnu tematsku cjelinu i objedinjena su istovjetnim anti- zakonskim nastrojenjem (kršenjem važećih crnogorskih propisa i sudske prakse) i neprimjerenim ubacivanjem svojinsko-pravnih tema u zakon koji se tiče vjerskih sloboda i ljudskih prava. Od prvoga dana kad je ovaj zakon usvajan, pa sve do danas, bilo smo mišljenja da je brisanje sva tri ova člana, i zamjena boljom, pravnički jasnijom i pravednijom formulacijom, minimum svih naših minimuma po ovom pitanju. Drugim riječima, opstanak bilo kojeg od pomenuta tri člana, smatramo, trajno bi narušio crnogorski pravni sistem, i Pravoslavnu crkvu diskriminisao u odnosu na druge crkve i vjerske zajednice.

Dakle, niti smo ikada tražili po svaku cijenu da cio Zakon bude pisan po našem diktatu, niti smo ikada bili protiv da se u Crnoj Gori, državi svih nas, ovo pitanje na ustavan i zakonski način reguliše. Sa ovim našim stavom upoznata je cjelokupna crnogorska javnost, ali i ambasade uglednih svjetskih demokratija, kao i institucije Evropske unije i Ujedinjenih nacija. Vjerujemo da je upravo na preporuku i uticaj međunarodnih institucija došlo do dijaloga Vlade i SPC u februaru i martu ove godine, uprkos početnom stavu ovdašnjih vlastodržaca da se o usvojenom zakonu nema šta pregovarati ni sa kim, odnosno da se može diskutovati eventualno samo o njegovoj primjeni, ali nikako o promjeni. Početkom marta 2020. godine ipak smo imali ponudu Vlade da se priča i o promjeni zakonskog teksta. Tada smo, na prvom sastanku tzv. ekspertskih timova, iznijeli detaljnu argumentaciju u pogledu brisanja pomenutih članova (od 62 do 64) za koju je od strane predstavnika Vlade rečeno da je ”stručna i argumentovana”. Ovo znači da naši zahtjevi po ovom pitanju nijesu bili ni antidržavni, ni neutemeljeni, već krajnje umjesni i, što je najvažnije, ostvarivi.

Vladini eksperti su tada primili k znanju naše primjedbe, i obećali da će nam na njih odgovoriti civilizovano, blagovremeno i napismeno, kako smo ih i mi njima dostavili. Jako je važno naglasiti da tom prilikom, a ni ranije kod samog izglasavanja Zakona, nije bilo pomena o problematičnosti druga tri naša predloga o izmjeni članova koji tretiraju pitanja registracije. Naprotiv, rečeno nam je kako tu niko ne vidi neko veliko pitanje – što smo razumjeli kao prirodan stav. Jer, prije svega, obavezu registracije za SPC u Crnoj Gori (kao tradicionalnu i vjekovnu Crkvu na ovim prostorima  nijesu predviđali ni prethodni crnogorski zakoni, a drugo – registracija nije jedina i isključiva forma potvrde pravnog statusa neke crkve ili vjerske organizacije u modernoj državi, i to zna cio civilizovani svijet.

Ali, bez obzira na sve to, Crkva je Vladi Crne Gore dostavila umjesan predlog kako da se utvrdi pravni status Mitropolije i svih eparhija SPC u Crnoj Gori, koji je blizak prethodnim zakonskim rješenjima, i koji pokazuje da nikada nijesmo bježali od evidentiranja (prijavljivanja) svoje djelatnosti pred državnim organima.

Uslijedila su četiri mjeseca potpunog ćutanja od strane Vlade. Od marta do maja, to ćutanje donekle možemo da opravdamo trajanjem epidemije, iako, s obzirom na važnost teme, nikako nam nije objašnjiva totalna obustava komunikacije sa Vladom po ovom pitanju. Tehničkih mogućnosti je svakako bilo, ali odgovora Vlade nije bilo. Ovo nam je još čudnije ako znamo da smo sastanke od juče i prekjuče vodili u mnogo težim epidemiološkim uslovima nego što su bili u martu i aprilu kad je dijalog prekinut. A dodatno opterećenje za Crkvu pričinjava činjenica da smo se zvanično obratili Vladi 11. maja, sa pozivom na nastavak pregovora – i do prije neki dan, nije bilo nikakvog odgovora. Moramo se sjetiti da je takva bila praksa ove vlasti i tokom 2019. godine, kada su mjeseci prolazili u potpunom ćutanju i obustavi komunikacije.

Nezvanični sastanak dvojice naših arhijereja sa predsjednikom i premijerom Crne Gore, bolje i da ne pominjemo, jer je on više protekao u tonu rasprava o statusu Crkve u Crnoj Gori (čime smo još jače utvrđeni u stavu da državni vrh ima antiustavna nastrojenja), nego u razgovoru kako da dovršimo pregovore o Zakonu (koji, za razliku od prethodne,  jeste tema u ingerenciji državnih vlasti). Tadašnja navodna ponuda da se primjena Zakona obustavi do odluka Ustavnog suda ili kasnije Suda u Strazburu, je višestruko neutemeljena i unijela nam je dodatni osjećaj nesigurnosti jer: niti Ustav dozvoljava mogućnost obustave djelovanja već izglasanog Zakona; niti je pravno izvjesna okolnost odluka Ustavnog suda (nema jasnog roka ni za početak ni za završetak njegovog djelovanja) koji trenutno radi u vd stanju; niti Sud u Strazburu dejstvuje prije nego što se Zakon počne primjenjivati. Dakle, nuđeno nam je nešto što niti je realno, niti je samim tim sprovodivo.

Našu objavu da poslije Petrovdana ne želimo pregovore, uputili smo samo i jedino iz razloga što ni tada ni danas nijesmo željeli, da nakon toliko vremena strpljenja, čekanja i spremnosti na razgovore – sve dobije kontekst predizbornih aktivnosti vladajuće partije. I danas smatramo da je to jedan principijelan stav. Ipak, i pored svega toga, na poziv iz Vlade smo se odazvali, iako je termin za razgovore bio višestruko neprimjeren, kako zbog pomenutog političkog konteksta, tako i zbog sve gore zdravstvene situacije (koja je, podsjećamo, Vladi bila razlog za četvoromjesečnu i jednostranu šutnju). A da ne govorimo o negodovanju velikog broja vjernika zašto se pod takvim uslovima uopšte prihvata taj poziv.

Međutim, vjerni dijaloškom i ljubavnom biću same Crkve, uzimajući u obzir i najmanju mogućnost da do nekog dogovora ipak dođe, pošli smo na razgovore. Nadali smo se da nas čeka barem nastavak onoga što smo obustavili u martu. Na našu veliku žalost, grdno smo se prevarili. Kao da nikada ništa nijesmo pričali o suštini naših primjedbi na šest problematičnih članova Zakona, dočakao nas je predlog da se od famozna tri člana (62 – 64) mijenjaju samo dva!? Iako je svakome jasno da je taj sinopsis tri antiustavna člana neodvojiv, i da zadržavanje bar jednog u izvornom obliku obesmišljava bilo kakvu promjenu druga dva. To smo iscrpno obrazložili vladinim ekspertima u obje faze razgovora i sva stručna javnost zna o čemu se tu radi.

Ni na nivou principa, a ni na nivou praktične upotrebe ovakvog zakona u sudskoj praksi, Crkvi nije prihvatljivo da ostanu formulacije zapisane u odredbama člana 62. Samo neko krajnje neupućen u temu, a ljudi iz Vlade to nijesu, mogao bi da kaže ili pita ”Zar Vam je malo što smo promijenili ova druga dva člana”? Propisivanje ”državne svojine” nad objektima koji su zakonski upisani na ”treće lice” (u ovom slučaju Crkvu), tek tako, zakonskim ukazom – jeste šamar crnogorskom zakonodavstvu, ali i samoj Crkvi – koji nas je i izveo na ulice, i koji ne možemo previdjeti zbog namjere Vlade da nam polovično usliši ostale primjedbe. I to nije nikakva ”naknadna pamet” ili još manje inat – nego naša primjedba zapisana na amandmanu dostavljenom Skupštini, još u decembru prošle godine!

Suština je sljedeća: crkvenu imovinu nećemo otimati onako brutalno kako smo najprije izglasali u skupštini, ali ostajemo pri osnovnoj namjeri da je otmemo. Crkva sada ima veću komociju na sudovima, ali će sudovi i dalje suditi po zakonu koji tvrdi da je nekada bilo – nešto što nikad nije bilo!

Ali, to bi sve, možda, mogao biti predmet daljih pregovora i razgovora sa nekim dobronamjenim partnerima, da nas nije dočekao zahtjev u formi ultimatuma ”Ove naše korekcije, na koje smo pristali – dobićete ako se registrujete”!! Baš tako su nastupili iz ekspertskog tima Vlade, na početku sastanka 20. jula.

Prva, od četiri tačke našeg ”Predloga o izmjenama i dopunama Zakona” odnosi se na izmjenu člana 24. Taj član propisuje registraciju, bezmalo kao obavezu za crkve i vjerske zajednice – dok mi u predlogu nudimo evidentiranje kao jednako priznatu i prepoznatu pravnu tekovinu civilizovanog svijeta.

S obzirom da je motiv naših sastanaka upravo bio razmatranje prostora za promjenu zakonskog teksta, a nikako za bezuslovnu primjenu zakonskih odredbi – to smo doživjeli kao narušavanje samog duha našeg sastajanja i pregovora. Sadržajno gledano, ni ovaj Zakon, ovakav kakav je – ne predviđa obavezu ničijeg registrovanja, niti je pojam obavezne registracije bio poznat Crkvi u ranijim rješenjima crnogorskog zakonodavstva, iako premijer pogrešno tvrdi da je to bila obaveza po prethodnom zakonu u kojem uopšte nije ni postojao pojam registracije. Da je postojala obaveza prijave već postojećih vjerskih zajednica, ne bi se valjda čekalo sve do 2010. godine da se tako nešto zatraži od Mitropolije i eparhija SPC, Rimokatoličke Crkve i Islamske zajednice.

Naprotiv, mogućnost (a nikako obaveza) registracije jeste civilizovan institut pravne i demokratske države, a ovakvo uslovljavanje obaveznom registracijom, jeste samo i jedino, potvrda nama hrišćanima – sveštenstvu i vjernom narodu, da je ova vlast nepokolebljiva u progonu Crkve i nastojanju da od nje načini neku državnu instituciju. A to doživljavamo kao atak na sekularno ustrojstvo zemlje, zapisano u njenom najvišem pravnom aktu.

Narodski rečeno i da svakom bude jasno: država hoće da nas upiše i tretira kao jučerašnje, iako smo davnašnji. A tako jučerašnji nemamo rašta dokazivati da smo mi oni koji su vjekovima gradili i održavali crkvenu imovinu u Crnoj Gori. Naravno – sve se to dokazuje na sudu, ali zašto nam ova vlast, pred državnim sudovima i šalterima, prekraja
krštenicu? Vodi li to objektivnom i pravednom suđenju ili prevari?

Primjenom sada važeće odredbe člana 24. i dovođenjem Crkve u situaciju da ”pravno postoji” od dana registracije, odnosno da ona nema pravni kontinuitet sa prethodnim vremenom, dovodi se u nesigurnost i ona crkvena imovina nastala poslije 1918. godine. Na taj način ta bi imovina predstavljala tzv ”ničije stvari” i po tom osnovu mogla bi da pređe u državnu svojinu, naročito pred nekim neobjektivnim sudom.

Registracija se zahtijeva samo od Mitropolije i ostalih eparhija SPC u Crnoj Gori, dok će sve ostale postojeće Crkve i vjerske zajednice (Nadbiskupija barska, Biskupija kotorska, Mešihat Islamske zajednica, Jevrejska zajednica, kao i dvadesetak drugih) biti upisane u evidenciju već postojećih vjerskih zajednica, a ne u registar. Mitropolija i sve ostale eparhije traže samo ono što pripada i drugima – da budu upisane kao već postojeće u evidenciju, a ne u registar, kao da se iznova pravno rađaju.

Zalažući se za jednakopravnost svih građana ove zemlje i podržavajući građanski karakter crnogorskog društva i miran suživot svih njenih građana, Mitropolija i ostale eparhije Srpske Pravoslavne Crkve, budući vjerske ustanove koje okupljaju ubjedljivo najveći broj vjernika Crne Gore, ne žele ništa više prava nego što ih imaju ostale Crkve i vjerske zajednice. Ovakvim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti to nije i ne može biti obezbjeđeno. Pravoslavna Crkva i njeni vjernici će biti grubo diskriminisani.

Takođe, netačne su tvrdnje premijera da je naša Crkva izbjegavala svoje obaveze prijavljivanja boravka jednog broja sveštenika, monaha i monahinja koji nisu državljani Crne Gore, kao i poreskih obaveza. Istina je, naime, da su upravo državni organi nezakonito uskraćivali boravak sveštenstvu i monaštvu, što je bezbroj puta dokazano pred sudovima ove  zemlje. Što se poreza tiče, treba znati da je Crkva uplatila ogromne sume poreza svih ovih godina (poreza na nepokretnosti, poreza na promet nepokretnosti, PDV-a, carina…), kao i PIO i zdravstvenih doprinosa. To što postoje određeni dugovi za lične doprinose nije samo problem Crkve već mnogih, pa i državnih, ustanova pri kojima radi veći broj ljudi.

Odnos prema pravnom poretku ove države, koji je danas problematizovao i potpredsjednik Vlade, Srpska pravoslavna crkva je pokazala još u prvim danima nakon referenduma održanog 21. maja 2006. godine, kada je, podsjećamo, Sveti arhijerejski Sabor SPC, već 26. maja donio odluku da, upravo povodom obnove državnosti, potvrdi da Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori sačinjavaju eparhije Srpske pravoslavne crkve koje djeluju u Crnoj Gori, a da njihovi arhijereji sačinjavaju Episkopski savjet. Ta odluka je već 1. decembra 2006. godine, od strane tih arhijereja, predata na ruke tadašnjem predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću.

Iz svega navedenog, zaključujemo, da su jučerašnje premijerovo i današnje potpredsjednikovo nabrajanje ”brojnih ustupaka” i ”krajnjih linija kompromisa” samo jedan velemajstorski marketinški trik, na koji – bar mi u Crkvi – ne možemo da nasjednemo. Jer sve ovo pobrojano svjedoči o politici monologa kod vladajuće partije; o dijalogu koji se, na jedvite jade, vrši pod raznovrsnim pritiscima, a ne od srca i ne iskreno; i onda o – samim tim – neupotrebljivim i polovičnim rješenjima, na koja, najstarija institucija ovog društva ne može pristati, jer je postojala i u vrijeme znavenijih zakonodavaca od ovih današnjih, pa nije pristajala da poništi samu sebe.

Ukupno uzevši, u svim ovim pregovorima, Vlada ne samo da nije dala dodatne garancije za sigurnost pravnog položaja Crkve, već je svojim djelovanjem i nevještim prikazivanjem činjenica, samo pojačala utisak sveštenstva i naroda da joj se ništa ne može vjerovati.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Titograd
Gost
Titograd

Svetosavska fašistička sekta ne miruje.

Đurađ
Gost
Đurađ

A tebi se moze vjerovat, pod onom sramnom slikom koju drzis na zidu! Nikad vise 1918!

eko
Gost
eko

Koji je ovo folirant! Vuk u jarećoj koži.

malo pravopisa
Gost
malo pravopisa

a vama se moze vjerovatti? sektasi i uzurpatori , ratohuskaci su vam u redovima, sramna ste organizacija i to samo ne vise vase ovcice iz stada kojima ste mozak isprali.

kokan
Gost
kokan

SEKTA! Koja je umislila da je jača od države.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ovaj pop Gojko je puno gledao Balkanskog špijuna. Sve neke zavjere i podvale, sve protiv njegove SPC… Čak i kad im se daje ono što su tražili, popovi nešto strecaju. Oče Gojko, biće da ono što vama stvarno treba jeste ono što se dobija na izborima, zar ne? Svetinje, registracije itd. su tek izgovori, sad to vidimo.

končar
Gost
končar

Alo ,samo registracija.Ti Peroviću tu priču prosipaj po zapadu đe je sličan zakon usvojen i niko se ne buni,uključujući spc.Mnogo ste zabičili.

Sasavica
Gost
Sasavica

Nijesam ni za ove ni za one tj nijesam vam uopste za Partije I Popove jer oni su Vam najveci BOGATUNI 😀 Ali ajd sad priznajte zar ne zovete kada zagusti ili Boga ili popa ili Partiju za koju glasate da Vas spasava 🤣😃😃😃😃😃😃😃 Ja vazda ” Boze pomozi “”” a Vi ne zovete nego kuckate direktno na vrata da… Više »

malo pravopisa
Gost
malo pravopisa

nik ti sasvim pristaje.

Katica
Gost
Katica

Divan čovjek!

malo pravopisa
Gost
malo pravopisa

za zaobici u sirokom luku.

Emanon
Gost
Emanon

Pre komentara procitajte tekst. Zakon vazi JEDINO za SPC: “Registracija se zahtijeva samo od Mitropolije i ostalih eparhija SPC u Crnoj Gori, dok će sve ostale postojeće Crkve i vjerske zajednice (Nadbiskupija barska, Biskupija kotorska, Mešihat Islamske zajednica, Jevrejska zajednica, kao i dvadesetak drugih) biti upisane u evidenciju već postojećih vjerskih zajednica, a ne u registar. Mitropolija i sve ostale… Više »

Titograd
Gost
Titograd

A kako bi bilo da se malo baviš svojom zemljom? Kod vas u srbiju ova svetosavska sekta je registrovana.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Radi se o tome da su vjerske zajednice koje navodiš (katolička, islamska, jevrejska…) posao registracije VEĆ odradili nakon osamostaljenja CG, pa je suvišno da to opet čine. SPC se, međutim, JOŠ UVIJEK NIJE REGISTROVALA u samostalnoj državi CG, u tome je problem. Bilo gospodi ispod časti valjda.. Tako da otac Gojko manipuliše činjenicama kako njemu, tj. Ristu, odgovara.

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

postanite svjedok saradnik.
ili sklopite sporazum o priznanju krivice.

mačor
Gost
mačor

Cg zakoni se moraju poštovati,sveštenstvo SPC se bavi politikanstvom,litijašenje je zloupotreba vjerskih sloboda,protjerivati popove koji ne poštuju cg zakone.

Max
Gost
Max

Za svaku vijest koja vam se ne objavljuje koristite rijec “tvrdi” ali stalno.

Mongro
Gost
Mongro

Auuuu….koju priču ovaj prosu! On je umislio da ako više priča, da će biti uvjerljiviji? Mudrac sažme misao u jednu ili par rečenica, a ovome treba i publika, i kamere, i prostor, i priprema, i podsjetnik, i cijeli dan vremena….za šta(?), za ništa!

Mongro
Gost
Mongro

Mudraci ne prosipaju previse rijeci. Njima je dovoljno jako malo “prostora”. Za ovog filozofa spc neophodno je prikopcati akumulator na diktafon. Kako ga vilice ne zabole?

Mestar
Gost
Mestar

U ovolikom tekstu nisam mogao da nadjem jednu jedinu hriscansku zdravorazumsku recenicu. Svaka recenica se bazira na lazi i demagogiji. Narod ih je prozreo. Ovakvim potezima su jasno svima dokazali da ih uopste nije briga za crkve i manastire vec samo sa sacuvaju svoje ilegalne poslove van okvira drzave i prava. Mislim da bi oni na sve pristali ali nikada… Više »

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Goki kao pravi Čičin pionir konačno otvorio karte. Ko ono reče fin i dobar? Jes do ure, svi oni redom koliko ih ima tamo.

Papaja
Gost
Papaja

Crni Gojko doziveli ste sah mat! Mozes i roman da napises al to ne mjenja cinjenicu. Zadnja registracija koju vam je Aleksandar izdao istekla je 2006. Jasno je vama kud plovi vas brod .. pravo na dno! Ne vucite na dno sa vama izmapulisan narod , jer to niko ne zeli. Ima vas i glasni ste al ima i nas.… Više »

Promontenegro
Gost
Promontenegro

Možeš plakat Gośa!

Aproksimativno
Gost
Aproksimativno

Najveca balkanska mafijaska organizacija SPC nema povjerenja u organe vlasti!!! Ahaha pa bilo bi cudno da je drugacije. Kako je ovo suludo, Drzava mafiji nudi da se legalizuje i to bez krivicne odgovornosti a oni nece, kazu isplativije je ilegalno 😂🤣😂 putuj Evropo mi necemo nidje

Naroz
Gost
Naroz

Mozhe li neko da prepricha shta je Gojko napisao u ovu sitnu knjigu, preopshirno je?

Popaj
Gost
Popaj

Mlad si Gośa, nisi los u perfidnosti, ali ipak mlad si i nezreo si. Da se diplomatija izucava u bogosloviji znao bi sta mislim ovako cu ti reci samo : Z4

Robert
Gost
Robert

Tako je oce Gojko. A sad da vidimo šta pišu sljedbenici Sekule Drljevica.

Posrbica3'13
Gost
Posrbica3'13

Roberte ja sekte nikad necu bit a za tvoj komentar veliko MRS.

crnomace
Gost
crnomace

Па и Гојко је био црногорац правосавне вјероисповјести и признавао да је црногорска црква била независна. Па се ни њему не може вјеровати.

Pokahontas
Gost
Pokahontas

Vi kao sedbenici popa Mace, Draže Mihajlovića, Nedića i Ljotića… nešzo nekome da rečete..

Gaeta
Gost
Gaeta

Vama ovaj zakon ne odgovara, samo iz jednog razloga,kontrola biznisa.Mnogo ste osilil i to bespravno.Vama su gospodine Gojko,svetinje =biznis.Na veliku žalost,vjeru ste zloupotrijebili u finansijiske svrhe.Više ličite na biznismene,a više zvučite kao velikosrpska-okupatorska paravojna formacija.
Da nije žalosno,bilo bi smiješno.
DA JE VJEČNA CRNA GORA!!!🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Aj polako u Gaetu, lijepo je vrijeme za kupanje…

Posrbica3'13
Gost
Posrbica3'13

Ne noti srbijanac traktor pa bg pasaluk.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Свака ти је ко Његошева Перовићу. Живио!

globe
Gost
globe

A jes, kako ne, samo što nije. NI TI NI ON NEMATE NIŠTA S NJEGOŠEM.

Promontenegro
Gost
Promontenegro

budimo realni, mlatiš gluposti

Ivan
Gost
Ivan

Pope požurio si, umorićeš se za finiš izborne kampanje.

Istina
Gost
Istina

Sad nas ti ubjedjuješ da mi nijesmo dobro čuli i shvatili.

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Slušaš ti premijera, pušti ostale…

Anonimous
Gost
Anonimous

Šta je sa Amfijem zlatoustim?

Sasa Cg
Gost
Sasa Cg

Pitanje je da li uopšte ima vjernika među ovim SPC popovima, jer oni pričaju sve kontra onoga što propagira vjera.

Boro
Gost
Boro

Ima li koje svešteno lice u ovu SPC ili su sve političari i četnici, ka ovaj?

Darina
Gost
Darina

Ja mislim da ovim popovima treba dijeliti besplatno kontracepciju. Kote se ka Kinezi pa svi kupuju one velike aute ta petoro đece.

Montenegrin
Gost
Montenegrin

Jer imaju 150€ po đetetu!!

Fenix
Gost
Fenix

Koliko si uobazen i pun sebe moj dobri Gojko

Promontenegro
Gost
Promontenegro

“Dobri”

Kotor
Gost
Kotor

Ne damo svetinje, svetosavcima i satanistima.

Cg kontras
Gost
Cg kontras

Prijavite se pope…sva prica pocinje tek onda. Priznajte drzavu Crnu goru time sto cete se prijaviti. Bez toga, osnovnoga, da sam Vlada sve bih vam uzeo

Mitar
Gost
Mitar

Ne znam da li Vladi moze ali tebi sigurno ne. Sama cinjenica da se samoprozivas rektorom a vodis srednju skolu pokazuje svu tvoju duhovnost i skromnost koju kao toboš neko duhovno lice valjda treba u osnovi da posjedujes. Kad su te tvoji Cuci prozreli sve je jasno.

Elektra
Gost
Elektra

što brate nijesi konkretan – reci u tri rečenice sta ste pričali dva dana, oko čega se slažete, oko čega ne

A ne od kulina bana…

ElPatron
Gost
ElPatron

Pametno pope nema se tu kome vjrovat

Anonimous
Gost
Anonimous

Na sreću niko se od vas i ne pita…

Cinjenice
Gost
Cinjenice

Njemu prvom nista ne treba verovati

podrumar
Gost
podrumar

Mislio am da si prisebniji od Džomija, aliiiii….

sta mislite ko ste i đe ste?

Milica
Gost
Milica

Izdajniče svoje zemlje stidi se svog ponašanja. Generacije ćete pamtiti po neljudskim izjavama i djelima

Jelena Savojska
Gost
Jelena Savojska

Vise nece da nose transparent ” Ne damo svetinje”, sad ce da bude “ne damo registraciju”…😋😋😋😋😋😋

4 C
Gost
4 C

Skinite rukavice i nazovite konacno stvari pravim imenom onako kako je i Amfilohije postao politicki akter i pozvao narod da glasa za (prosrpsku) opoziciju. Ne treba uopšte “devedeset gusto kucanih strana” za ono sto SPC hoce u i od Crne Gore. Hoce da promijeni vlast (milom + izborimsća ili silom – litijama koje treba da prerastu u pobunu) i da… Više »

I HAVE
Gost
I HAVE

Gojko bi da radi na crno! Njet, njet Gosha!

Nikšić
Gost
Nikšić

Oče Gojko, kad biste i na misekund povjerovali da Bog stvarno postoji, bili biste jaaako uplaseni. Nijesu ni ovi sa druge strane stola bolji od Vas i Vaših, ali se, bar, ne foliraju. Vi ste pravi pravcijati farisej.

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Eto ti si vjernik, vidi se…

Anonimous
Gost
Anonimous

Katunjanin drugi ili treći nivo, a Gosha 6 ili 7 nivo kod onog drugog koji nije Bog…

mrkela
Gost
mrkela

Svaki vjernik neka otvori crkveni kalendar i pročita 4 crkvenu zapovjest sve će mu biti jasno i čija je crkva !

Lida
Gost
Lida

E moj Gojko okreni se svojoj drzavi jadan ne bio,neka ti srbovanja to su prosla vremena.Joanakije i Risto ce te prevariti i pustiti niz vodu.

Gogi
Gost
Gogi

Pa je li Crna Gora vjerska ili svjetovna država da bi se o zakonodavnim i političkim stvarima trebalo sa crkvom pregovarati ? Pregovara li u drugim državama ovako vlast sa crkvom i je li Gojko Perovic političar a MPC partija ?

PG_man
Gost
PG_man

MCP ti je neki miks politicke partije, privrednog društva i obavještajne organizacije, čiji je permanentni cilj ukidanje države Crne Gore.

MILOŠ
Gost
MILOŠ

Pope primiri malo da i prije izbora ne dobijete po prstima! Nemamo mi Crnogorci više šta da vas pitamo! Zakon se već primjenjuje, a ti se zapitaj gdje ćes, kad te neće ni u tvom selu. Na Cetinju ga više nećeš “rektorovati”, a zavisno o daljem brbljanju, možda ćeš u poljoprivrednike (traktorom)!

Istina
Gost
Istina

Gośa se pokušava dokazati i pokazati kao Srbin veći i od sv.Sebe nebi li śeo u stolicu patrijarha…A ni ti Gosa, ni Risto, ne možete ni u obzir doći za tu funkciju samo zato što ste CRNOGORCI😅😅😅😅.

Anonimous
Gost
Anonimous

U pamet se, tako su izigrali Nikolu…

Jelena Savojska
Gost
Jelena Savojska

Sta prica ovaj lik, je li ovo realno ljudi??????

Crni panter
Gost
Crni panter

Gdine samo prihvatite istinu a to vam je i vjerska obaveza da vjerski objekti u kojima sluzite pripadaju drzavi Crnoj Gori, registrujte se kao sto svuda radite i problem rijesen.Budi ucenik jevandjela a ne materijalizma.

Праведник
Gost
Праведник

Да знам да су сви коментатори прочитали 10% књига колико овај човкек сам,вјероватно бих стао на њихову страну. Међутим обраћати се на овај начин,оваквом човјеку,стид је мала ријеч. Пих нељуди.

Dragica
Gost
Dragica

Sto je bolje sto je nacitan,kad je izdajnik svoje zemlje.

Torsades
Gost
Torsades

Tipican komentar covjeka koji nije sklon citanju knjiga…

Kocho
Gost
Kocho

Pravednik .. Da je neko procitao milion knjiga ,to ne mora znaciti da je dobar covjek,ovdje je sve jasno covjek brani to srpsko,boli njega…Za Crnu Goru,da si svjestan toga znao bi da on to ne priznaje samo demagogija da bi pridobijo ove koje se drugačijem osjecaju!zato batali pricu da te zamolim!Jer bog nije ni Crnogorski ni Sprski,a da im je… Više »

Jelena Savojska
Gost
Jelena Savojska

To sto je obrazovan i nacitan pozdravljam, ali ne znaci da cu da dozvolim da mi se neko sprda s glavom…Vlada je bila spremna na izmjenu Zakona i da se odmah u parlamentu glasa za ..kakva prevara…ovo je toliko bezobrazno da ja rijeci nemam!!!!

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Jeco, nedaj da ti se niko sprda sa glavom! No ne reče mi, đe si ono ti krštena?

Blaki
Gost
Blaki

Ne nego ti njoj objasni u koju crkvu ti se krstio đede a u koju otac ti i ti.

Ogledalo...
Gost
Ogledalo...

Hahaha… pravedniče… pravedniče… ni knjigu, ni gojka ne poznaješ. Vidi ti se. Samo ljudi tvog nivoa mogu da budu pristalice gojka i njemu sličnih…

Nikšić MNE
Gost
Nikšić MNE

Sami izbor imena na portalu svjedoci o Vasoj gordosti, a Hrist je prezirao gordost. Da biste bili blize Bogu ne treba vam ni mantija ni brojanica, nego cisto srce voljno da prašta. Otac Gojko je farisej. Idealu hriscanskog Boga hiljadu je puta blizi gospodin Hajris Brcvak, nego otac Gojko Perovic.

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Nk@ Ozbiljna filozofija…

I HAVE
Gost
I HAVE

Pravednice, nemoj da si nepravedan.

Rzv
Gost
Rzv

Očito nije čitao prave knjige

MNE
Gost
MNE

A sto mu je bolje sto je citao knjige sto mu je Risto pisao,vidis li da je pukao kao osigurac,malo su se pogubili kad im je premijer trazio da se registruju,a da je srece ne bi ih on pitao nego im naredio registrujte se ili izlazite iz manastira i crkvi

Veljo
Gost
Veljo

Zaldu je čitao, kad je vlastito narod izdao srpskim okupatorima.

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Ne sjekiraj se, inače su to fini ljudi… Predizborna kampanja je, treba sendvič zaraditi😀

Logika
Gost
Logika

Ako su crkve i manastiri oduvijek bili vaši što ih onda prepisaste devedesetih na sebe. To bi bilo nepotrebno jer bi se već vodili na vas kao vlasnike. Nego ko popovima vjeruje ne koristi sopstveni mozak.

Bjelica
Gost
Bjelica

Na zaboravi Gośa da si Cuca

MajskaCrna Gora
Gost
MajskaCrna Gora

Cuca je ćirilicom Sisa. Taman je to.

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Živio nam dobri Cuca!

Miloš
Gost
Miloš

Nije on zaboravio na Cuce, ali su Cuce zabotavili (precrtali) njega!

Titograd
Gost
Titograd

Svetosavska fašistička sekta ne miruje.

Piksi
Gost
Piksi

A zivota ti sto mi izbrisa komentar!?!?

TEX WILER
Gost
TEX WILER

Daleko vam Luca bila popovi od Nas zaraziste svijet sa propagandom i svemu lijeka ima ali vama nema

Trt milojko
Gost
Trt milojko

Što je problem da se registrujete i plaćate poreze jeli problem sto vučku i kolovodji vaseme morate vraćati pare ili ocete jos da kradete

Torkemada
Gost
Torkemada

E,moj Go$a,dočekao si prije neki dan da te plemenci iz Cuca oćeraju…

Mirko
Gost
Mirko

Nećete ga nelegalno raditi budite uvjereni. Ili se registrujte ili put pod noge.

Katunjanin 100%
Gost
Katunjanin 100%

Tebi i tvojima bi trebali da vjerujemo? Vama, koji i dan danas u manastir u sred Cetinja drzite slike Karadzica i Mladica. Proslo je to vrijeme Cuca. Proslo! Nikad vise 1918!

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Ipak si promijenio nik?? Nedostaje mi onaj stari😉

Majkl
Gost
Majkl

A tebi se kao moze vjerovati Gojko Perovicu.
Da sam ti ja premijer bil bi ti manji od makoba zrna.Hoces da manjina upravlja vecinom u stranoj vam zemlji,a pozivas se na pravo i demokratiju.Demagoz i manipulator.

mrkela
Gost
mrkela

Vratite nam ime crkve prije okupacije 1918 ! To što ne date crnogorske svetinje Crnogorcima i što svaki pop mora biti srbin a crnogorac može da ga ljubi u ruku, samo će biti dio vaše sramotne istorije !

Lida
Gost
Lida

Pope,pope cetnici ovaj put nece proci.

Darko🇲🇪
Gost
Darko🇲🇪

Previse price i premalo dobre zelje
Ipak ste vi veliko srbi
Ocekivano

Kacavenda
Gost
Kacavenda

Nasjedali ste i nasjedate niko ka sluzbenici ssssekte

PgCg
Gost
PgCg

Gojko nemas ti vise kredibilitet da bilo sto kazes!

Nikšić MNE
Gost
Nikšić MNE

Gospodine Peroviću, katkad procitajte Novi zavjet – nije preopsirno stivo – 4 jevandjelja i Otkrovenje – mozda dozivite prosvjetljenje.

Nena
Gost
Nena

Bravo!

Gojko
Gost
Gojko

Od koje strane da pocnem sveti MNE?

Botova mama
Gost
Botova mama

Kad se pokušava objasniti neobjašnjivo, slijedi dugačko saopštenje.
E Gosja, Gosja ( srpskim jezikom pišem da me razume ceo svet ) , sve stigne na naplatu kad – tad, ako ne prije onda svakako kad se izađe pred stvoritelja!
Su čim ćeš ti ?

8484
Gost
8484

Svaki si kamen domovino krvlju i suzama okupala svetionik bila da bi te ceda tvoja danas u darove drugima nosila

PATIZANSKI PUT!
Gost
PATIZANSKI PUT!

PRIJE SE MOZE VJEROVATI DA PRZIS RUKU U LEGLO ZMIJA NO TEBI I TVOM DRSTVU! NO BRZO CE DOCI “VASE” DJELO NA VIDJELO!

5g ili 4s a?
Gost
5g ili 4s a?

Samo izguglati sta je svetosavlje, ili da vam pomognem, verzija pravoslavlja, znaci sekta… cao poyyyy

Hmmm...
Gost
Hmmm...

Gośa, ti nisi monah (i kako si strašno ambiciozan, nećeš nikad ni biti), tako da hijerarhijski za Srpsku Crkvu si niko i ništa. Bićeš iskorišćen kao limun (i tu nisi ni prvi, ni posljednji). Sa registracijom i bez registracije te vjerske zajednice ti ćeš ostati deklarisani anticrnogorac.

TvorzaKonza
Gost
TvorzaKonza

Jedan od umnijih ljudi u Crnoj Gori danas.

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Mozda za tebe koji si procitao od svih knjiga bukvar i politikin zabavnik..za svakog akademika je smijesan..vokabular mu je 0.ironija i sarkazam su mu jedino dobri….i mrznja

Ogledalo...
Gost
Ogledalo...

Je dino što sam shvatio je da je gojko umniji nego ti.

Avokado
Gost
Avokado

E pa svašta, šta se napravi od popa Gojka i ekipe 🙂 ..
U sve mi se razumiju, čudo jedno…

Anonimous
Gost
Anonimous

A najviše u brojanju para.

Bojan B.
Gost
Bojan B.

Sekularna smo država, je li? Primijeni zakon i ne raspravljaj i pregovaraj sa onima što su te ukinuli i zabranili. Prema tome, hvala i ugodna noć.

TRrol
Gost
TRrol

Boki kako smonsekularna drzava a slavimo pravoslavne praznike, opstine nam imaju “slavu” itd? Minsmo neki novivi oblik koji bi pojedini da prevedu u teojratiju

Dragica
Gost
Dragica

Ne mlati pope!

Hmmm...
Gost
Hmmm...

Gośa, ti nisi monah (i kako si strašno ambiciozan, nećeš nikad ni biti), tako da hijerarhijski za Srpsku Crkvu si niko i ništa. Bićeš iskorišćen kao limun (i tu nisi ni prvi, ni posljednji). I kao Crnogorac si ništa roba. Sa registracijom i bez registracije te vjerske zajednice ti ćeš ostati deklarisani anticrnogorac.

nebuloza
Gost
nebuloza

Pažin: Ne razumijen strah od registracije… sve ostale vjerske zajednice su evidentirane…

Pencilin
Gost
Pencilin

Gojko ti si Crnogorac a ne Srbin iz Surdulice ili Pirota.. okreni se Crnoj Gori jer druge države nemaš.. sve je to iluzija, Srbi tebe i slične samo koriste.. i konačno ćeš moći istinu da zboris.

Popaj
Gost
Popaj

Nema tu pomoci , taj je zagrizeni ideoloski srbin, samo je jako perfidan i talentovan sofista. Zato je odabran za rad sa mladima iz njegove skole izlaze radikalni sa misijom sirenja ideja medju generacijom. Ovaj je opasniji od Amfilohija

Jasna
Gost
Jasna

Tu svetosavsku bogosloviju, školu đe se regrutuju mladi popovi mrzitelji CG, pod hitno išćerati sa crnogorskog Cetinja. Neka je otvore u Berane.

Avokado
Gost
Avokado

Čuš u Berane…Ne vala, neka hvala… Nek razminu Dračenovac…ili Jabuku. Što? A što da ne ..

Piksi
Gost
Piksi

Perovicu dosta je bilo mijesanja pravoslavlja sa vasim licnim interesima.Vama je bitno da vi zadrzite vase benifite a sto se tice pravih vjernika vi ste ih izmanipulisali i okupljali ih na litije uprkos ovoj zarazi, a sad perete ruke.Da niste mozda pomogli sto u lijecenju ili ste samo mlatinjali o ugrzenosti crkve.

Rkoma
Gost
Rkoma

Kad vam hrana promijeni ukus, birajte riječi

volim te zeleno
Gost
volim te zeleno

A vi ste kao naivni pa se branite da necete nasjesti,ali nece vise nasjesti ni drzava Crna Gora.Placajte porez ko i drugi i da se fino registrujete,nema vise gradnje na divlje i izdavanja apartmana na divlje.

Lav
Gost
Lav

A nekad sam mislio da je Gojko jedini normalan u SPC. On je samo vuk u jagnjecoj kozi.

Moje Ime
Gost
Moje Ime

Pocela je izborna kampanja ?
Ostavite se reflektora i kamera, nije vam tu mjesto. Vi ste svestena lica. (?)
Nisu problem “svetinje”, nego silni biznisi i milioni koji se obrcu, a koje ne zelite da prijavite. I koga ste sve doveli i odakle ?!
“Vuk dlaku mijenja, ali cud nikad.” – pamtimo ’90-te i vasu ‘boziju’ pravdu!

Zoran
Gost
Zoran

A tebe Ristu i ostalima moze

Montenegrina
Gost
Montenegrina

To da se Vladi ne može vjerovati-Isto važi i za tebe uvaženi pope!

Nikšić
Gost
Nikšić

Gojko, kad bi ti i ti oko tebe i na milisekund povjerovali da Bog stvarno postoji, vas strah bio bi biblijskih razmjera. Nijesu ni ovi sa druge strane stola bolji, ali se, bar, ne foliraju. Iskreno mi je zao istinske vjernike kojima ste Vi i Vama slicni posrednik sa Bogom.

Risto Penta
Gost
Risto Penta

Ne kaze se rektor nego pop.

Bane
Gost
Bane

Gośa sto to veliš

bori
Gost
bori

Nesto tacno i jednostavno se brzo i lako obrazlozi. A ovo izgleda ka roman

kvaka
Gost
kvaka

Kažeš “crkva”, a ne kažeš srpska. Batali. Crnogorska pravoslavna crkva je NASLJEDNA u ovoj državi.

Anonimous
Gost
Anonimous

Tako je, a Srpska je gostujuća…

Mila
Gost
Mila

Sad ste pokazali pravo lice! Džaba se opravdavate. Dali su vam toliko ustupaka, da ne znam što su još trebali da urade, i opet na štetu Crnogorskog naroda! A što je epilog? Vi ne pristajete da se registrujete! To je jedino traženo zauzvrat! Branite se falsifikujuci istoriju da ste vi osnivači države Crne Gore i da ste tu 8 vjekova!… Više »

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

Pa vi niste crkva vi ste organizacija za sirenje Srpstva.

086
Gost
086

Tebi treba da vjerujemo? Tebi koji dan danas drzis u manastir u sred Cetinja, slike Karadzica i Mladica. Proslo je to vrijeme Cuca, proslo.

MNE ❤🇲🇪💚
Gost
MNE ❤🇲🇪💚

Neću vjerovati nikome ko vama (SPC) povjeruje. Sumnjaću u njegov zdrav razum. Ponudjeno vam je i previše, a vi, kao mnogo puta do sad, ne prihvatate povoljne sporazume, pa onda kukate za njima kada bude kasno. Učite malo na greškama ako vas mudrost nije skroz napustila.

Lida
Gost
Lida

Ko je ovaj od cega zivi ,ko ga finansira.

Lida
Gost
Lida

Sektasi registracija je obavezna,nebeski narode i popovi poslusajte drzavu ili ce te nestati.

Snjeg
Gost
Snjeg

Vlada pod hitno da pocne primjenjvati zakon.

Lida
Gost
Lida

Sad kad necete da se registrujete necete imati kome da se zalite.Sad ste se ofirali.

Lida
Gost
Lida

Ovo su stvarno zli ljudi,Gojko ,Risto i Joanakije .Crna gora vam je dala maksimum a sad kad je EU shvatila da necete da se registrujete vi cete nestati gospodo.

no no 18ta
Gost
no no 18ta

oteto-prokleto

Zlatevici
Gost
Zlatevici

Ne mlataraj da te zamolim ko svoje dijete,rektor si cega,neke srednje skolice?To se u prisvjeti kaze direktor.Imali li iko da ti svijetlo upali serdare?Zivis u totalnom mraku i sa svijim stadom ides na onaj Bal Vampira.Poslije 30 8 molices da razgovaras ali ce biti kasno.Nego dok je vrijeme strojevim korakom do tunela ka Brodarevu i neka te dolje trubaci sacekaju.

Tivat - EU
Gost
Tivat - EU

Pa ako nece da se reigistruju blokirati im sva sredstva u bankama, zaustaviti sve radove na gradilistima, zabraniti rad svim hotelima i sl.objektima,…..

ctcg
Gost
ctcg

OVO JE CRNA GORA I OVO SU NASE SVETINJE. DA JE VJECNA CRNA GORA!

Aloinformer
Gost
Aloinformer

Gdine Perovicu,zasto se bojite da se registrujete…pustite druge price…dje to ima da neko oce da privredjuje u jednoj drzavi a nece da se registruje…kako ste registrovani u Hrvatskoj,u Svajcarskoj,u Americi,u Austriji….pustite istoriju i osmovjekovno bitisanje o kojem se i Vaseljenska i grcka crvka sprdaju…uozbiljite se malo ako mislite dobro narodu….

Ovako ti je
Gost
Ovako ti je

Nećete dugo lagat. Kad god ste rekli da nećete litijat, litali ste. Ajde, ti si mlad, pa ti malo i basta. Ali one stare glave, prava sramota i za Crkvu i za narod koji ih je iznjedrio.

Ana
Gost
Ana

Od septembra, polako vjerovali ili ne ima da ispunite sve sto se trazi do vas i da pitate ima li jos… a polovina tih cupavaca iz Srbije kuci nema vise ni na ljetovanje da dodju u Crnu Goru…

MNE
Gost
MNE

drzava je fino posla sa vama da se dogovori,ali sa vama nema dogovora ,drzava Crna Gora treba da ima Crnogorsku crkvu a ne SPC,a vi mozete kod Vucica da trazite vasu crkvu

Zguramtiga
Gost
Zguramtiga

Pojednostavi pope i registrujte se….ovoliko prdnj..ve, priznajte i ispistujte drzavu. Ovo je veliki luksus, da vam pruza prostor da pregovara oko toga ocete li se registrovati ili ne.
Ono sto nije registrovano ne moze da funkcionise, ilegalno je, i podlijeze sankcijama. Vi ste ilegalna organizacija.

Boca Senior
Gost
Boca Senior

Kada će država procesuirati ovog raspopa?

Marsej 1934
Gost
Marsej 1934

Gojko gojko…postade potparol srpke crkve u tvoju crnu goru!

Virus
Gost
Virus

Bravo , oče Gojko. Gotovi su.

Srbo
Gost
Srbo

Samo oštro i javno saopštite šta vlada hoće većinski narod je uz vas. Jasno je da je Dps-u MCP trn u oku al prešli su se ovaj put.
Bogu božije caru carevo uvijek bilo

Dule
Gost
Dule

Dajte caru carevo, a Bogu Božije. Ova izreka predstavlja Isusov odgovor na pitanje da li je dozvoljeno plaćati porez rimskom caru.
Tako da izvolite, postupite po njoj, objekti drzavi i njihovim gradjanima, svima podjednako, a vama pravo da ih koristite.

Soko
Gost
Soko

Samo kazi pope kada se srpskoj crkvi moglo vjeroati. Kada je amfilopije rekao istinu. Jel se Treba vjeroati potpiracima genocidal Ili onima sto velicaju ratne zlocince. Ili svecima koje su imenovali Koji poklase onoliki narod. Kome pope???

Eki
Gost
Eki

Ovaj nas bombardova rijecima,a u sustini nista nije rekao

Pencilin
Gost
Pencilin

Gośa, ne izvlčite se providno.. ada znamo se.. ko je za Crnu Goru a ko da je ne bude..

Ludak
Gost
Ludak

A čuj a vama treba vjerovati a bježi pope !!!! Napraviti goli otok opet i sviju redom na hladjenje !

Tgd
Gost
Tgd

Ti si od rijeci nema sto, a maknite mi se vise okupatori

Niksicanin
Gost
Niksicanin

Peroviću što svoje srbovanja ne sprovodis u svoje Cuce,nemozes nedaju ti tvoji plemenici.Lecicete svi na rudu neprijatelji naše lijepe Crne Gore.

Titograd
Gost
Titograd

Svetosavska fašistička sekta ne miruje.

CrnogoracNk
Gost
CrnogoracNk

Bravo. Puna podrska za nasu Mitropoliju. Dosta podjela

delboj
Gost
delboj

Ahahah svetosavac kaze dosta podjela….

Send this to a friend