Politika

Gorčević: Neki zaključci iz privremenih mjerila neće biti ispunjeni u potpunosti

Na Odboru za evropske integracije počelo je konsultativno saslušanje Maide Gorčević, ministarke evropskih poslova, Andreja Milovića, ministra pravde, Danila Šaranovića, ministra unutrašnjih poslova i Predraga Zenovića, glavnog pregovarača za pregovore o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji. Tema saslušanja je „Procjena ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24“.

Gorčević je kazala kako je vlast fokusirana na ispunjavanje mjerila na putu ka EU a pohvalila je ulogu opozicije. Posebno je istakla ulogu ministarstava pravde, unutrašnjih poslova i kulture i medija.

“Sve ide u skladu sa rokovima za dobijanja IBAR-a. Do kraja aprila šaljemo EK ono što je ispunjeno”, saopštila je Gorčević.

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević kazala je da će u ponedeljak obavijestiti Evropsku komisiju (EK) da neki zaključci iz privremenih mjerila neće biti ispunjeni u potpunosti u predviđenom roku, sa jasnim planom kako će se prema njima odnositi.Ona je, na konsultativnom saslušanju pred Odborom za evropske integracije na temu procjene ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, rekla da dinamički plan za dobijanje Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) ide prema dogovorenim rokovima sa EK.

Gorčević je ukazala na obavezu Ministarstva evropskih poslova da do kraja aprila obavijesti EK da li će sva privremena mjerila i operativni zaključci biti ispunjeni, a ukoliko neće, pošalje obrazloženje zašto neće.

“EK ćemo već 8. aprila obavijestiti o nekim zaključcima iz privremenih mjerila za koje smatramo da neće biti ispunjeni sa obrazloženjem zašto neće, i sa jasnim planom kako će se prema njima odnositi u narednom period”, rekla je Gorčević.

Ona je pojasnila da se to odnosi na izmjenu člana Ustava kojim se predviđa da ministar pravde ne treba da bude član Sudskog savjeta, izbor predsjednika Vrhovnog suda i Zakon o finansiranju političkih partija.Gorčević je kazala da, što se tiče Vlade, ne postoji zabrinutost u dijelu ispunjavanja obaveza kada je dobijanje iBAR-a u pitanju.

“Postoji politička volja, vidim da postoji i konstruktivan odnos u parlamentu. Sigurna sam da nakom dobijanja pozitivnih mišljenja od EK da će i ovi zakoni koji su u fazi nacrta imati prioritet prilikom glasanja u parlamentu”, dodala je Gorčević.

Ona je saopštila da su do sada EK i Venecijanskoj komisiji (VK) poslali na mišljenje set medijskih zakona i sistemskih zakona iz oblasti pravosuđa.To su, kako je kazala Gorčević, zakoni o izmjenama i dopunama zakona o Sudskom savjetu i sudijama, o državnom tužilaštvu, o specijalnom državnom tužilaštvu i zakona o sprečavanju korupcije. Gorčević je kazala da je EK poslat na mišljenje i Nacrt nove Strategije reforme pravosuđa za period od 2024 -2027 godine, kao i Nacrt o izmjenama i dopunama Zakonika o krivičnom postupku. Ona je rekla da su još uvijek u komunikaciji sa EK i da od njih čekaju povratna mišljenja u dijelu usklađenosti. Gorčević je ukazala da se od Crne Gore do kraja aprila očekuje i Strategija za racionalizaciju mreže sudova.

“Priprema Nacrta strategije Akcionog plana za borbu protiv korupcije – 15. april, Nacrt mehanizama za praćenje implementacije pomenute strategije i Akcionog plana za borbu protiv korupcije treba koji treba da se šalje do 20. aprila”, rekla je Gorčević.

Kako je dodala prvi Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću treba da bude poslat EK na mišljenje do 8. aprila.

Šaranović: Teško da se može dogoditi da MUP ne realizuje neko od mjerila

Poglavlje 24 je mahom u nadlženosti MUP-a, kaže Šaranović.

“Od 28 mjerila ispunjeno je 15. Ostalo je 13 od kojih je 90 odsto realizovano. Teško da se može dogoditi da MUP ne realizuje neko od mjerila”, ističe Šaranović.

Nema poglavlja u kojem Crna Gora nije napravila iskorak, tvrdi Zenović.

“Vlada daje sve od sebe da učini iskorak da Crna Gora dobije IBAR u junu na Međunarodnoj konferenciji”, navodi Zenović.

Sve nas raduju optimistični tonovi, poručuje DPS-ov Ivan Vuković, predsjednik Odbora.

Poslanik DPS-a Mihailo Anđušić kaže da je Crna Gora uspjela da odblokira proces koji je, ističe, bio zakočen od 2020. Pozdravlja povratak Kancelarije glavnog pregovarača kao i prethodno osnivanje Ministarstva evropskih poslova.

Anđušić pita Šaranovića da li nesuglasice u vezi sa izborom direktora Uprave policije mogu da utiču na evropske integracije.

“Ne mislim da to može da ugrozi dobijanje IBAR-a”, poručuje Šaranović. Dobijanje IBAR-a i inteziviranje pregovora je prioritet društva, navodi ministar i poručuje da ne dozvoljavju da ih bilo kakva politička dešavanja skrenu sa integracionog puta.

Šaranović je istakao kako nije saglasan sa jednom odlukom Vlade pa je zbog toga i tužio, ali i kazao i da nije protiv iste te Vlade.

Milović: Posao mi olakšan od kada nijesam član partije

Ministar Andrej Milović rekao je da je više puta govorio o poštovanju sudskih odluka.

“Svjedoci smo da su u posljednje vrijeme donešene neke odluke, Višeg i Apelacionog suda, sa kojima se lično ne slažem zato što zadiru u nadležnost ministra pravde, ali kao što znate nijesam komentarisao”, kazao je Milović.

Kako navodi stav oko izbora v.d. direktora policije istakao je više puta javno.

“Izuzeo sam mišeljnje pod obrazloženjem da ministar pravde ima veću obavezu od svih drugih ministara da poštuje odluke suda i on je prvi među jednakima u tom lancu. Ukoliko ministar pravde smatra da nije saglasan sa odlukama ima pravo da izuzme mišljenje, što sam ja i uradio”, kaže Milović.

Ističe da više nije član nijedne političke partije, te da nije u obavezi da komentariše bilo šta mimo njegovog resora.

“Sada kao ministar i pravnik nemam potrebu više da se bavim bilo kakvim međuresornim i drugim odnosima, tako da prepuštam Vladi da prepuštam Vladi da rješava ta pitanja. Poglavlje 23- IBAR, ja sam apsolutno otvoren za sve vas, kao i za dalja pitanja i komentare”, rekao je Milović.

“Ja sam ministar pravde države svih građana, ne radim za birače i moj apriroi interes su svi građani Crne Gore i birači i vlasti i opozicije zato sam od stupanja na funkciju pozivao da treba uključiti opoziciju u izbor pravosudnih funkcija. Ja ću nastaviti da se ponašam shodno tome u interesu svih građana a ne birača. Sad mi je olakšana pozicija kada nisam član partije” rekao je Milović.

On je kazao i da posle rada 43. Vlade u kojoj je Novaković-Đurović bila ministarka, nije bilo teško napraviti progres.

“Jer kad se upoređujete sa nulom, svaki progres je dobar u odnosu na vas. Ovo je ogroman progres, to je nešto što traži Brisel, zato smo svi rado viđeni u Briselu, za razliku od vas”, rekao je Milović.

Milović je rekao da se tek sada radi na strateškim pitanjima u pravosuđu.

“Crnogorsko pravosuđe je na ovom nivou na kom je sada i sa svim ovim problemima upravo jer smo gledali personalne stavri i nijesmo se bavili strateškim pitanjima. Treba da slušamo glas međunarodnih partnera i eksperata zato smo u svim radnim grupama koje je ministarsvo pravde organizovalo, a bilo je 50 sjednica radnih grupa za tri mjeseca, zato i jesu ovakvi rezulatati. Na kraju benefit od svega ovoga će imati samo Crna Gora”, rekao je Milović.

Novaković-Đurović: Ne mislim da je dobro da je ministar pravde u Vladi, kao pravnik

Ana Novaković-Đurović (URA) rekla je kako ministarstvo pravde ima dominantnu ulogu u ispunjavanju privremenih mjerila.

“Smatram da je činjenica da ste vi izašli iz partij,e a da ste ostali u Vladi neobjašnjiva u najmanju ruku. Ne mislim da je dobro da je ministar pravde u Vladi, kao pravnik”, kaže Novaković- Đurović.

Izuzetno je važno da u komuniciranju kada je tema IBAR u pitanju, treba da sa privremenih mjerila dođemo na završna, rekla Novaković-Đurović.

“Naše je da radimo na ispunjavanju mjerila, ali nema sumnje da na gheopolitička situcaija ide na ruku i treba je iskoristiti”, kaže Novaković-Đurović.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
DarijaGaribLj. NahijaA sto je ovo😂
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Darija
Gost
Darija

Maida je bila tako samouvjerena u priči da će ova Vlada uvesti Crnu Goru u EU i da će trajati četiri god. bla , bla. Kad ono počele prepreke.

Garib
Gost
Garib

vala strasne partije,nastala na obecanju para bez rada,nas narod odma pane na caku iz očaja

Lj. Nahija
Gost
Lj. Nahija

Kako možemo bit ozbiljan kandidat za EU integracije sa ministrom MUP-a pripravnikom koji tiži svoju vladu ????

A sto je ovo😂
Gost
A sto je ovo😂

Ko o cemu oni o Ibaru, oni misle ako udju u Ibar da je sve zavrseno.Imate vi da orete i preorete, kakav crni Ibar to su vam price samo.

Send this to a friend