Politika

Gošović: Nezabilježen način izvršenja odluke Ustavnog suda

Izlaganje Nevena Gošovića i Moma Koprivice na današnjem press-u

Posted by Aleksa Becic - Demokrate - Demokratska Crna Gora on Wednesday, August 16, 2017

Demokratska Crna Gora pokrenula je postupak za ocjenu ustavnosti odredaba zakona kojim je uređen pravni status korisnica naknade po osnovu rođenja troje ili više djece, nakon što je Ustavni sud ocijenio da zakon na osnovu kojeg su ostvarile to pravo nije saglasan sa Ustavom, saopšteno je iz te stranke.

Član Predsjedništva Demokrata, Neven Gošović, kazao je na konferenciji za novinare da je postupak pred Ustavnim sudom pokrenulo pet poslanika te partije.

On je ocijenio da ovakav način izvršenja Odluke Ustavnog suda do sada nije zabilježen u radu tog suda, niti u radu crnogorskog parlamenta.

„Osporeni zakon predstavlja završni čin scenarija kreiranog u dužem vremenu između Vlade i Ustavnog suda, a na ogromnu štetu korisnica prava na doživotnu naknadu. Scenarija koji nema ništa zajedničko sa poštovanjem principa vladavine prava, podjelom vlasti, demokratijom i zaštitom slobode i prava građana“, istakao je Gošović.

On je podsjetio da je Zakonom iz avgusta 2015. godine država garantovala majkama da pravo na naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece predstavlja njihovo doživotno pravo, a da je pravo na doživotnu naknadu, primjenom odredaba navedenog zakona, ostvarila 22.051 majka u Crnoj Gori.

„U postupku donošenja osporenog Zakona, Vlada je bila dužna da uvaži legitimna očekivanja svih korisnica da im jednom priznato pravo na doživotnu naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece neće biti ukinuto na način koji bi ih stavio u nepovoljniju pravnu i faktičku situaciju od one u kojoj su bile kad su zbog prihvatanja naknade prekinule svoj dotadašnji radni odnos, korišćenje prava na penziju, ili su se odjavile sa evidencije Zavoda za zapošljavanje“, naveo je Gošović.

Kako je naveo, riječ je o pravnim stavovima koje je evidentno ispisala Vlada, predsjednik Ustavnog suda ugradio u obrazloženje Odluke, a za koje sudije Ustavnog suda nijesu ni glasale.

„Međutim, suprotno čak i takvim stavovima Ustavnog suda, veliki broj korisnica ovog prava osporenim zakonom doveden je u nepovoljniju pravnu i faktičku situaciju od one u kojoj su bile kada su zbog prihvatanja doživotne naknade prekinule svoj dotadašnji radni odnos“, smatra Gošović.

Prema njegovim riječima, razlika u tretmanu korisnica prava na naknadu, koje su se nalazile u sličnim situacijama u pogledu njihovog radnopravnog statusa, bez objektivnog je i razumnog opravdanja, i prema praksi Evropskog suda za ljudska prava, suprotan je Evropskoj konvenciji.

Gošović je istakao da odredbe osporenog zakona nijesu u saglasnosti ni sa odredbama člana osam Ustava Crne Gore kojim je zabranjena svaka neposredna ili posredna diskriminacija po bilo kom osnovu, kao i člana 17 kojim je zajemčeno da su svi pred zakonom jednaki, bez obzira na bilo kakvu posebnost ili lično svojstvo.

On tvrdi da je osporeni Zakon pratilo neviđeno pravno nasilje u njegovoj primjeni.

„Rješenja o obustavi isplate naknade majkama sa danom 30. junom ove godine, donesena su, a da im nije omogućeno da učestvuju u postupku i štite svoja prava“, pojasnio je Gošović, navodeći da je u pitanju bitna povreda upravnog postupka, koja u postupku po žalbi ima za posljedicu poništenje donesenog rješenja.

Takođe, kako je naveo, danom njegovog stupanja na snagu moglo je biti obustavljeno izvršenje samo konačnih, odnosno pravosnažnih rješenja donesenih primjenom ranije važećeg zakona.

Gošović je kazao da je kod Upravnog suda do sada podneseno blizu pet hiljada tužbi protiv konačnih rješenja Ministarstva rada i socijalnog staranja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ano Minus
Gost
Ano Minus

O pravu najviše vole drobit oni koji se u pravo ne razumiju, kao ovi tutumrak. NE MOŽE se sticat pravo PROTIVNO Ustavu, čak ni kad to opozicija poželi. Također, Ustavni sud NE MOŽE izdavat direktive Vladi, već može samo ukinut zakone ili vladine uredbe koji su neustavni. Kako će i da li će Vlada riješavat eventualne probleme nastale radi odluke… Više »

Donja Morača
Gost
Donja Morača

Samo se ti ne javljaj. Sjećam te se kad si u Opštini radio prije 30 godina. Svi smo na jade bili od tvojega javašluka.

@@@
Gost
@@@

Kakva nevina faca?

Send this to a friend