Politika

Gošović Ustavnom sudu: Dva sata za prijem stranaka nisu dovoljna

Gošović

Član predsjedništva Demokrata Neven Gošović uputio je otvoreno pismu predsjedniku Ustavnog suda Dragoljubu Draškoviću, ukazujući da radno vrijeme te institucije za prijem podnesaka, koje je ograničeno na samo dva sata u toku radnog dana, nije primjereno potrebama i interesima zainteresovanih stranaka i ne može imati opravdanje.

Gošović je podsjetio da je Ustavni sud u aprilu 2017. godine donio Odluku o prijemu stranaka, kojom je propisano da se neposredna predaja podnesaka vrši u pisarnici Ustavnog suda, svakog radnog dana u vremenu od 11.30 do 13.30 časova.

“Na navedeni način, radno vrijeme u kojem stranke mogu neposredno predati podneske kojim se pokreće, odnosno, iniciranje pokretanje postupka pred Ustavnim sudom Crne Gore, ograničeno je na vremenski period od svega dva sata”, ističe on.

Naglašava da tako određeno radno vrijeme za prijem stranaka i podnesaka nije praksa u radu ustavnih sudova u većini država u našem okruženju.

“Tako je, na primjer, Odlukom Ustavnog suda Srbije o radnom vremenu propisano da je radno vrijeme za prijem podnesaka u pisarnici Ustavnog suda radnim danom od devet do 14 časova. Prijem stranaka u Prijemnom uredu Ustavnog suda Hrvatske, države članice Evropske Unije, vrši se radnim danom od devet do 12 sati. Dostavljanje podnesaka Ustavnom sudu Makedonije, može se izvršiti svakog radnog dana od devet do 14 časova”, navodi Gošović.

Imajući u vidu naznačeno, smatra potrebnim da Ustavni sud Crne Gore preispita rješenja sadržana u Odluci o prijemu stranaka u Ustavnom sudu i vrijeme u kom se vrši neposredna predaja podnesaka u pisarnici Ustavnog suda, te odredi na način koji će biti primjeren potrebama i interesima ostvarivanja prava i obaveza stranaka, a da se pri tom ne remeti redovnost rada pisarnice tog suda.

“Nadamo se da dijelite naše mišljenje o neophodnosti izmjene Odluke tog Suda o prijemu stanaka, u gore naznačenom dijelu, i da ćete, bez odlaganja, o preduzetim aktivnostima Ustavnog suda po tom pitanju, obavijestiti ukupnu javnosti i Demokratsku Crnu Goru”, poručio je Gošović Draškoviću.

Ž.N.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
z d
Gost
z d

A kad je tvoje radno vrijeme u Skupštini znaš li.

Liberal
Gost
Liberal

U pravu je Gošović. Treba stranke da primaju 24 sata dnevno. Čak i 25 najmanje. Naravno, kada on bude sudija, a to znači na “Sv nikad”.

Send this to a friend