Politika

Građanima približiti neophodne izmjene izbornog zakona

Crnogorski mediji bi trebalo da približe građanima šta je potrebno uraditi kako bi se izmijenio izborni zakon i kako bi svi dobili jednako biračko pravo, jer je to uslov da i ostala prava budu jednaka i da Crna Gora dobije narodnu, ustavnu Skupštinu, saopšteno je na pres konferenciji Grupe građana “Građanska akcija”.

Predstavnik Građanske akcije, Božidar Vujičić, kazao je da vlast, opozicija, nevladin sektor, akademska zajednica, nezavisni analitičari i razna udruženja ćute i ne žele da ukažu na četiri prioritetne preporuke koje je OEBS uputio Crnoj Gori.

“Po nama je najznačajnija preporuka koja kaže da se zakonodavstvo koje tretira glasanje mora uskladiti sa Ustavom, odnosno OEBS ukazuje da imamo neustavnu Skupštinu i da se to mora promijeniti ako se želi ispoštovati Ustav, kao najznačajniji akt u svakoj državi”, pojasnio je Vujičić.

Zakon o izboru odbornika i poslanika, kako je naveo, propisuje da se u Crnoj Gori glasa tako što se zaokruži lista i da se mandati kandidatima dodjeljuju po redosljedu na listi.

“To znači da mi nemamo jednako biračko pravo. A ko ima veće biračko pravo on dobija više od države i nalazi se u boljoj poziciji. Zato najveće biračko pravo u Crnoj Gori ima predsjednik najveće partije, a to je lider Demokratske partije socijalista DPS Milo Đukanović. A najmanje biračko pravo u Crnoj Gori imaju birači koji podržavaju opoziciju, zbog toga što, za razliku od birača koji podržavaju vlast, birači opozicije od svojih predstavnika ne mogu da dobiju ni posao, ni kredit, ni plažu, ni šumu, ni nikakvu beneficiju”, smatra Vujičić.

On je rekao da 30 godina građani koji podržavaju opoziciju izdvajaju sredstva da se puni budžet Crne Gore, a ta sredstva se, kako smatra, dominantno troše na zapošljavanje birača koji podržavaju vlast.

“Razlika između poslanika opozicije i vlasti je u tome što poslanici vlasti svojim biračima, radi podrške, daju beneficije, sredstva iz budžeta, državnu imovinu. A poslanici opozicije imaju samo ličnu korist. Oni svojim biračima ne mogu da daju ništa. I zato su oni i više krivi nego poslanici vlasti. Oni ne pokušavaju ništa da urade da se ispoštuje ova preporuka da najzad u Crnoj Gori svi birači imaju jednako biračko pravo. A kad imamo jednako biračko pravo imaćemo i sva ostala prava jednaka”, rekao je Vujičić.

Kad bude postojalo jednako biračko pravo, kako je kazao, Crna Gora će dobiti ustavnu, narodnu Skupštinu.

“Dok se ne obezbijedi jednako biračko pravo, mi ne možemo dobiti narodnu, ustavnu Skupštinu”, kategoričan je Vujičić.

On je kazao da je na Kosovu građanima omogućeno da neposredno biraju i da imaju jednako biračko pravo.

“U nama susjednoj državi koja je priznata 130 godina nakon Crne Gore i to samo od jednog broja država na svijetu, niko nema sigurne mandate. Tu ni predsjednik partije nema sigurni mandat. Tamo se mandati dobijaju kad se izbroje glasovi, a kod nas se mandati znaju dva mjeseca prije dana izbora. Kod nas prvo predsjednik partije za sebe uzme prvi mandat, a onda odlučuje kako će se dodjeljivati ostali mandati”, objasnio je Vujičić.

On je istakao da je Crna Gora zarobljena država sa zarobljenim institucijama.

“Crna Gora je izolovana država gdje građani na dan izbora ne znaju koga glasaju. Ovdje se ne poštuje biračko pravo i vrši se diskriminacija biračkog prava. Zato upućujemo poziv privatnim medijima da približe ove preporuke građanima i da mjerodavni ljudi pojasne građanima šta treba da se uradi, kako treba da se izmijeni izborni zakon kako bi svi građani dobili jednako biračko pravo”, rekao je Vujičić.

Preduzetnik Vasilije Miličković, rekao je da da se u Crnoj Gori liderima partija daje neograničena moć.

“Oni su mali Bogovi. Oni su svjesni o čemu mi govorimo, ali oni neće da gube moć. Oni su prva linija odbrane jednog mafijaškog rigidnog sistema vlasti. Oni neće da razoružaju moć Mila Đukanovića, jer gube sopstvenu moć”, smatra Miličković.

On je istakao da su svi crnogorski mediji zarobljeni.

“Zarobljeni su finansijski. Onaj ko finansira medije uređuje politiku kako njemu odgovara. Javni servis je odavno zarobljen od DPS-a. To je maltene politički bilten partije na vlasti. Tako da riječ slobodnih građana, kritičkih garđana, prema oboljeloj partitokratiji u Crnoj Gori, teško možete čuti”, kazao je Miličković.

On je poručio da su član 83. Ustava zgazili “Aleksa Bečić, Andrija Mandić, Ranko Krivokapić, Draginja Vuksanović”.

“Oni odlično znaju da izborni zakon i ovaj član 83. nisu usklađeni i ne pada im na pamet da ga promijene, jer gube moć. U budućem sastavu Skupštine očekujte 98 odsto istih poslanika. Mi ćemo imati besomučnu tuču na opozicionoj sceni između dva najjača opoziciona lidera, a to su Bečić i Mandić. Oni će gledati da jedan drugome otmu jedan ili dva poslanička mandata. I to je sve. Crna Gora nema nijednog pravog opozicionog poslanika, jer da ima samo jednog ova bi vlast pala za sedmicu”, rekao je Miličković.

Poslanici su, kako smatra, obične sluge svojih lidera.

“Primjer za to je glasanje o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti. Poslanici DPS-a pravoslavne vjeroispovijesti, koji su do juče išli na rukoljub kod mitropolita Amfilohija, danas će da podrže novoga mitroplita sada Miraša, sjutra Mila Đukanovića. Jer je Milo Đukanović njihov i mitropolit i svetac. Oni samo u njega vjeruju”, smatra Miličković.

Da su poslanike DPS-a birali građani oni ne bi podržali Zakon i on se ne bi ni našao na dnevnom redu za raspravu.

“Većina poslanika DPS-a bi prekrižila predlog izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, jer bi oni bili slobodni poslanici. Ali mi danas imamo taj slučaj koji je posljedica moći Mila Đukanovića”, kazao je Miličković.

On je poručio da su lideri opozicije najveće zlo u Crnoj Gori.

“Oni da hoće da kandiduju izmjene Izbornog zakona i da izgube svoju moć, oni bi tada i poslanike DPS-a doveli u situaciju da zavise od birača, a ne od Mila Đukanović”, kazao je Miličković.

Nezavisni odbornik u Skupštini Opštine Budva, Stevan Džaković, rekao je da se postavlja pitanje iz kojeg razloga takozvani nezavisni mediji, javni servis i lokalni javni emiteri izbjegavaju temu neposrednih izbora, odnosno otvorenih lista.

“Očigledno je da su tu dva razloga. Ili su u zajedničkom kriminalnom poduhvatu sa vlašću, sa opozicijom, sa liderima opozicije ili su direktno uvučeni u korupciju, ili neku drugu nelegalnu aktivnost”, kazao je Džaković.

On je rekao da nema iluziju da misija OEBS-a ima namjeru da “to promijeni dok nalogodavcima ne bude odgovaralo”.

“Mi smo razgovarali sa šeficom misije OEBS-a u Crnoj Gori. Ona mi nije dala odgovore na pitanja koja sam postavio i uporedila nas je sa zemljom u susjedstvu, mislila je na Srbiju, gdje se takođe glasa za političke partije, a ne za pojedince. Smatram da to nije korektno i pozivam takozvane nezavisne medije, javni servis i lokalne emitere da naprave kontakte sa misijom OEBS-a i sa političkim partijama i da prezentuju narodu četiri preporuke OEBS-a”, rekao je Džaković.

On smatra da bi mislija OEBS-a trebalo da objasni zbog čega je godinama davala pozitivna mišljenja na proces izbora u Crnoj Gori, “a ovdje su napisali da su godinama unazad davali preporuku da se usaglasi sa Ustavom”.

Džaković smatra da su lideri opozicije tu samo da promijene “onoga ko vrši poharu Crne Gore 30 godina i da oni sljedećih trideset godina pljačkaju državu”, a da nemaju namjeru da stvarno mijenjaju sistem.

Predsjednik Partije penzionera, invalida i restitucije PIR Crne Gore, Momir Joksimović, poručio je građanima, a posebno penzionerima da se bore da se primjenjuje Ustav Crne Gore, a posebno član 83. Ustava.

“Da ste vi birali poslanike, oni bi se borili da vaše penzije u nerednoj godini budu znatno veće, a ne da vam se nude povećanja od jednog eura. Od 2012. do 2019. godine penzije su povećane u prosjeku za tri eura, a zarade u javnom sektoru su skočile duplo. Zato ako mislite na sebe i svoju budućnost podržite našu inicijativu, odnosno podržite da se primjenjuje Ustav, da poslanici odgovarajau građanima, a ne partijskim liderima”, poručio je Joksimović.

Send this to a friend