Politika Međunarodni dan demokratije

Građanska alijansa pozvala političke aktere da riješe nagomilane probleme

U svijetu se danas obilježava 15. septembar, Međunarodni dan demokratije koji je Generalna skupšina UN-a proglasila 2007. godine, kao Dan borbe za ostvarenje demokratskih ideala, kako bi se podstakle zemlje članice da jačaju nacionalne programe posvećene promociji i konsolidaciji demokratije.

Ovim povodom, Građanska alijansa, smatrajući da je Crna Gora još uvijek u periodu “tranzicije”, u kojem građani nisu u mogućnosti da ostvare osnovna ljudska prava, te da je kriza, inače prisutna u svim sferama društva danas doživjela svoj vrhunac, poziva sve političke aktere da ozbiljno razmotre novonastale okolnosti i krenu ozbiljno u rješavanje nagomilanih problema.

“Svjesni da sprovedene reforme nisu dale optimalne rezultate, te korupcije i kriminala koji se konstantno pominju u brojnim izvještajima međunarodnih organizacija, upozoravamo da je u posljednje vrijeme, aktiviranjem brojnih afera, došlo i do opšteg urušavanja ugleda državnih instucija te kompromitovanja ključnih političkih figura”, navode iz Građanske alijanse.

Iz svih ovih razloga, Građanska alijansa poziva odgovorne pojedince, predstavnike naroda, da, u punom konsenzusu uspostave konstruktivan dijalog i vrate dostojanstvo Parlamentu radeći na zakonima koji će omogućiti demokratizaciju izbornog ambijanta, te na taj način omoguće bar u početnoj fazi – primjenu demokratije i njenih osnovnih principa, i osiguraju povjerenje javnosti u politički proces i državne institucije.

“S obzirom da demokratija u savremenoj političkoj nauci označava oblik vlasti u kojem sve odluke države direktno ili indirektno donosi većina njenih građana, ovom prilikom apelujemo na građane da se uključe u sve procese kao i da aktivnije prate vođenje politike na svim nivoima, od lokalnog do državnog, kako bi svojm angažmanom spriječili zloupotrebe i dali na znanje nosiocima političkih funkcija da posao moraju da obavljaju u ime i za korist naroda”, objašnjavaju oni.

Međunarodni dan demokratije, kako ističu iz Građanske alijanse, podsjeća nas da je demokratsko sazrijevanje proces, te da ukoliko ostanemo pasivni u odnosu na kršenja demokratskih principa, onda onima kojima smo dali mandat da se bave ključnim poslovima u državi, dajemo apsolutnu slobodu bez odgovornosti, što dalje cijelo društvo vodi ka potpunoj kriminalizaciji.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fileopg
Gost
Fileopg

ko li su sad ovi lovci na grantove…gužva od naših NGO na evropske šaltere koji ispružene ruke izigravaju nekakve savjetnike za pokoji grant…

Janko
Gost
Janko

Javise se i G. alijanse… sve su partije promijenili a koje su savjetovali tokom izbornih kampanja te su propale…

Send this to a friend