Politika

Građanska alijansa: Uzdržati se od zapaljive retorike i hitno smiriti tenzije

Građanska alijansa izražava ozbiljnu zabrinutost zbog elemenata govora mržnje i etničkih tenzija koji se u posljednje vrijeme prepoznaju u javnom diskursu i zbog toga pozivamo sve poslenike javne riječi da se uzdrže od svih izjava i „zapaljive retorike“ i tražimo da vlast hitno inicira dijalog po svim pitanjima koja opterećuju javnost u cilju smirivanja tenzija, saopštio je danas programski direktor te organizacije Milan Radović.

Podsjetio je da su ratovi 90-ih prošlog vijeka na prostorima bivše Jugoslavije započeli upravo zahuktavanjem vjerskih i nacionalnih tenzija, što je vrlo brzo dovelo do oružanih sukoba, koji su za posljedicu imali ogroman broj žrtava, uništenu imovinu, ali i trajno narušene međususjedske odnose među narodima.

“Na žalost, zbog lošeg procesuiranja ratnih zločina ni jedna država nastala raspadom Jugoslavije nije radila na stvaranju garancija da se iste stvari ne ponove”, naveo je Radović.

Kako je istakao, danas posebno zabrinjava retorika u skupštinskim raspravama koja se radikalizuje.

“Takođe, vjerski lideri ne zaostaju, a što sve ukupno utiče na povećanje tenzija. Svi treba da uzmu u obzir moguće posledice „zapaljive retorike“ i da utiču na smirivanje tenzija. Naročito što zapaljiva retorika za posljedicu ima pojavu govora mržnje na društvenim mrežama, a imajući iskustva iz 90-ih svi bi trebalo da damo doprinos da se tenzije smiruju”, upozorio je programski direktor GA.

On je apelovao na sve poslenike javne riječi da se u svojim nastupima uzdržavaju od stavova koji produbljuju podjele i da pozivaju na toleranciju i dijalog, na nadležne državne institucije da hitno pokrenu dijalog o svim otvorenim pitanjima na stručnom nivou uz uključivanje svih zainteresovanih strana, a od online medija da zabrane i uklone sve komentare koji predstavljaju govor mržnje ili pozivanja na nasilje.

6

avatar
1000
5
1
0
 
6
FileopgUfgggggLazovimačorNeka se vide
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fileopg
Gost
Fileopg

Za svaki sukob potrebne su dvije strane…Poštovani mirotvorče ako smo mi Crnogorci jedna oružana sila budite precizni i objasnite ko su drugi koji prijeti oružjem…

Ufggggg
Gost
Ufggggg

E sto cini ovaj Dps
Cudo nevidjeno

mačor
Gost
mačor

Srbijanski generali u JNA su 1991.g.poslali cg rezerviste da”pacificiraju” Dubrovnik,danas peru ruke od te akcije “Vojska Srbije nije napadala Dubrovnik”

Lazovi
Gost
Lazovi

Milo Mono Sveto I SVI ostali sem Starih Liberala…ne OVI Liberali DPS VEC STARI LIBERALI SA S.PEROVICEM,JEDINI SLAVKO JE BIO PROTIV RATA…OSTALI HUSKACI KAO DSNAS

Neka se vide
Gost
Neka se vide

Ne daj im bože da nas ko napane, ja odma bježim odavde!

21 MAJ
Gost
21 MAJ

Sad je vise zlobe i mrznje u narodu nego 90…a mi nijesmo ośetili sto je rat i zlocini…zato teba spustiti nacionalne i vjerske tenzije.

Send this to a friend