Politika

Grem: Crna Gora svoju budućnost vidi sa zapadom i razvijenijim demokratijama

Senator Sjedinjenih Američkih Držaca Lindzi Grem ocijenio je da evropske zemlje treba više da ulažu u ekonomski razvoj Crne Gore. On je to saopštio nakon današnjeg susreta sa predsjednikom Skupštie Crne Gore Ivanom Brajovićem.

Grema je odgovarajući na pitanje novinara da li administracija SAD-a dijeli zabrinutost zbog kineskih investicija u Crnoj Gori kazao da je što se kineskih investicija zaključio da SAD moraju biti konkurentnije te da misli da zemlje Evrope treba više da se uključe u razvoj Crne Gore.

“A sa naše strane nije pošteno da Crna Gora pristane na lošije uslove od onih kojih su im ponudili Kinezi. Poslovanje sa Kinom je poslovna odluka ali Crna Gora svoju budućnost vidi sa nama, sa zapadom i razvijenijim demokratijama”, rekao je on.

Grem je naglasio da mu je drago što je Crna Gora donijela odluku o svojoj nezavisnosti, kao i da mu je značajno što su crnogorski vojnici u Avganistanu.

“Vaš sljedeći cilj je članstvo u EU i na tom putu imate dva velika izazova reforme u oblasti vladavine prava. Zadovoljni smo naporima koje ulažete i želimo da vas ohrabrimo da uradite što više”, istakao je američki senator.

Kao posebno važno naglasio da je veliki test pred Crnom Gorom-izbori 2020. i napomenuo da će ih svijet s pažnjom pratiti.

“Ako ti izbori dobro prođu to će biti signal svijetu da je Crna Gora čvrsto uspostavljena demokratija. Snage koje žele da podrivaju napredak Crne Gore takođe su i snage koje rade protiv nas i važno je da ih porazimo ovdje. Ne samo zbog budućnosti Crne Gore već i cijelog regiona”, jasan je Grem.

Dodao je kako su SAD saveznik Crne Gore i da se nadaju se “da ćemo do 2020. moći da dokazemo sebi da će demokratija u Crnoj Gori ostati zauvjek put koji nas čeka i koji će biti težak ali, kako je rekao, nagrada je orgomna.”

Nepotrebna priča o tehničkoj vladi

“Crna Gora je pouzdan partner koji je u NATO-u izvršio sve svoje obaveze. Takođe, nadamo se da ćemo biti prva sljedeća članica EU”, kazao je predsjednik Skupštine Ivan Brajović nakon sastanka sa delegacijom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država.

“Sastanak je bio prilika da se uzajamno informišemo koliko smo postigli. Ocijenjeno je da ovi kontakti treba da budu što intenzivniji i češći. Nama je bilo veoma važno da SAD osnaži prisustvo na regionu Zapadnog Balkana. Spremni smo na maksimalno angažovanje na putu ka jačanju vladavine prava”, rekao je Brajović.

Svi da se uključe u razgovor

Na pitanje novinara da li u vlasti isključuje formiranje tehničke vlade Brajović je kazao kako je vrlo važno da ulože napor da opravdaju povjerenje građana.

“Smatram apsolutno nepotrebnim bilo kakvu priču o tehničkoj vladi. Nadam se da ćemo imati dovoljno odgovornosti da sto prije u odboru za reformu izbornog zakonodavstva završimo tu priču i na plenumu usvojimo sve ono što su trazili on nas međunarodni posmatrači”, rekao je Brajović.

Takođe, novinare je interesovalo šta očekuje od odbora za reformu.

“Mi iz vlasti smo uradili sve što je trebalo. Ni sam ne znam ko će se sve odazvati. Delegacije vlasti će biti u punom sastavu. U svakom slučaju pozivam da svi učestvuju u tome. Dvotrećinska većina je presudna za odlučivanje. Pozivam sve da se bez unutrašnjih kalkulacija nađemo i razgovaramo”, kazao je Brajović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mijat
Gost
Mijat

Pusti ti Brajevicu sto si ti njima rekao, no nam kazi sto su oni tebi rekli.

460
Gost
460

Demokrate na aparate.

raz
Gost
raz

Nije Grem nego Grejem

ObicanDaljinski
Gost
ObicanDaljinski

E nije nego Grem. Kao Grem Slem turnir :p

Tuga za Jug
Gost
Tuga za Jug

Veoma je drago ovom gospodinu sto su Crnogorski vojnici angazovani u Avganistanu..
Sve receno

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Sta Milovom drzavom ima sa zapadnom kulturom i “razvijenim demokratijama”?

Mila K
Gost
Mila K

Ovo je loši naslednik velikog J. McCain-a. Obični nezaslužni nasilnik koji je u godinu dana okrenuo leđa svojem političkom učitelju i mentoru. Nevažan, osim za trumpijansku pljuvačinu.

raz
Gost
raz

Pa izgleda onda da je Mekejnu i supruga okrenula ledja, jer je i ona dosla s Grejemom.
U CG i dalje postoje iluzije o Mekejnovom dobrocinstvu i herojstvu 🙂

Send this to a friend