Politika

Grigorije o Amfilohiju: Bio je prorok i pjesnik

Vladika Grigorije (foto: N1)

Povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, oglasio se i vladika diseldorfski i cijele Njemačke Grigorije Durić, koji je za Nova.rs istakao da je otišao sluga božiji, narodni rukovoditelj i sveštenik u najdubljem smislu te riječi.

<<<Preminuo mitropolit Amfilohije<<<

“Upokojio se u Gospodu Mitropolit Amfilohije. Sluga Božiji i narodni rukovoditelj, sveštenik u najdubljem smislu te riječi! Za mene je on bio i još nešto više, bio je prorok i pjesnik, a to je kao da kažete hrabrost i nežnost u jednome. Pjesnik ranjenog, otvorenog srca kome su kaplje krvi i suza neprestano kapale nad Crnog Gorom”, istakao je Grigorije.

Dodaje da suze koje prolivao Amfilohije nisu bile uzaludne.

“Ali ne uzalud, nego su lile da umiju Crnu Goru i zalivaju vinograd koji zasadi ruka Gospodnja, slično onoj majci Janković Stojana, koja je suzama vinograd zalivala dozivajući svoga sina. Ovaj molitvenik dozivao je neprestano Sina Očevoga, Hrista Spasa, koga su zli vinogradari izbacili napolje i ubili. Monah, sveštenik i prorok plamene pjesme, uspio je da prizove Hrista, a vinograd da raste i mnogi rod donosi. Mitropolit Amfilohije se nikada nije uplašio. To ga je učinilo, u ovom svetu straha i kukavičluka, magnetom privlačnim za uplašene i rastužene, koje je rado primao pod svoja orlovska krila slobode. Od sada ćemo kad god podignemo pogled ka gore, ka visovima Crne Gore, znati da iznad nas ledbdi još jedan istinski orao SLOBODAR! VJEČAN MU SPOMEN!”, napisao je Grigorije.

5

avatar
1000
5
0
0
 
5
((MekelyPravi građaninKako da nez d🇲🇪Bernini🇲🇪
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
((Mekely
Gost
((Mekely

Koliko je bio ugledan vidi se po tome sto 30 g nije smio po CEtinju prosetat.

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Što napriča, Grgorije crni !? Treba o pokojniku lijepo ali ti promaši potpuno.
Ili je prevod loš.

Kako da ne
Gost
Kako da ne

Znamo mi dobro sto je pjevao, upamtili smo dobro…

z d
Gost
z d

Ne znam kome je pjevao ali znam čije je zlatno uvo bio!!!

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Pjesnik da, prorok ne.

Send this to a friend