Politika

Grozdanova: Grupisanje kandidata za prijem u EU bi moglo da uspori Crnu Goru

Crna Gora ostvaruje stabilan i uvjerljiv napredak ka Evropskoj uniji, a grupisanje država kandidata u susret članstvu u EU moglo bi da dovede do usporavanja pristupa Crne Gore kao zemlje predvodnice procesa, ocijenila je Predsjednica Odbora za vanjske poslove Bugarske Džema Grozdanova na redovnom sastanku Opšteg Odbora za politička i unutrašnja pitanja „CEI – PD“ održanom u Sofiji.

Kako je saopšteno iz Skupštine, i šef njihove stalne delegacije pri parlamentarnoj dimenziji Centralnoevropske inicijative Miodrag Vuković učestvovao je na sastanku, čija tema je bila „Doprinos Centralnoevropske inicijative integracionim procesima u regionu Zapadnog Balkana – sinergija i perspektive“.

Predstavnici bugarskog parlamenta, domaćina skupa, naglasili su da ta zemlja kroz svoje učešće u Centralnoevropskoj inicijativi ima za cilj jačanje stabilnosti i sigurnosti, te uspostavljanje evropskih standarda u odnosima između zemalja regiona Zapadnog Balkana.

Vuković je predstavio učinjeno na planu evropske integracije Crne Gore.

“On je izrazio zadovoljstvo što je politika proširenja identifikovana kao jedan od prioriteta i u novom, 18-mjesečnom programu EU Trojke, koju pored Finske čine i dvije države CEI – Rumunija i Hrvatska”, navodi se u saopštenju.

Vuković je uvjeren i da će Crna Gora tokom rumunskog predsjedavanja otvoriti preostalo „Poglavlje 8 – Konkurentnost“, te uspješno nastaviti sa procesem zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

Na kraju sastanka Opšteg odbora, učesnici su jednoglasno usvojili zaključke u kojima se između ostalog ističe da će u narednom periodu evropska integracija zemalja Zapadnog Balkana biti prioritet Centralnoevropske inicijative.

“Takođe, iskazana je potreba za jačanjem vidljivosti parlamentarne dimezije CEI, koje će biti postignuto kroz upućivanje jasnih i pravovremenih poruka institucijama Evropske unije o pitanjima od strateškog značaja za Evropu”, dodaje se u saopštenju.

Na sastanku su učestvovali i potpredsjednik Narodne skupštine Bugarske Javor Notev, predsjednik CEI-PD Marko Mađoni, šef bugarske delegacije pri CEI-PD Nikolaj Aleksandrov i zamjenik generalnog sekretara CEI Antal Nikoleti.

Send this to a friend