Politika

Han: Albanija i Makedonija prestižu Crnu Goru i Srbiju

Johanes Han

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han smatra da trenutno Albanija i Makedonija najbrže napreduju ka članstvu u EU, i da bi u tom procesu mogle da prestignu Crnu Goru i Srbiju.

On je poručio da bi rješenje pitanja imena Makedonije mogao biti signal da je pomirenje na Zapadnom Balkanu moguće i da bi to imalo pozitivan uticaj na rješenje konflikta Beograda i Prištine, što bi konačno vodilo ka prodoru u pristupnom procesu zemalja regiona.

Han je, u intervjuu njemačkom dnevniku “Welt”, podsjetio da zemlje članice EU zastupaju stav da pristupanje država Zapadnog Balakna EU ima smisla samo ako “svih šest zemalja” bude bilo moguće primiti.

“Rješenje za Makedoniju bi taj scenario učinio jasnije mogućim. Dalje na Balkanu postoji neka vrsta pozitivnog takmičenja ko brže napreduje. Dugo vrijeme su u pristupnom procesu to bile Srbija i Crna Gora, a sada bi mogle biti i Albanija i Makedonija”, smatra on.

Naglasio je da je pomenuti datum 2025.samo indikativan, a realan je samo ako se intenzivira primena reformi.

Prije prijema, podvlači evropski komesar, neophodno je da se ispune svi preduslovi za članstvo, neće biti nikakvih prečica i u tom procesu važi moto “kvalitet ispred brzine”.

Na pitanje koji problemi moraju da se riješe, pored pitanja Makedonije, prije nego što bi zemlje regiona mogle pristupiti EU, Han je naveo da “Srbija i Kosovo moraju rešiti svoj spor, BiH mora da promijeni svoj Ustav kako etničke razlike ne bi ostale zacementirane”.

Uopšteno gledano, naglašava, neophodan je jasan napredak po pitanju osnovnih prava, to je oblasti vladavine prava i slobode medija, kao i kod ekonomske konkurentnosti.

“Zemlje EU moraju biti uvjerene da će pristupanje donijeti veću stabilnost, nova tržišta i veće blagostanje svim stranama. Ako zemlje Zapadnog Balkana budu primjenile potrebne reforme, to je moguće. Uvijek govorim – ako kandidati isporučuju rezultate, to mora učiniti i EU”, zaključio je Han.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
biba struja
Gost
biba struja

han je doslovno poručio —–u satavu velike albanije crna goro bi će ti toplije u evropi, pa i ćoravom je više jasno da im je cilj kosovo makedoniju i albaniju ukrupnjati u jednu gomilu i takvu uniju ućerat u četvrti razred eu

Kjok
Gost
Kjok

Nadam se da Srbija neće u EU. A za ostale me nije briga. Želim da moja zemlja sama i slobodno bira svoj put, a ne da joj neko drugi nameće koliko će čega proizvesti, kakve će stavove imati… Potpuna neutralnost i u odnosu na NATO i u odnosu na EU i sve ostale savete i unije. Nešto kao Švajcarska!

Gugaj
Gost
Gugaj

Ne moze da poredi Albania je mnogo najbolja od svih.

Mugaš
Gost
Mugaš

Dako im se zavucemo vise. Da pocinemo od price o integracijama

Dejo💔
Gost
Dejo💔

Milo mi je ja sam protiv svoje crne gore. Emancipacija. 👍

Aok
Gost
Aok

“Zemlje EU moraju biti uvjerene da će pristupanje donijeti veću stabilnost, nova tržišta…” Ovo zadnje je kljucno za njih!! Okupatori…

vesko
Gost
vesko

Na zapadu nista novo!Ovako su i nakon balkanskih ratova da bi sprijecili prosirenje i jacanja CG i SRB stvorili Albaniju,na slican nacin su na Berlinskom kongresu 1878 bili zestoki protivnici medjunarodnog priznanja Srbije i Crne Gore,1915 pravili dogovre sa Italijom da joj za ucesce u Prvom sdvjetskom ratu na njihovoj strani daju dijelove crnogorskog primorja i Dalmacije.

Dragan BD
Gost
Dragan BD

Svakako su vam milije. Priznajte to.

Marinero
Gost
Marinero

Nista cudno

Omer-Tuzi
Gost
Omer-Tuzi

Albanija je već godinama za Crnu Goru evropska civilizacija.Dovoljno je da poslije Podgorice pođete u Tiranu i sve će vam biti jasno. Kultura, ponašanje, odnos prema gostu, usluga …to vi Crnogorci treba da naučite od nas. Naš turizam je u procvatu.Bilježimo nevjerovatne rezultate, Rusi se prebacuju na naše primorje iz CG zbog korupcije i kriminala. Makedoniji je sporno bilo ime… Više »

gost
Gost
gost

Bio sam i u Skoplju i u Tirani. Nijesu me toliko impresionirali… Narocito Skoplje. Svakako ne mozes mjeriti napredak prema EU u skladu sa tim koji je grad veci ili ima vise spomenika. Obje drzave boluju od istih problema kao i CG – vladavina prava i korupcija. Dodatno, Albanija mora da rijesi problem sverca narkotika i mnogo cega drugog (kao… Više »

Rolly
Gost
Rolly

Istina je da je Tirana u ozbiljnom zamahu, ali nidje primorja nema kao u CG. Ja radim sa Rusima konstantno s obzirom da drzim agenciju za nekretnine i mogu ti rec jednu stvar. Rusi ovdje kupuju nekretnine a u Albaniju podju samo 2 dana na izlet. Vi ne preuzimate Ruske turiste nikako, i ova Crna Gora mala kakva je opet… Više »

Taulant
Gost
Taulant

Istina se mora reci, a to je da Albanija bilezi rast turista, i iz Serbije i iz Zapad Evrope, ali ako vidimo recimo Boku Kotorsku, i ovamo Budvu i Petrofac, Bar i Ulqin, jasno je sfima da Crna Gora prednjaci u turizmu. I Crna Gora i Albanija su jako ponosan narod koji moze dosta toga da uci jedan od drugog… Više »

Kjok
Gost
Kjok

Taulant, hvala na lepim željama, ali ja bi ipak da podignemo mi jedan zid prema vama, po uzoru na onaj između Izraela i Palestine.

Navijac
Gost
Navijac

Omere, nisam znao da su Tuzi postali dio Albanije, hvala što me prosvijetli. Bjehu li ono kod vas plantaže droge, dje policija ne smije privirit. Čuo sam da je bilo takvih primjera, ček da vidim dje ono, a da, u Kolumbiji 80-tih i Avganistanu. Daleko ste vi još od civilizacije, bio sam i do Tirane i Skadra, nisam impresioniran, osim… Više »

Kjok
Gost
Kjok

Po tebi se vidi koliko su velike crnogorske patriote u opštinama gdje su Albanci većina u CG. To je taj patriotizam, koji nama Srbima nedostaje prema mišljenju de-pe-es-a i njegovih privezaka.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Zabraniti mu pod hitno ulazak u CG i uvesti sankcije Austriji, a od EU zahtjevati izvinjenje i smjenu doticnog.

Mislim
Gost
Mislim

Zapanjaci kao zapadnjaci, za njih je dobra Crna Gora samo ona koja vise ne postoji. Ali postojace Crna Gora dok je sunca i Istoka.

Crnogorka🌷
Gost
Crnogorka🌷

U svrhu čega li je sad Han ovo rekao, da nam malo živce kroji EU mudrovanjem?? Najbolje je biti svoj i ne pripadati nikome ali zato treba promjena svijesti Crnoj Gori!!

daka
Gost
daka

lideri u regionu

Eusebio
Gost
Eusebio

Ajmo sada puni gas Crna Gora i prestigni sve

Dano
Gost
Dano

Po čemu nas to gospodine Han prestižu?

Bokelj
Gost
Bokelj

Prošetaj do Nikšića , Pljevalja , Mojkovca, Andrijevice pa ce ti biti jasno.

-Muljavi-
Gost
-Muljavi-

Čudi me,aj za Srbiju ali Crnu Goru da prešiśa jedna Albanija,mora da je neka greška,pa kod nas bre teče med i mleko,imamo pravedno sudstvo,visoke plate,skoro da nemamo kriminala,lepog vodju sa još lepšom fameleom,kako ovaj Hanibal može samo tako da priča?

Komentator33445
Gost
Komentator33445

“Jedna Albanija” ? Vidi se da nikad nisi kročio u Albaniju.

Aok
Gost
Aok

Kuku zemlji kojoj je Albanija Zapad!

Mr.Bin
Gost
Mr.Bin

Meni se čini da je neko pobrkao lončiće ili žabe i babe. Čuš Makedonija i Albanija da prešišaju Crnu Goru.
Makedonija još nije ni počela pristupne pregovore.
Han, Han da nijesi šta pobrka….

freeMNE
Gost
freeMNE

Da je srece davno bi usli u EU,ovako mala zemlja,sa ovim brojem stanovnika bi trebala da reforme sprovodi u rekordnom roku…ali dokle nam je DPSa(cast izuzetcima) i “kretena”,potrajat ce ova pasija…

Joo
Gost
Joo

Ovaj lik je glup ko stup……covek pod hitno dozu da adekvatno koriguje……

Svaka čast, Han
Gost
Svaka čast, Han

Kako nas lože da se kavžimo međusobno, svaka im čast.

Albanija
Gost
Albanija

A nas ce i nigerija prestic .Djelimo se na prebogate i na presiromasne nema srednje klase a nema ni zakona za ove prebogate gaze ljude kolima po ulica niko u zatvor ne ide .

Marko
Gost
Marko

Mi smo gori nego 90% država Afrike , ako si bio u Afriku znaš o čemu pričam .

Rafting
Gost
Rafting

Jes, kod nas nema lavova.

Bogataš
Gost
Bogataš

Al: Evo jes, jutros sam trojicu sprštio i nikome nište. Ne budali, života ti.

Bar
Gost
Bar

Suvih si ti dzepova brale od bogastva imas samo ovaj nik ,Svaki tatin sin je pusten da se brani sa slobode a prolaze kroz crveno ka kroz zeleno .Saobracaj je takav da se svakome moze desit ali to da mozes nekoga da ubijes i da uvatis vezu da ne odgovaras to moze samo teski necovjek.

Gulag
Gost
Gulag

Lukavi evropljani ćeraju svoj interes!
CG treba da se okrene sebi! Priča da će sve biti super kad se udje u EU je za malu djecu!
Use i u svoje Kljuse!

Zabjelo je majk
Gost
Zabjelo je majk

Zabjelo ih je sve davno preteklo.

bodulski borej
Gost
bodulski borej

neovisno o ovovrstnima izjavama u ovome trenutku stvarnost je povoljnija za crnu goru, makedoniju i albaniju u odnosu na srbiju. eu namjerno stvara politicki pritisak na crnu goru, makedoniju i albaniju, ne bi li potomnje izvrsile pritisak na kosovo, bih i srbiju, a u tome slucaju na dobitku je onda bruxelles, kojemu se posao olaksava, a pozornost usmjerava na moldaviju,… Više »

Dukljanin
Gost
Dukljanin

2025…bice 13 godina pregovora…Pa prije bi usli da ne pregovaramo…CG ostaje za sprdnju..Politicari pojma nemaju..Al realno zemlja koja ima tudju Crkvu…zemlja koja ima 30 godina F.Vujanovica..koji je toliko unistìo cg..Marovic..Kuljaca…Limenke ..totalni uzas..Problem je u tome sto ima Crnogoraca koji su 100%..za cg…Nijesu dobili sansu…Moje misljenje da smo u tunelu….da nepostoji sanse da stignemo EU..nikada..plate su toliko lose da celjad na… Više »

Obični građanin
Gost
Obični građanin

Jesmo li avetinje – jesmo. A je li prekasno – nije. Treba samo malo više pameti i mnogp više rada.

Jopetja
Gost
Jopetja

Prc Milojko citavi balkan u EU 2025 a izlazi Poljska Madjarska i jos jedna mozda Zabarska.

Chu
Gost
Chu

Han solo

equilibrium
Gost
equilibrium

A teško je nas preteći,ali džabe im kada smo mi euro džidži midži šampioni.Srbija ide put Sibira,njih ne zanima ova priča

Marko
Gost
Marko

Srbija ce za 10 god biti Svajcarska za Montenegro, bila u EU ili ne.

Raso
Gost
Raso

Nasi pregovaracii su vec u EU, vise su tamo nego ovamo

Joksim73
Gost
Joksim73

Tri pregovarača, 16 prevodioca, 4 vodiča, dva logopeda, sestra od tetke jednog ministra, svastika drugoga, unuka za slikanje sa glumcima…

amo
Gost
amo

E ovaj ga prevrsi,nikad ne usli dok je ovakvih u njoj.

Anonimus
Gost
Anonimus

Ne brini neće mu biti produžen mandat. Komesar za pridruženje koji ništa nije pridružio, haha…

Aok
Gost
Aok

Anonimus ti si sampion svega mi. Ako mu je to zvanje, nije po automatizmu i moranje 😉

Ne znam
Gost
Ne znam

Sjecam se, kada je 2021 bila naznacena kao godina pristupanja EU,sad je pomjereno za 2025 a 2025 cemo se sjetitibkakonje ta godina bila zacrtana za prijem..Mogu se opkladit da necemo ispunit uslove jer nam nije u interesu

BokeljHN
Gost
BokeljHN

Teško prestići Montenegro Hahahaha

Kikiriki
Gost
Kikiriki

Znaci fenjerasi regiona. Hahahaha Muka sa ovim poglavljem o korupciji i vladavini prava.

Sova
Gost
Sova

Lijepo je rekao da “bi mogle da prestignu Srbiju i Crnu Goru”. Objasni mi kako mogu da nas PRESTIGNU ako su ispred nas (ako smo “fenjeraši). Priznajem da bih volio da ispunimo sve uslove (da budemo bolji nego sad) ali da ne udjemo u EU.

Bar
Gost
Bar

Crna Gora je naj duzi pregovarac sa evropskom unijom 2025 ce biti 16godina od kad je poceo pristup.Hrvacka je nakon cetri godine dobila tacan dan pristupa a nakon sest godina postala punopravna clanica a Slovenija je jos brze napredovala.

Siki
Gost
Siki

A tako brate. Usi nam oglodjese kako su lideri u regionu, a sad ispade da nam je Albanija zapad.

Darko
Gost
Darko

Smjesni ste ko crtani film !!!!
Sad nenapredujemo jer vam
Je jasno receno da je dosta sa laganjem i petljanjem oko
Prijema . Nezanosimo se EU bas ne zeli i to je hasno !!

Enigma
Gost
Enigma

Neka ti priča da ti Milo uši ne zavrne sram te i stid bilo 🤣 Znaš li ti jado jadni kakav smo mi Narod 😎

Gradonacelnik
Gost
Gradonacelnik

Kakva je ovo perverzija

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Vraća Austrijanac što Milo nije stio da se sretne sa njim zadnji put u Briselu.On se pita koliko prda u gaće.

xyz
Gost
xyz

Ne mlati, Mila ovaj neće da primi, ima boranije za to.

Aok
Gost
Aok

Mila nece mnogi da prime. Jednostavno im to ne treba u rezimeu.

Luka
Gost
Luka

Taman tako.

Mlatunjanin
Gost
Mlatunjanin

Crna Gora se nateže oko Bećkovića i budalaština. Putuj Evropo, nemoj više čekati na nas

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Crna Gora tone polako….

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Ti si davno potonuo kad ti je mozak takvi Srbine.

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Ja sam 100%..Dukljanin…Al mi nije jasno sto se desava…Srbija..Makedonija..Albanija..zemlje koje su zaostale i koje nece nikad uc u EU..Al mi nije jasna CG…Nista mi nije jasno

Aok
Gost
Aok

Jesi kako nisi. Od Dioklecijana ili Archon Petroslava?

Luka
Gost
Luka

A Dukljanin,što misliš da je Hanu mozak u vinklo.Jedno priča u C.G,drugo u Srbiji,treće u Albaniju i tako redom,pa se poslije pomalo”popiti”što je brčka.Ali svakako Han neće biti “živ”kad svi sa Balkana “uđemo”u EU.

Send this to a friend